Skip to content

‘Iedereen heeft het recht om te sporten’

Dat Dirk Kuyt een voetbalheld is wisten we al, maar zijn werk voor de Dirk Kuyt Foundation maakt hem een nog grotere held. Hand in Hand ging met hem in gesprek over de Dirk Kuyt Foundation: wat hij hiermee wil bereiken, wat het samenwerkingsverband met de Feyenoord Supportersvereniging behelst en over het belang van sponsors en vrijwilligers.

Tekst: Annika van den Berg
Foto: Annemiek Sierhuis Fotografie

Kun je voor de supporters die nog niet bekend zijn met de Dirk Kuyt Foundation uitleggen waar de stichting voor staat?
“Wij ondersteunen sportprojecten voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Dit doen we omdat we vinden dat iedereen het recht heeft om te sporten. Sport is ontzettend belangrijk voor de mens. Wij vinden het belangrijk dat iederéén kan bewegen en zijn of haar ambitie kwijt kan in sport. Sport heeft mij natuurlijk heel veel opgeleverd in mijn leven, het heeft mijn bestaan helemaal bepaald. Ik heb er veel vriendschappen en contacten door opgedaan. Die contacten zijn net zo belangrijk voor mij als mijn carrière en ik vind dat ieder mens daar recht op heeft.”

“Op dit moment ondersteunen we meer dan 75 sportprojecten per jaar en dat doen we in allerlei takken van sport. Dus niet alleen in voetbal, maar bijvoorbeeld ook rolstoelhockey, zwemmen en judo. Mensen met een beperking en de mensen om hen heen, weten vaak niet hoeveel sporten er tóch nog mogelijk zijn met een beperking. Dat houdt mij bezig en dat is iets waar we in de toekomst aandacht aan willen besteden. Sportende mensen met een beperking zouden veel meer moeten integreren in de maatschappij, zodat we allemaal door elkaar heen kunnen bewegen en er een gelijke behandeling is voor iedereen. Mijns inziens wordt er nog te weinig mee gedaan. Soms heb ik het gevoel dat het in een hoekje wordt geduwd. Mijn droom is dat iedereen met een beperking weet wat de mogelijkheden zijn op het gebied van sport. Maar ook dat als je op zaterdag langs de sportvelden loopt, dat je zowel mensen met als zonder beperking ziet bewegen, zonder dat daar een verschil is.”

Kun je vertellen hoe de Foundation is ontstaan?
“Ik speelde eerder al bij Feyenoord en daarvoor bij FC Utrecht. Bij Utrecht kwam ik al in aanraking met het ondersteunen van goede doelen en bij Feyenoord was dat natuurlijk ook zo. We gingen bijvoorbeeld langs in het Sophia Kinderziekenhuis. Dat raakte me enorm. Een aantal mensen in mijn directe omgeving adviseerde mij om zelf een Foundation op te zetten. In eerste instantie zijn we toen met een aantal Katwijkers projecten gestart. We ondersteunden onder andere een weeshuis in Nepal en straatkinderen in Brazilië. Maar we ontdekten dat mensen niet echt wisten waar de Foundation om draaide. Daarom wilden we voor één bepaald iets gaan. Ik ben toen gaan kijken wat het best bij mij paste. Omdat ik zo ontzettend veel aan sport te danken heb, wilde ik graag op die manier iets teruggeven. Zo kwamen we uit bij sporten voor mensen met een beperking. Dat onderwerp heeft gewoon aandacht nodig. Hier zijn we op gaan focussen en dat gaat, vooral de laatste jaren, heel goed.”

Doorgaans starten sporters na hun carrière met dit soort ondernemingen. Waarom ben jij er nu al mee bezig?
“Als voetballer heb je een enorm bereik. Je kunt veel mensen benaderen, maar ook met elkaar verbinden. Juist die verbondenheid vind ik erg belangrijk. Als je voor Feyenoord speelt dan weet iedereen wie je bent. Er zijn veel mensen die je bewonderen. Die mensen probeer ik te benaderen en te motiveren om ook iets terug te geven aan de maatschappij. Ik ben van mening dat als je iets wilt bereiken, je het samen moet doen. Ik wil en kan bedrijven naar de Foundation toetrekken. We hebben een fantastisch bestuur van mensen die heel dicht bij me staan en ook mooie bedrijven die zich bij ons hebben aangesloten. Dit zijn voornamelijk bedrijven uit Katwijk. Het doel is om door heel Nederland een netwerk op te bouwen waar we een front mee kunnen vormen en zoveel mogelijk goede dingen kunnen doen.”

Kuijt
“De foundation is echt blij met elke bijdrage, hoe klein of groot ook!”

