Skip to content

Van de Bestuurstafel, Oktober

Elke maand verschijnt in het officiële Feyenoord Magazine van de Feyenoord Supportersvereniging: Hand in Hand dit artikel. Hier brengen wij de leden van de FSV op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen rond de vereniging. Zo steken wij veel tijd in het behartigen van de belangen van Feyenoord supporters en onze leden in het bijzonder. Wij voeren gesprekken met vele partijen en doen hieronder daarvan kort verslag.

FSV stelt schriftelijk vragen aan Feyenoord City

Op 7 augustus hebben wij – zoals vorige maand op deze plek te lezen viel – de gemeenteraad schriftelijk op de hoogte gesteld van onze rol bij het stadionproces. Dat is vervolgens buiten de vereniging om in de media beland. Het team van Feyenoord City was daar niet blij mee. We hebben hen in een gesprek op 18 augustus uitgelegd waarom we de gemeenteraad hebben geïnformeerd. Dit was omdat er andere verhalen over onze betrokkenheid in de rondte gingen dan hoe wij die ervaren. En wij vonden bijvoorbeeld dat we te veel informatie uit de media moeten vernemen. Naar aanleiding van dit gesprek hebben we een aanvullend document uit april 2016 ontvangen dat de keuze voor nieuwbouw en de gekozen locatie moet onderbouwen. De onderbouwing in dit document is niet van dien aard dat duidelijk wordt waarom renovatie geen optie is en de nu gekozen locatie de beste is. Op 14 september zou een vervolggesprek plaatsvinden om hier dieper op in te gaan maar dit gesprek werd afgezegd. Inmiddels ligt er bij het team van Feyenoord City een document met vragen. Daar wordt nu naar gekeken waarna een vervolgafspraak zal volgen. Het stellen van vragen helpt ons om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de plannen en gemaakte keuzes. Dat vinden we belangrijk omdat de gebieds- en stadionplannen een essentieel onderdeel uitmaken van de toekomst van Feyenoord.


Geen sfeeractie in Almelo

Feyenoord wist de volle buit mee te nemen uit Almelo op 21 augustus. Dat was goed nieuws voor iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt. Minder positief was de opstelling van de lokale autoriteiten ten opzichte van een geplande sfeeractie. De sfeeractie bestond uit het meenemen van 400 vlaggen, gelijk aan de vlaggen die zijn gebruikt bij de bekerfinale. Vanuit Almelo (inclusief club) liet men weten dat de actie is afgekeurd vanwege “slechte ervaringen in het verleden met andere clubs”. Op de vraag om daarvan voorbeelden aan te dragen kwam geen antwoord. Feyenoord en haar supporters hebben zich in Almelo de afgelopen jaren keurig gedragen. Het weigeren van deze sfeeractie lijkt dan ook willekeur en we baalden er behoorlijk van. Zonde dat men in Almelo geen positieve sfeer wil realiseren. Uiteindelijk kregen we op zaterdag om 11.00u opeens alsnog eenzijdig ‘toestemming’ voor de oorspronkelijk aangevraagde actie. Vanwege het korte tijdsbestek tot de wedstrijd kon het sfeerteam de actie niet meer naar behoren organiseren. Overigens waardeerden we de moeite die Feyenoord heeft genomen richting de autoriteiten in Almelo.


