Skip to content

Duim omhoog, Feyenoord achterna

Je kunt naar de foto blijven kijken. Naar de mensenmassa aan de reling die luidkeels Hand in Hand kameraden zingt. Het spandoek met rijm: ‘Feyenoord als het effe kan, willen we ook naar Londen met de Waterman.’ Maar vooral naar de man in het rode trainingspak met de hoge blauwe gympen, die zijn kameraden juichend welkom heet in Lissabon, waar Feyenoord zich ten koste van Benfica wil plaatsen voor de finale van het Europa Cup toernooi voor landskampioenen.

Jan Reedijk is dan 34 jaar oud. Zijn vader was suppoost in De Kuip. Zo raakte hij als kleine jongen verknocht aan de club die hij in 1963 tot in alle uithoeken van Europa zal volgen. Feyenoord brengt het land in vervoering met een ongekende zegetocht langs steden als Genève, Düsseldorf, Boedapest, Antwerpen en Parijs. Elke keer als er een nieuwe club uit de koker rolde, trok Jan Reedijk zijn trainingspak aan, stopte een paar schone hemden en onderbroeken in zijn koffer, ging langs de weg staan en stak zijn duim omhoog.

1500 kameraden gaan in mei 1963 aan boord van de stoomschepen Groote Beer en Waterman om hun club in Lissabon te steunen. Het goedkoopste ticket kost 250 gulden. Dat heeft Jan niet. Dan maar liften, 2400 kilometer. Het moet een gigantische onderneming zijn geweest, maar Jan was op tijd om de schepen met de rest van het Legioen te verwelkomen. Zijn verschijning blijft niet onopgemerkt op de kade. Keeper Eddy Pieters Graafland heeft hem zelfs gefilmd, een beeld dat terugkeert in de Andere Tijden Sport-documentaire ‘De Geboorte van Het Legioen’.

Een aantal maanden geleden bezocht ik Jan in het verzorgingstehuis Borgsate waar hij zijn laatste jaren doorbracht in de liefdevolle handen van Priscilla van Engelsdorp. “Als Feyenoord speelde, zat hij voor de televisie,” vertelde ze. “Daar liet hij gerust een maaltijd voor schieten.” De herinnering aan het avontuur van 53 jaar geleden was vervaagd, maar als ik Jan het fragment uit de documentaire laat zien, kijk hij indringend naar zijn evenbeeld. “Ik kan wel janken als ik dit zie,” zegt hij uit het niets. Tranen wellen op.

Jan Reedijk is dinsdag 27 september 2016 op 87-jarige leeftijd overleden. Dankzij de iconische foto van Jan Sterk heeft hij voor altijd een plek in het collectieve geheugen van Feyenoord. Zijn club.

Steven van der Gaag
Andere Tijden Sport

Dit artikel is verschenen in de meest recente uitgave van Hand in Hand. Hand in Hand verschijnt periodiek en wordt automatisch verstuurd aan alle leden van de Feyenoord Supportersvereniging. Het blad is tevens te koop in de losse verkoop. Lid worden van de Feyenoord Supportersvereniging kan hier.