Ben je van plan om meer tijd te besteden aan je werk voor de stichting als je voetbalcarrière er op zit?
“Ja. Het is altijd de opzet geweest om gedurende mijn carrière een fundament te leggen en dit na het voetballen verder te ontwikkelen. Ik ben er best wel trots op dat de Foundation nu al zo groot is geworden. Een van de dingen die wel eens knagen is dat ik fysiek niet zo betrokken kan zijn als ik zou willen. Maar na mijn voetbalcarrière zal ik waarschijnlijk meer tijd hebben om vaker aanwezig te zijn tijdens evenementen.”

De Foundation bestaat nu elf jaar. Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?
“We zijn in Katwijk begonnen en daar hebben we partners gevonden die ons financieel steunen, maar ook hulp bieden bij het organiseren van evenementen. In eerste instantie waren dat voornamelijk bedrijven uit de Bollenstreek. Inmiddels zijn we groter gegroeid en worden we bijvoorbeeld gesteund door een groot bedrijf als HDI en zelfs de Vriendenloterij. Hierdoor zijn we in staat om meer dan 75 evenementen per jaar te organiseren. Ik vind het wel belangrijk om te vertellen dat het niet alleen maar om geld draait. Het gaat voornamelijk om de verbinding die we zoeken. We willen dat mensen het gevoel hebben dat wat de Dirk Kuyt Foundation doet, fantastisch is. Alle steun die we krijgen waarderen we enorm. Hierom hebben we ook ‘Dirks 11’ opgericht. We willen het fundament waarmee we begonnen zijn niet vergeten. Deze bedrijven die zich vanaf de eerste dag bij onze Foundation aansloten, zijn nu misschien niet meer onze grootste sponsors, maar zij vormen wel de basis. We vinden iedereen die ons steunt even belangrijk. Van de grootste sponsor, tot iedereen die tijd in ons steekt.”

Kun je een of meerdere van jouw hoogtepunten sinds het bestaan van de Foundation benoemen?
“Ik ben trots op alles wat we tot nu toe bereikt hebben. Voor mij was een hoogtepunt het tienjarig bestaan in 2015. Terugkijkend op de jaren realiseerde ik me dat we een echte Foundation neergezet hebben en dat die succesvol is. Ook ben ik dankbaar dat we zoveel evenementen in die tien jaar hebben kunnen organiseren. En trots op al die partners die zich bij ons aangesloten hebben. We hebben inmiddels ook twee keer een gala mogen organiseren. Ik vond het zo mooi om al die mensen op dat gala bij elkaar te zien. Allemaal strijdend voor het goede doel dat wij nastreven.”

In juni dit jaar is de Foundation een samenwerking aangegaan met de Feyenoord Supporters vereniging. Kun je uitleggen met welk doel dit is gebeurd?
“De FSV heeft heel veel leden en we hebben natuurlijk al een verbinding, namelijk Feyenoord. De saamhorigheid binnen het Legioen is denk ik vergelijkbaar met de saamhorigheid binnen de Dirk Kuyt Foundation. We willen zoveel mogelijk Feyenoord-supporters verbinden via de Dirk Kuyt Foundation. Iedereen kan dat op zijn eigen manier doen. Elke bijdrage waarderen wij enorm. Als iemand sportief is, kan en wil helpen, dan is dat geweldig. We zien ook dat veel vrijwilligers zo enthousiast raken door het werk, dat ze er extra energie van krijgen. De meesten zien we bij volgende evenementen ook weer terug.”

Op welke manier kan iemand doneren en voor welke functie zoeken jullie met name vrijwilligers?
“Doneren kan heel eenvoudig via de acceptgiro die bij deze editie van de Hand in Hand is bijgesloten. Verder zijn we op dit moment voornamelijk op zoek naar Regioambassadeurs. Voor deze functie bezoek je namens de Dirk Kuyt Foundation sportevenementen voor mensen met een beperking in je eigen regio. Je kijkt hoe het evenement verloopt, wat goed gaat en wat eventueel verbeterd kan worden. Je toont interesse in de organiserende partij en vanzelfsprekend in de deelnemers. Deze functie is er omdat wij het belangrijk vinden het contact met de verenigingen en organisaties die we ondersteunen optimaal te houden. Voor meer informatie kun je kijken op www.dirkkuytFoundation.nl/help-mee.

Welke evenementen staan er gepland in de nabije toekomst?
“We hebben sinds kort een samenwerking met Brownies & Downies, de lunchroom voor mensen met een verstandelijke beperking. In februari organiseren we een sportevenement voor al die filialen. Volgend jaar organiseren we voor het eerst een Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag. Dat wordt een dag waarop zoveel mogelijk sporten voor mensen met een beperking bij elkaar komen en waar diverse landelijke kampioenschappen worden gespeeld. Dit is nieuw en we zijn op dit moment druk bezig met de organisatie hiervan.”

Dit artikel is verschenen in de meest recente uitgave van Hand in Hand. Hand in Hand verschijnt periodiek en wordt automatisch verstuurd aan alle leden van de Feyenoord Supportersvereniging. Het blad is tevens te koop in de losse verkoop. Lid worden van de Feyenoord Supportersvereniging kan hier.