Skip to content

Feyenoord eist rectificatie van sponsor EZ Trader

Feyenoord is niet blij met sponsor EZ Trader die zich negatief uitlaat over de club. De Rotterdammers eisen daarom via de advocaat van het bedrijf dat er een rectificatie plaatsvindt. EZ Trader wil via juridische weg de sponsorovereenkomst met Feyenoord ontbinden vanwege antisemitische spreekkoren in de Kuip, maar is een half jaar geleden al in het ongelijk gesteld door het CAS.

Omdat tegen het vonnis geen hoger beroep mogelijk is, is EZ Trader naar de burgerrechter gestapt om het vonnis ongedaan te laten maken. Onderwijl heeft eigenaar Shimon Citron zich in diverse media niet al te vleiend uitgelaten over Feyenoord. Zo laat hij in de Telegraaf optekenen ‘Ik ga nóóit meer naar Feyenoord. Ik wil ze kapotmaken.’

Citron zegt geschrokken te zijn van spreekkoren in de Kuip tijdens een duel met Ajax. ‘Hamas, Hamas. Joden aan het gas’ viel verkeerd bij de Joodse zakenman. Omdat de club er in zijn ogen te weinig aan doet om deze teksten uit te bannen, wil hij onder de sponsordeal uit. Naar verluidt zou Feyenoord daardoor 1,2 miljoen euro mislopen. EZ Trader had vooruitlopend op de uitspraak van het CAS van vijf maanden geleden de betalingen aan Feyenoord al stopgezet, maar dat bleek dus onrechtmatig.

Feyenoord bestrijdt dat het te weinig doet aan het uitbannen van spreekkoren. De club laat weten multiraciaal te zijn en iedereen welkom te heten: ‘Zo komen en werken er mensen van Joodse komaf bij Feyenoord. De club bestrijdt niet dat er sprake is geweest van kwetsende spreekkoren door een zeer klein deel van haar supporters. Feyenoord heeft bij herhaling uitdrukkelijk afstand genomen van dergelijke uitlatingen en neemt voortdurend maatregelen om herhaling te voorkomen. Zo heeft Feyenoord het project ‘kwetsen is zinloos, steunen is goud’ opgezet, bedoeld om supporters bewust te maken dat spreekkoren kwetsend kunnen zijn. Daarnaast bezoekt de club, eveneens in het kader van bewustwording, met supporters kamp Westerbork en is er een samenwerking aangegaan met de Anne Frank Stichting’, aldus Feyenoord in een schriftelijke verklaring.

Feyenoord laat verder weten stadionverboden en geldboetes op te leggen aan fans die zich schuldig maken aan kwetsende spreekkoren en dat het aangifte doet bij de politie, hetgeen tot strafrechtelijke vervolging kan leiden. Allemaal om duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet bij Feyenoord past en niet wordt getolereerd. De club zal dit ook blijven nastreven en zich ervoor inzetten om dit uit het stadion te verbannen.

De club sluit haar verklaring af met: ‘De rivaliteit tussen Feyenoord supporters en Ajax supporters, die zich bij wijze van geuzennaam ‘Joden’ of ‘Superjoden’ noemen (hoewel ze niet allemaal van Joodse komaf zijn), bemoeilijkt de oplossing van het probleem van de spreekkoren. Deze problematiek staat echter volledig los van de forse betaling die Feyenoord nog tegoed heeft van EZ Trader en die zij al geruime tijd probeert te incasseren.’

Shimon Citron van EZ Trader was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: RTVRijnmond