Vraagtekens rond de maatregelen rondom de Europese wedstrijden


image

Zo’n vier maal per jaar spreekt het bestuur met de directie van Feyenoord. Zo ook op 22 augustus. De club heeft ons deze avond onder andere uitgelegd waarom ze maatregelen hebben genomen rondom de Europese thuiswedstrijden. Ze hebben ook verteld wat volgens hen de gevolgen en risico´s zijn in het geval dat er toch iets misgaat. Wij hebben daar geen enkele stem in gehad, het is aan ons medegedeeld. Later gaf burgemeester Aboutaleb aan ook niet betrokken te zijn geweest. Ook werden op het laatste moment de netten aan de Olympiazijde verwijderd om een goede televisieregistratie mogelijk te maken. Onderstaand herhalen we het belangrijkste deel van het standpunt dat we hierover hebben ingenomen en op onze website hebben gepubliceerd. De Feyenoord Supportersvereniging wil niets liever dan dat de wedstrijden onder normale omstandigheden worden gespeeld. Het verleden heeft geleerd dat een klein deel van de ‘supporters’ maar niet wil begrijpen dat zaken als het gooien van voorwerpen op het veld niet thuishoren in een voetbalstadion. Het is van groot belang dat eenieder zich dit realiseert. Is het pakket aan maatregelen buitenproportioneel? Wat ons betreft wel. Het aanbrengen van tien meter hoge netten in combinatie met lege parterretribunes vinden wij dubbelop. Het aanbrengen van netten is immers al een maatregel die er voor moet zorgen dat er geen voorwerpen op het veld komen. We zouden het begrijpen als Feyenoord op de parterres de kaarten zou scannen en extra stewards in zou zetten. Bovendien bestaan de parterretribunes uit goedkopere plaatsen dan de plekken op de eerste ring. Nu worden duizenden supporters niet alleen benadeeld dat ze niet op hun ‘eigen’ vak plaats kunnen nemen, maar moeten ze ook nog eens meer gaan betalen. We hopen dat er binnen niet al te lange termijn weer onder normale omstandigheden Europese wedstrijden in De Kuip kunnen worden gespeeld. Het viel ons op dat veel vakken uiteindelijk alsnog erg vol of soms zelfs te vol waren. Ook bleek het optreden van de stewardorganisatie niet overal even effectief.


Gesprek met commissarissen

Op 23 augustus hebben twee bestuursleden gesproken met commissaris William Bontes en president-commissaris Gerard Hoetmer. Aanleiding was een briefwisseling over de in december 2013 gemaakte afspraken over het betrekken van supporters. Deze afspraak is inmiddels 1000 dagen geleden gemaakt maar van een juiste invulling is helaas geen sprake. Het idee achter deze afspraken is vanuit zowel club als supporters om partijen op een geborgde, structurele en bestendige wijze tot elkaar te brengen. Dat is belangrijk omdat dit een optimalere samenwerking mogelijk maakt. Dat helpt de club ingewikkelde dossiers zoals bijvoorbeeld die rondom de Europese wedstrijden beter aan te vliegen. Uiteindelijk hebben we mede ingegeven door de op dat moment net aangekondigde maatregelen bij de Europese wedstrijden over een aantal dan actuele onderwerpen gesproken.


BINGO!

Op 2 september vond er wederom een 1908Bingo plaats op Varkenoord. Hierbij vielen mooie Feyenoord-prijzen én een geldbedrag van €400 te winnen. Net als bij de vorige Bingo in het weekend van de bekerfinale tegen Utrecht bleef het tot ver na afloop reuze gezellig. Leden van de Feyenoord Supportersvereniging kregen dit maal op vertoon van hun ledenpas een extra bingokaart.


Supporterscollectief Nederland komt in actie

Supporterscollectief logo

Zondag 4 september was de eerste officiële bijeenkomst van Supporterscollectief Nederland. Ruim 40 supporters van verschillende clubs uit zowel de Eredivisie als de eerste divisie waren hierbij aanwezig. De Feyenoord Supportersvereniging en Vereeniging De Feijenoorder waren met een bestuurslid vertegenwoordigd. De bijeenkomst met als doel kennis te maken en met elkaar te bespreken wat we van een collectief verwachten is als erg positief ervaren. De Feyenoord Supportersvereniging is een van de initiatiefnemers van dit collectief. Het Supporterscollectief Nederland behartigt de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Het doel is dat elke supporter, van fanatiek tot iemand die incidenteel een wedstrijd bezoekt, het voetbal kan beleven op de manier die hij/zij wil. Het Supporterscollectief staat boven alle clubs en zal zoveel mogelijk handelen uit de naam van ‘de voetbalsupporter’. Een van de eerste aandachtspunten zal het beleid rondom uitwedstrijden zijn. Dit werd door de meeste verenigingen als verbeterkans aangedragen. Zo werd bijvoorbeeld gesproken over een vaste kaartprijs bij uitwedstrijden. Ook vinden betrokkenen dat gewerkt moet worden aan de beeldvorming over voetbalsupporters.


