Skip to content

Supporters niet vervolgd voor betoging tegen Feyenoord-bestuur

Justitie in Rotterdam zal geen enkele Feyenoordsupporter voor de rechter dagen die meeliep met een betoging in februari van dit jaar. Alle zaken zijn geseponeerd omdat er geen of onvoldoende bewijs is voor een strafbaar feit.

De supporters demonstreerden destijds tegen het bestuur van Feyenoord. Dat gebeurde kort voor de wedstrijd tegen Roda JC. Uit angst voor rellen werd een grote groep vastgehouden naast de Kuip en later gearresteerd.

De groep leek aanvankelijk uit 326 personen te bestaan, maar dat getal wordt nu gecorrigeerd naar 312. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Aboutaleb naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Donderdag debatteert de raad over de massale arrestatie.

Strafblad
Bij de seponeringen wordt wel onderscheid gemaakt. Van de 312 supporters krijgen er 70 een ‘sepot 01’. Dat wil zeggen dat de onschuld vaststaat. In totaal 240 Feyenoordfans krijgen ‘sepot 02’. In dat geval is er onvoldoende bewijs voor een strafzaak. Maar dit sepot wordt wel vermeld op het strafblad.

Daarnaast had een fan een zogeheten ‘sepot 99’ vanwege een administratieve fout en een supporter ‘sepot 52’ omdat hij reeds schade had opgelopen door de arrestatie.

Bij de cijfers valt op dat slechts een minderheid van de arrestanten was komen opdagen bij het verhoor dat justitie had georganiseerd. Het lijkt erop dat juist in deze categorie een ‘sepot 02’ is opgelegd. Dat kan overigens nog betwist worden door te protesteren bij de officier van justitie.

Burgemeester Aboutaleb schrijft verder aan de gemeenteraad dat alle foto’s die ter identificatie van supporters zijn gemaakt, zijn vernietigd.
Daarnaast wordt een groep van 15 Feyenoordsupporters wel vervolgd voor rellen rond de wedstrijd tegen Roda JC. Zij bevonden zich aan de binnenkant van de hekken van de Kuip en zouden onder meer stewards hebben belaagd. Zij moeten op 7 en 8 december voor de rechter komen.

De Nationale Ombudsman en de Rotterdamse Ombudsman hebben zich eerder zeer kritisch uitgelaten over de massale arrestatie van de groep van 312.

Burgemeester Aboutaleb heeft het optreden van politie en justitie altijd verdedigd. Volgens hem was sprake van een grimmige sfeer en zijn zo rellen voorkomen.

Bron: RTVRijnmond