Skip to content

József Kiprich Special

Inleiding
“Jóóózsef, Jóóóóózsef!” Iedere Feyenoord-supporter van 35 jaar en ouder kan zich de beelden nog voor de geest halen. Na de gewonnen bekerfinale tegen FC Volendam, op 25 mei precies 25 jaar geleden, neemt József Kiprich afscheid van zíjn supporters. De Hongaarse aanvaller gaat op de schouders van zijn medespelers en krijgt een lange ereronde door De Kuip, waar hij dankzij zijn belangrijke doelpunten en sympathieke uitstraling uitgroeide tot een held. Talloze malen scandeert Het Legioen zijn naam, terwijl hij maar enige minuten meespeelde in de finale. De Tovenaar van Tatábanya is zichtbaar ontroerd en ook talloze supporters op de tribune houden het niet droog. Een kwart eeuw later is de Hongaar nog steeds mateloos populair in Rotterdam. Hoe komt dat toch?

De Feijenoorder dook in het leven en de carrière van József Kiprich. Redacteuren van supportersmagazine Hand in Hand startten een zoektocht naar de Hongaar, die de laatste jaren nauwelijks meer in de publiciteit trad en een teruggetrokken bestaan leidt in zijn geboorteplaats Tatábanya. Uiteindelijk lukte het om de ultieme Feyenoord-cultheld over te halen om nog eenmaal te keren naar de plek waar hij hóórt: De Kuip. Op 25 april zou József eregast zijn tijdens de wedstrijd Feyenoord-FC Groningen, de club waartegen Feyenoord in 1993 na negen jaar wachten landskampioen werd. Hoe toepasselijk! Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten. Maar de Kiprich Special kwam toch.

Kiprich Special
Met trots presenteert De Feijenoorder begin mei veertig pagina’s rood-wit liefdewerk over het leven en de carrière van József Kiprich. Na de Specials over Henk Schouten, Cor van der Gijp en Gerard Meijer een clubicoon van een recentere periode. Iets om naar uit te kijken in deze vervelende periode.

De Special over de Tovenaar van Tatabánya is niet zomaar gekozen door de redactie van Hand in Hand. Kiprich is nog steeds onwijs populair onder de aanhang van Feyenoord. In de Special staan verhalen, columns, gedichten en foto’s van bijzondere momenten van de Tovenaar van Tatabánya, zoals het stifje in de kampioenswedstrijd tegen Groningen, de sleepbeweging in Maastricht en het binnenschuiven van een penalty tegen PSV meteen na een invalsbeurt, zonder noemenswaardige warming-up.

Naast de vaste medewerkers van supportersmagazine Hand in Hand werkten ook VI-redacteur Iwan van Duren, bestsellerauteur Michel van Egmond (‘Gijp’, ‘Kieft’) en Berne van Leeuwen, schrijver van de biografie van József Kiprich en het nieuwe boek ‘Dit is De Kuip’, mee aan de Special.

Daarnaast komen oud-medespelers als Gaston Taument, John de Wolf, Ruud Heus, Ulrich van Gobbel, John Metgod, Arnold Scholten, Regi Blinker en Theo Lucius aan het woord over hun voormalig medespeler én zijn oude trainer, Willem van Hanegem.

Citaat uit het artikel van Michel van Egmond:
“Het Feyenoord van nu lijkt in niets meer op het Feyenoord van toen, en voetballers als József Kiprich worden allang niet meer gemaakt. Maar één ding is nooit veranderd: nog steeds is alleen al het noemen van zijn naam genoeg om De Kuip koude rillingen te bezorgen”.

Citaat uit het artikel van Iwan van Duren:
De VI-journalist herinnert het zich nog goed als we hem vragen naar die dagen in Tatabánya. “Vooral dat hij bij de vraag naar zijn mooiste moment, niet één moment noemde waarin hijzelf glorieerde. Niet het doelpunt tegen Tottenham, geen Groningen. Niet de pass in Eindhoven op Henk Fraser in de halve finale van de KNVB beker. Nee, het ging over iets waaraan Feyenoord-supporters waarschijnlijk ook als eerste denken als je vraagt naar hun liefde voor de club. ‘Het mooiste is de supporters en het stadion. De viering. Dat is samen. Feyenoord is het stadion en de supporters’, en József vouwde zijn handen daarbij ineen. Alleen dat antwoord zegt eigenlijk al veel over hem en de liefde van het Legioen. Hij is de man die ook al veertig jaar naast je zou kunnen zitten op de tribune. Het was even zoeken naar hem, maar het was het helemaal waard.”

Citaat uit het artikel met Willem van Hanegem:
“Iedereen was ook gek van hem”, zegt Willem weer met een glimlach op zijn gezicht. “Hij liep dan wel op een manier zoals een oude opa loopt, maar hij was snel! Dat zie je bij het eerste doelpunt tegen Groningen-uit, die kampioenswedstrijd. Daar komt hij van de middellijn, met die gozer achter hem, met de bal aan zijn voet en die gozer wil hem nog vastpakken ook, maar hij was gewoon te snel.”

Fotomateriaal
Voor de Special is er gebruik gemaakt van uniek fotomateriaal van onder meer ANP/Hollandse Hoogte, Pro Shots en de archieven van Feyenoord-fotografen Piet Bouts, John de Pater en Peter Paul Klapwijk.

Leden van De Feijenoorder
De Kiprich Special valt omstreeks 8 mei 2020 (precies achttien jaar na het winnen van de UEFA Cup!) bij de ruim 16.000 leden van De Feijenoorder op de deurmat. Nog geen lid? Klik hier en sluit je aan bij de supportesvereniging. We sturen de Kiprich special dan na. De Special is tevens vanaf dinsdag 5 mei los te koop voor €5,95 te koop in de webshop van De Feijenoorder.

Uitgeverij special: Trichis
Pagina’s: 40
Afmeting: A4-staand
Illustraties: met illustraties

Interview met József Kiprich

Wij spraken de Tovenaar van Tatabánya vorige week in de studio van Rijnmond Sport samen met zijn zoon Dani.

De Hongaar speelde 25 jaar geleden zijn laatste wedstrijd in De Kuip, maar is nog altijd zeer geliefd in Rotterdam. Ook Feyenoord zit nog steeds diep in het hart van Kiprich en zijn familie. Geniet van een van de grootste culthelden die Feyenoord ooit gekend heeft!

Interview met Kiprich in de studio van RTV Rijnmond