Hand in Hand met de Supporters van NEC

In lijn met het bovenstaande over Supporterscollectief Nederland hebben wij met onze collega’s van Supportersvereniging NEC gesproken over de onderlinge wedstrijden. Op 6 september hebben we onderstaand bericht op onze website gezet: De Feyenoord Supportersvereniging en Supportersvereniging NEC slaan de handen ineen om het bezoek van de onderlinge wedstrijden zo prettig mogelijk te maken. Het doel is het kunnen bezoeken van de wedstrijden zonder overbodige vervoersregimes en met wederzijds respect voor beide supportersgroepen. Dit is daarbij een mooie stap in de goede richting. De wedstrijden in de Goffert kennen op supportersgebied al een hele geschiedenis. Van het ter beschikking stellen van de hele Westtribune achter de goal tot een buscombi met strenge ID- en kaartcontrole in de thuisvakken. Van deze laatste maatregel waren beide clubs de verliezer omdat dit zorgde voor een Goffert met veel lege zitplaatsen terwijl deze wedstrijd uitverkocht hoort te zijn. Bij de laatste wedstrijd in De Goffert is een eerste stap gemaakt waarbij op de Westtribune naast het uitvak extra kaarten ter beschikking werden gesteld voor de Feyenoord-supporters. Hier zaten uitsupporters met ook bekende stewards/beveiligers als afscheiding tussen de NEC-supporters. Deze pilot is naar beider tevredenheid verlopen. Verbeterpunten waren er zeker over bijvoorbeeld de rol van de stewards en de wijze waarop zij zich moeten aanpassen in de Goffert. Ook was het voor de NEC-supporters wennen aan de luid aanwezige Feyenoorders. Zowel vooraf als achteraf hebben de supportersverenigingen met elkaar contact gehad over de regeling. Een afvaardiging van de FSV is zelfs nog naar Nijmegen gekomen om de wedstrijd uitgebreid te evalueren. Beide verenigingen zijn voor voortzetting van deze manier van wedstrijdbezoeken en als volgende stap pleiten wij voor een vrij vervoersregime van de Feyenoord-supporters. Anderzijds voor de NEC-supporters die naar Rotterdam reizen, wordt ook gepleit voor vrij vervoer en zo weinig mogelijk zichtbelemmerende maatregels zoals netten voor het vak. Tot slot zullen we beide clubs verzoeken bij de onderlinge wedstrijden een vaste kaartprijs voor de uitvakken af te spreken. Een bezoekje aan De Kuip is kostbaar en ook voor de Feyenoord-supporter zijn de uitwedstrijden door alle bijkomende kosten al duur genoeg. Feyenoord heeft ons na publicatie laten weten dat de club niet mee gaat in het verzoek van de supportersverenigingen om wat aan de hoge kaartprijzen te doen. Dat vinden we jammer, uitwedstrijden zijn al duur genoeg.


FEYENOORD – MANCHESTER UNITED

image

Op moment van schrijven staat Feyenoord bovenaan in de Eredivisie en zitten de geweldige wedstrijden tegen Manchester United en PSV nog vers in het geheugen. Wie voorgaande leest zou het bijna vergeten maar er wordt ook nog gewoon gevoetbald. En hoe! Thuis winnen tegen een club uit de absolute wereldtop. Geweldig! Dat neemt echt niemand ons meer af. Op videosite DailyMotion vonden we prachtige beelden van de wedstrijd. De beelden zijn voorzien van Engelstalig commentaar en doordrenkt van lovende woorden over het ware Legioen en die prachtige Kuip! Ook het delen van dit soort filmpjes is iets wat nu met onze nieuwe website mogelijk is. Neem, mocht u dat nog niet hebben gedaan, eens een kijkje! De beelden vindt u door hier te klikken. Net zo makkelijk vindt u de beelden door te zoeken op bijvoorbeeld United of door te klikken op een bericht uit de categorie Wedstrijden en zo door te stappen.


Speciaal voor alle niet-leden van de Hand in Hand hebben we hieronder dit kleine stukje uit het magazine online gezet in PDF vorm. Laat uzelf informeren. Wordt lid van de Feyenoord Supportersvereniging!

[button color=”” size=”large” type=”” target=”_blank” link=”http://www.feyenoordnet.nl/wp-content/uploads/2016/08/bestuurstafel.pdf”]Hand in Hand, Oktober 2016 – Van de bestuurstafel![/button]