Skip to content

Reactie FSV op aangekondigde maatregelen Europese thuisduels

Dinsdag was een bewogen dag. Feyenoord heeft bekend gemaakt zeer ingrijpende maatregelen te zullen treffen bij de Europese thuiswedstrijden van dit seizoen. De reactie van onze vereniging was dat we begrijpen dat er maatregelen worden genomen. Daar hebben we veel reacties op gekregen. Van supporters die begrip hebben voor de maatregelen tot supporters die vinden dat deze veel te ver gaan.

De woordkeuze in ons initiële bericht is ongelukkig. We bedoelen daarmee dat we vertellen dat er maatregelen nodig zijn, maar we betreuren dat het deze maatregelen zijn. Dit maakt het hele plezier over drie mooie Europese thuiswedstrijden kapot. Dat dit niet de manier is om een Europese thuiswedstrijd te bekijken is een ieder helder. In dit scenario verliest iedereen en wij als supporters in het bijzonder.

De club heeft ons maandagavond uitgelegd waarom ze deze maatregelen hebben genomen en wat de gevolgen en risico´s zijn in het geval dat er toch iets misgaat. Wij hebben daar geen enkele stem in gehad, het is aan ons medegedeeld. De Feyenoord Supportersvereniging wil niets liever dan dat de wedstrijden onder normale omstandigheden worden gespeeld. Het verleden heeft geleerd dat een klein deel van de ‘supporters’ maar niet wil begrijpen dat zaken als het gooien van voorwerpen op het veld niet thuis horen in een voetbalstadion. Het is van groot belang dat een ieder zich dit realiseert.

Is het pakket aan maatregelen buitenproportioneel? Wat ons betreft wel. Het aanbrengen van tien meter hoge netten in combinatie met lege parterre tribunes vinden wij dubbelop. Het aanbrengen van netten is immers al een maatregel die er voor moet zorgen dat er geen voorwerpen op het veld komen. We zouden het begrijpen als Feyenoord op de parterres de kaarten zou scannen en extra stewards in zouden zetten. Bovendien bestaan de parterre tribunes uit goedkopere plaatsen dan de plekken op de eerste ring. Nu worden duizenden supporters niet alleen benadeeld dat ze niet op hun ‘eigen’ vak plaats kunnen nemen, maar moeten ze ook nog eens meer gaan betalen.

We hopen dat er binnen niet al te lange termijn weer onder normale omstandigheden Europese wedstrijden in De Kuip kunnen worden gespeeld.

Feyenoord neemt maatregelen voor Europese thuisduels

Feyenoord weet vrijdag welke drie tegenstanders het treft in de groepsfase van de Europa League. Wat de uitkomst van de loting ook wordt, nu al is duidelijk dat de UEFA dit seizoen nadrukkelijk zal bekijken of de club haar zaken bij thuiswedstrijden onder controle heeft. Naar aanleiding van de laatste Europese thuiswedstrijd (tegen AS Roma, 26 februari 2015) kreeg Feyenoord van de Europese voetbalbond twee voorwaardelijke straffen van een wedstrijd zonder publiek opgelegd. Om te voorkomen dat de voorwaardelijke straffen worden omgezet in onvoorwaardelijke, neemt Feyenoord verschillende maatregelen voor de Europese thuiswedstrijden in het seizoen 2016-2017.

 De maatregelen die Feyenoord treft rondom alle Europese thuiswedstrijden in het seizoen 2016-2017 zijn drieledig:

 1) Vermindering stadioncapaciteit

Alle vakken op de parterretribunes blijven bij de Europese thuiswedstrijden onbezet. Het gaat hierbij om de vakken W, X, Y en Z, met uitzondering van de invalidenplekken op de vakken Y en Z. Voor een deel van de vakken op de eerste ring van de gele zijde (vakken Q, R, S, T en U) en de eerste ring van de groene zijde (vakken E en J) zullen minder kaarten worden verkocht dan bij reguliere thuiswedstrijden. Het aantal beschikbare kaarten voor supporters zal hierdoor bij elke Europese thuiswedstrijd rond de 26.000 liggen.

 2) Netten rondom het hele veld

Feyenoord zal rondom het volledige speelveld netten van ten minste tien meter hoog ophangen, die moeten voorkomen dat er voorwerpen op het speelveld worden gegooid.

 3) Inzet extra stewards

Rondom alle Europese thuiswedstrijden worden extra stewards ingezet. De stewards bij de toegangspoorten zorgen voor extra en verscherpte fouillering. De extra stewards op de vakken zien toe op de naleving van de (gedrags)regels, waaronder het vrijhouden van de trappen.

 Absoluut noodzakelijk

Feyenoord acht deze maatregelen, hoe drastisch ze in de ogen van de club ook zijn, allerminst overdreven en absoluut noodzakelijk. De misstanden waarvoor Feyenoord door de UEFA is bestraft, worden door de club op geen enkele wijze getolereerd of gebagatelliseerd en wil de club uit haar stadion bannen. In het belang van (de toekomst van) de club mag het niet opnieuw misgaan. Dat is waarom Feyenoord genoodzaakt is om deze maatregelen te nemen.

 Voorwaardelijke straffen

Deze maatregelen worden genomen vanwege de dubbele straf die Feyenoord heeft gekregen naar aanleiding van de thuiswedstrijd tegen AS Roma in het seizoen 2014-2015. Vanwege het gooien van voorwerpen op het veld, het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van de trappen kreeg de club van de UEFA een boete van € 50.000, plus een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek met een proeftijd van twee jaar, waarvan inmiddels een jaar verstreken is. Vanwege racistisch gedrag van een supporter gedurende diezelfde wedstrijd kreeg Feyenoord een boete van € 50.000 plus een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek, met een proeftijd van drie jaar (met ingang van juni 2016).