Skip to content

Feyenoord’s Galadiner weer een groot succes!

Stijlvol en succesvol. Met die twee woorden valt het Feyenoord Galadiner 2016, dat woensdagavond plaatsvond in De Kuip, het best te typeren ondanks het blubber veld waar de gasten over moeste schuifelen. Het stijlvolle aspect zat hem onder meer in de in smoking gestoken spelers en stafleden en het culinaire topdiner dat werd geserveerd in de fraai aangeklede tent op de grasmat. Het succes van de avond kon worden afgemeten aan het bedrag dat werd opgehaald voor de Feyenoord Foundation en de Giovanni van Bronckhorst Foundation. Op de cheque die aan het einde van de avond werd uitgereikt, prijkte het fraaie bedrag van € 568.580 euro, dat wordt verdeeld over beide goede doelen.

Entree via spelerstunnel

Enkele uren voordat de prachtige opbrengst bekend werd gemaakt, was de avond voor alle aanwezigen begonnen met een entree over de rode loper. Daar legde Feyenoords huisfotograaf de keurig uitgedoste dames en heren vast, waarna zij via de spelerstunnel de grasmat van De Kuip betraden. Voor de spelers van Feyenoord een bekende route, al was het voor hen wennen dat ze ‘m niet in voetbaltenue maar in smoking bewandelden. Eenmaal op het veld werden de ruim 550 gasten – waaronder oud-spits Pierre van Hooijdonk en voormalig burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten – allen persoonlijk welkom geheten door de Feyenoord-directie.

Het beste veld van Nederland was voor het derde jaar op rij het decor van het jaarlijkse evenement, waarbij het inzamelen van geld voor de goede doelen het belangrijkste aspect is. Iets dat door president-commissaris Gerard Hoetmer al meteen werd onderstreept in het welkomstwoord. ‘Sommige kinderen krijgen, om wat voor reden dan ook, minder kansen in het leven. U kunt daar met z’n elkaar iets aan doen vanavond, door het steunen van deze goede doelen’, sprak Hoetmer.

Spontane actie

De woorden van Hoetmer bleken niet aan dovemansoren gericht, want de gasten hadden nog maar net plaatsgenomen in de fraai aangeklede tent toen er een spontane actie ontstond om geld op te halen. Aan één van de 46 tafels werd een mooi geldbedrag geboden om de KNVB beker een kwartier lang van dichtbij te mogen bewonderen. Een voorbeeld dat daarna gretig gevolgd werd door de gasten aan de andere tafels. Tevens werden de aan linten vastgemaakte ballonnen volop doorgeknipt, waarmee ook een donatie werd geleverd aan beide Foundations.

Stilte

Het gezellige geroezemoes in de tent – al eerder kort onderbroken door een mooi optreden van cabaretier Vincent Bijlo – maakte kort na het hoofdgerecht plaats voor absolute stilte, toen onder meer het Syrische meisje Sozan op het podium verscheen. Zij vluchtte ruim een jaar geleden naar Nederland en leert op dit moment via het project S.V. GIO de Nederlands taal. Via het sporten probeert ze tevens te vergeten wat ze in Syrië heeft gezien, zo vertelde ze. Met die uitspraak viel haar een welgemeend en massaal applaus ten deel.

Kort daarvoor had hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst al verteld hoe dankbaar hij is voor het werk dat hij met zijn Foundation doet. ‘Het is prachtig om hoofdtrainer van Feyenoord én hoofdtrainer van S.V. GIO te zijn. Vorig jaar hebben we dankzij het Galadiner 750 kinderen en hun ouders kunnen helpen. Dat we dat kunnen doen voor de samenleving, is iets dat past bij deze club van geen woorden maar daden’, aldus Van Bronckhorst, die de hoop uitsprak dat de veiling dit jaar opnieuw een succes zou worden.

Unieke veilingstukken

Dat werd het ook, want vanuit de zaal werd gretig geboden op de fantastische veilingitems: een VIP-arrangement voor de halve finale van de Champions League, een voetbalreis naar El Clasico en een tweedaags bezoek aan ‘The Old Firm’, de derby tussen Glasgow Rangers en Celtic. Het meest bijzondere veilingstuk was het stuk gras waarvandaan Eljero Elia in de bekerfinale tegen FC Utrecht de winnende goal maakte. Het memorabele stuk veld werd speciaal bewerkt en in een acrylblok gegoten, zodat het tot in lengte van dagen goed blijft.

Het bedrag dat dit unieke veilingstuk opleverde, droeg mede bij aan het prachtige totaalbedrag van € 568.580,-. Deze mooie cijfers prijkten op de cheque, die Mark Koevermans namens de Feyenoord Foundation en Giovanni van Bronckhorst namens zijn eigen Foundation aan het einde van de avond in ontvangst mochten nemen uit de handen van Ben Wijnstekers, als tastbaar bewijs van een meer dan geslaagde avond.