Skip to content

Feyenoord mist een échte leider

Willem van Hanegem miste tijdens De Klassieker een leider bij Feyenoord.

Wat een kans heeft Feyenoord laten liggen in deze Klassieker. Ze hadden een heel goede slag kunnen slaan tegen een Ajax dat niet bijzonder was. Ajax heeft meer voetballend vermogen én met Dolberg een geweldige spits, dus ik dacht dat Feyenoord het moeilijk zou krijgen, maar daar bleek weinig van. En dan mag je nooit tevreden zijn met 1-1.

Bij Ajax gaven de creatieve spelers niet thuis, Dolberg werd veel te weinig gevoed, terwijl ik bij Feyenoord op zo’n middag iemand mis die zich opwerpt als de échte leider. Niet alleen in deze wedstrijd trouwens.

Ik doel daarmee op iemand die aangeeft wat er anders, beter moet in steeds terugkerende spel­situaties. Neem de voorzetten van Basacikoglu. Gisteren kwam-ie ook weer een keer of acht door op de flank waarbij je denkt: daar valt zoveel meer uit te halen. Het is mij te makkelijk om dat aan die jongen op te hangen, de vraag is volgens mij meer: aan wie moet hij zijn ballen kwijt? Wie is er bereikbaar? Jørgensen, ja die staat er altijd, maar dat is ook wel te hopen voor een spits. Voor de rest zie ik er te weinig bij Feyenoord die potverdimme met alles wat ze hebben dat strafschopgebied in denderen.

Kuyt zou ik dichter bij Jörgensen willen zien spelen. Als Kuyt vanaf de flank speelt, zorgt hij juist altijd voor bezetting voor de goal, dan komt-ie steeds slim op de juiste momenten naar binnen. Maar centraal vanaf het middenveld is dat kennelijk moeilijker voor hem. Misschien voelt hij aan: ik kan het niet altijd belopen.

Ander punt: de goal van Ajax. Dat was natuurlijk klasse gedaan van Dolberg, maar het vertelde mij ook weer dat je gewoon altijd de bibbers houdt met Jan-Arie van der Heijden als centrale verdediger.

Ik zat er vooraf over na te denken, als bij Ajax nou een speler als Traoré rechtsbuiten speelt, dan weet je dat die altijd naar binnen dribbelt. Dan zou ik Kongolo en niet Van der Heijden links centraal zetten en Nelom erin gooien als linksback. Dan heb je twee man om Traoré in de mangel te nemen en tegen Nelom kun je zeggen: stoom maar gelijk op als wij de bal hebben, want Kongolo heeft de snelheid om alles te corrigeren. Zie ook hoe hij Dolberg nog achterhaalde. Die was al op weg naar de beslissende goal.

Wat een wereldactie was dat!

Nee, alles bij elkaar opgeteld moet Feyenoord het nog steeds te veel van wilskracht hebben en te weinig van goed voetbal om gerust te kunnen zijn voor de reeks die er nu aankomt tot aan de winterstop. De Roda’s en Willem II’s van deze wereld heb je bijna allemaal al gehad, maar van de bovenste ploegen alleen PSV en nu dus Ajax, waar je ondanks hun zwakke dag thuis niet van kon winnen.

Bron: AlgemeenDagblad