Skip to content

‘1984 de titel van Cruijff? Onzin!’

Tekst: Boudewijn Warbroek

Het leek wel een reünie. Een groot deel van de spelersgroep die in 1983/84 met Feyenoord landskampioen werd én de KNVB-beker veroverde, verzamelde zich dinsdagavond in de boardroom van De Kuip. Ook toenmalig trainer Thijs Libregts was van de partij. Aanleiding was de presentatie van ‘Het laatste seizoen’. Dit boek gaat over 1983/84, het jaar dat Johan Cruijff bij onze club speelde.

Schrijver Arthur van den Boogaard, die voor het boek ruim zestig mensen interviewde, maakte van de gelegenheid gebruik om een hardnekkig misverstand te ontkrachten. ‘Vaak wordt beweerd dat 1983/84 de landstitel van Cruijff is. Maar dat is echt onzin. Het idee dat dit het kampioenschap is van Cruijff, moet maar eens de wereld uit. Het is de landstitel van Feyenoord, het is véél meer een teamprestatie geweest. Het is zoals André Hoekstra heeft gezegd: ook zonder Cruijff was Feyenoord dat jaar kampioen geworden.’

Cruijff vond al die persoonlijkheden ‘lastig’

De auteur beklemtoonde dat de spelers trots moeten zijn op hun prestatie. ‘Natuurlijk was Cruijff heel bepalend dat seizoen. Maar het was ook een beetje lastig, zeker in de eerste seizoenshelft. Dat kwam omdat Feyenoord een team had met allemaal persoonlijkheden. Dat vond Cruijff lastig. Al kwam er op het laatst uiteindelijk balans.’

Om zijn  betoog te ondersteunen, liet Van den Boogaard enkele beelden van een training zien. Cruijff was er niet bij. ‘Hij ontbrak best vaak tijdens de training. Hij lag nogal eens op de massagebank bij Gerard Meijer. Van iedereen binnen Feyenoord heeft Gerard Meijer Cruijff dat seizoen het meest gezien.’

Ook Willem en Libregts speelden een grote rol

Van den Boogaard roemde ook de inbreng van Willem van Hanegem, die dat seizoen als een soort assistent-trainer onder anderen spits Peter Houtman en doelman Joop Hiele opving in moeilijke periodes. ‘Willem speelde dat seizoen een heel belangrijke rol.’

Ook over Thijs Libregts was de auteur positief. Niet alleen omdat Libregts ooit als eerste tegen Wim Jansen was begonnen over het mogelijk aantrekken van Cruijff, maar ook omdat hij volgens Van den Boogaard als een van de weinige trainers goed overweg kon met de eigengereide voetballer. ‘En laten we ook dat misverstand dan maar meteen de wereld uit helpen: Thijs Libregts maakte de opstelling. En dus niet Johan Cruijff, dat is complete onzin.’

‘Cruijff was de juiste man op de juiste plaats’

De eerste exemplaren van het boek werden uitgereikt aan Libregts en aan Ben Wijnstekers, de toenmalige aanvoerder. Wijnstekers nuanceerde het door Van den Boogaard geschetste beeld. ‘Of we zonder Cruijff ook kampioen waren geworden, weet ik niet. Hij was wel een heel belangrijke schakel. Hij was de juiste man op de juiste plaats. Ik ben er heel trots op dat ik met hem heb mogen samenspelen.’

Behalve Libregts, Wijnstekers en Gerard Meijer, waren bij de boekpresentatie aanwezig: Pierre Vermeulen, Peter Houtman, Sjaak Troost, Wim van Til, André Stafleu, Joop Hiele en Peter Brunings.

In de Hand in Hand die vrijdag 8 november bij de leden op de mat valt, staat een uitgebreid verhaal over het nieuwe boek. Nog geen lid van De Feijenoorder? Klik hier en word lid.