Skip to content

Europa League feiten

Feyenoord won slechts één van zijn laatste dertien Europese uitwedstrijden. Tweemaal behaalden de Rotterdammers een gelijkspel, tien wedstrijden werden verloren. Die ene zege werd geboekt op 11 december 2014 in de uitwedstrijd tegen Standard Luik in de groepsfase van de Europa League (3-0).

• Behalve de 1-0-zege van Feyenoord van twee weken geleden, troffen Feyenoord en Zorja elkaar al in de play-offs voor de Europa League in het seizoen 2014/2015. Na een 1-1 gelijkspel in Oekraïne werd het in Rotterdam 4-3 voor Feyenoord, mede dankzij een goal in de 92ste minuut van Elvis Manu.

• Zorja Loehansk wist niet te winnen in zijn laatste vijf Europese wedstrijden: één gelijkspel en vier nederlagen. De ploeg won voor het laatst van Charleroi op 6 augustus 2015 in de derde kwalificatieronde voor deze Europa League-editie.

• Als Zorja vanavond niet tot scoren komt, is het de eerste keer dat de club in drie Europese wedstrijden op rij geen doelpunt maakt.

• Dirk Kuyt hoopt tegen Zorja zijn eerste goal in een Europese wedstrijd voor Feyenoord te maken sinds 15 september 2005, toen hij scoorde in de thuiswedstrijd tegen Rapid Boekarest in de Europa League (1-1).

• Als Kuyt tot scoren komt, is het elf jaar en 49 dagen na zijn laatste Europese goal voor Feyenoord. Voor Nederlandse clubs is het record in handen van Giovanni van Bronckhorst, nu de hoofdtrainer van Feyenoord. Hij moest tien jaar en 332 dagen wachten nadat hij op 10 december 1997 trefzeker was voor Feyenoord en daarna pas weer op 6 november 2008.

• Als Kuyt scoort, is hij de oudste doelpuntenmaker in Europa voor Feyenoord sinds Johan Cruijff. Kuyt is 36 jaar en 104 dagen oud, Cruijff maakte zijn doelpunt toen hij 36 jaar en 177 dagen oud was tegen Tottenham Hotspur op 19 oktober 1983.

Bron: AlgemeenDagblad