Skip to content

Statement: Stop Criminalisering Voetbalsupporters

English statement at the bottom of the page

Deze week speelt Feyenoord de eerste wedstrijd tegen AS Roma. Extreem vergaande maatregelen zijn genomen om Feyenoord én Roma supporters te weren bij deze wedstrijden. De lokale autoriteiten van Rome hebben door middel van een speciaal decreet afgedwongen dat alle Nederlanders niet welkom zijn rond de wedstrijd AS Roma – Feyenoord. Voornamelijk vanwege één reden: Op dezelfde dag is er een inspectie van de stad door een comité voor de World Expo. Iets wat helemaal niets met voetbal te maken heeft. Op basis van wederkerigheid heeft de UEFA vervolgens ontboden dat er dan ook geen supporters van AS Roma in Rotterdam mogen verschijnen. Van wat wij begrijpen hebben de drie partijen; AS Roma, UEFA en Feyenoord veel moeite met de beslissing van de stad Rome. 
 
Veel verwijten zijn gemaakt door de stad Rome om tot deze achteloze beslissing te komen. Er worden extreme maatregelen genomen op basis van onjuistheden, halve waarheden en aannames. Nee, voetbal supporters zijn zeker niet roomser dan de paus, “ons” treft zeker soms wel blaam, maar het probleem dat hier ontstaat is niet het probleem van voetbalvandalisme, maar het probleem van fatsoen. Nooit op enig moment is er gesproken mét supporters door de UEFA of gemeentes. Niet van AS Roma. Niet van Feyenoord. Ondanks de ‘beruchte’ eerdere wedstrijden en alle verhalen die erover geschreven zijn slechts één feit in steen geschreven: Nooit op enig moment is er een confrontatie geweest tussen supportersgroepen van Feyenoord en AS Roma. Niet in Rome. Niet in Rotterdam en zelfs niet in Tirana toen er 30.000 van beide teams in een stad verbleven voor de ultieme voetbalconfrontatie. In deze wetenschap hebben ondertussen vele duizenden supporters van beide teams hun reizen al geboekt, bij elkaar praten we over een kostenpost van vele miljoenen. 
 
De rond deze wedstrijden ingeslagen koers van definitief alles altijd maar verbieden is de weg van de kortste route naar het faillissement van voetbal. Met niemand de dialoog zoeken, geen interesse tonen in de oorzaken maar louter komen met extreme maatregelen. Beide clubs durven geen standpunt in te nemen uit angst voor represailles door de lange arm der wet, de UEFA en/of de media. Een gestoorde situatie. De conclusie is als volgt: Er was en is geen enkele goede eerlijke reden om supporters van een van beide teams in deze vorm te benadelen of te weren bij beide wedstrijden. Dit is geen ‘hoog risico’-wedstrijd. Er is geen haat tussen beide groepen, er is louter liefde voor onze eigen teams. 
 
Dit is dan ook ons statement. Want wij, supporters van Feyenoord, hadden graag een vol uitvak gezien. Want supporters horen bij het voetbal, en je hebt twee ploegen nodig om een wedstrijd te spelen. Een wedstrijd zonder uitpubliek is waardeloos en niet van deze tijd. De abnormale manier van weren van supporters begint steeds ‘normaler’ te worden, het treft niet alleen Feyenoord of AS Roma. Het treft niet de enkele voetbalvandaal. Het treft elke voetballiefhebber van elke club in Europa. Deze regressieve vorm van regelgeving keuren wij af.
 
Voetbal verziek het niet: Stop Criminalisering Voetbalsupporters