Skip to content

Waterleidingen lopen dwars door mega-project Feyenoord City

Drie enorme waterleidingen van Evides op Zuid kunnen de plannen voor Feyenoord City lelijk in de weg zitten. De buizen lopen precies door het gebied, waar onder meer het nieuwe stadion moet komen. ,,Omleggen van die pijpen kost miljoenen.”

De pijpleidingen verbinden de Biesboschbekkens met Kralingen, waar door Evides drinkwater wordt geproduceerd. ,,Die leidingen zijn de slagaders van ons systeem”, zegt manager infra Robbert Wever. ,,Nu willen ze er precies bovenop een parkeergarage bouwen. Moet je je voorstellen dat er een heipaal door zo’n leiding wordt geslagen. En dan zeggen ze bij Feyenoord City doodleuk: dan schuiven jullie die buizen toch een stukje op?”

De knelpunten
De knelpunten

Op drie plekken langs de Olympiaweg en de Korte Stadionweg liggen knelpunten. Eén ervan bevindt zich direct onder de plek waar het nieuwe stadion voor Feyenoord is gepland, ten westen van de Veranda aan de Nieuwe Maas. ,,Ook daar is zo’n flessenhals van leidingen”, stelt Wever.

Berenplaat
Hier zou een zogenoemde overkluizing een oplossing kunnen zijn, stelt Wever. ,,Zolang we nog maar bij die buizen kunnen komen, als er iets niet in orde is. Maar er gewoon overheen bouwen, dat kan absoluut niet. Deze leidingen zijn essentieel voor de drinkwatervoorziening van Rotterdam.”

De leidingen maken deel uit van een stelsel dat loopt van de Biesbosch naar Rotterdam en het waterproductiebedrijf Berenplaat. Er liggen drie exemplaren naast elkaar: één met een doorsnee van 1,6 meter, eentje van 1,4 meter en een van 80 centimeter.

,,Ze zijn van beton en om te controleren of ze in orde zijn sturen we er regelmatig een duikbootje doorheen. We kunnen die leidingen echt niet verplaatsen. Ja, als iemand 100 miljoen euro meebrengt, dan leggen we ze langs de Van Brienenoordbrug.”

Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar, stedelijke ontwikkeling) stelt dat dit puur een verantwoordelijkheid is van Feyenoord. ,,Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de watervoorziening van Rotterdam zomaar wordt afgesloten”, stelt hij. ,,Dat die intact blijft, is een zaak van de ontwikkelaar, en dat is Feyenoord.”

Een woordvoerder van Feyenoord City laat weten dat het euvel met de waterleidingen is onderkend. ,,Jazeker, dit is bij ons bekend en we werken samen met Evides aan een adequate oplossing. Wat die precies wordt, is onderwerp van overleg.”

Bron: AlgemeenDagblad