Skip to content

Feyenoord City orkest klinkt vals

ROOD-WITTE BRIL    | COLUMN FRANS REICHARDT
Je kunt veel zeggen van Feyenoord City, maar niet dat het de media niet opzoekt.

Wat opvalt in de veelheid aan mooie praatjes en plaatjes die over pers, politiek en publiek wordt uitgestort, is dat betrokkenen elkaar soms tegenspreken.

Concerten

In december 2016 verschijnt in Voetbal International een groot interview met Gerard Hoetmer, president-directeur van Feyenoord Rotterdam. Hierin stelt hij dat bij bouw van een nieuw stadion concerten Feyenoord geld gaan opleveren: “(…) een deel van de opbrengsten van concerten vloeit straks naar ons spelersbudget.”
Als Iwan van Duren (VI) hem vraagt of U2 zorgt dat Feyenoord straks kampioen wordt, antwoordt Hoetmer: “Hahaha, ja U2 zou daaraan kunnen bijdragen.’’

Sterke positie

Op 6 februari 2017 zijn Jan van Merwijk, directeur van Stadion Feijenoord, en Frank Keizer, projectleider Feyenoord City, te gast bij BNR Nieuwsradio. Ook zij vertellen dat Feyenoord in een nieuw stadion inkomsten zal krijgen uit concerten. Jan van Merwijk: “De inkomsten uit grootschalige evenementen zoals concerten gaan Feyenoord ten goede komen.” Om dit te onderstrepen vraagt hij BNR om een muziekfragment van U2. Hij betreurt het dat De Kuip zijn sterke positie op de markt voor concerten is kwijtgeraakt aan de Amsterdam Arena en zegt stellig: “Met een nieuw stadion gaan we die weer terugkrijgen.”

Maar is dat wel zo?

Akoestisch dak

David Gianotten, lead architect van Feyenoord City, beweert iets heel anders. Op 13 december 2016, een week na Hoetmer’s interview in VI, zegt de architect tijdens een vergadering van aandeelhouders van Stadion Feijenoord, dat het nieuwe stadion geen akoestisch dak krijgt. Op een vraag vanuit de zaal waarom dat zo is, antwoordt Gianotten dat zo’n dak duur is en dat je concerten sowieso nog maar sporadisch naar een voetbalstadion krijgt. “Zelfs als je een akoestisch dak hebt, krijg je nog heel moeilijk concerten naar een voetbalstadion. Zo’n investering kun je beter anders besteden”, stelt Gianotten. Om dit te benadrukken zegt hij dat van alle nieuwe stadions – bijvoorbeeld die zijn gebouwd of verbouwd voor het WK in Frankrijk – er geen enkel een akoestisch dak heeft.

Dat is duidelijk. Een nieuw stadion krijgt dus geen akoestisch dak, geen concerten en Feyenoord hoeft dus helemaal niet te rekenen op inkomsten uit concerten.

Kansloos

Het komt er op neer dat de architect werkt aan een nieuw stadion zonder akoestisch dak in de wetenschap dat dit nieuwe stadion kansloos is in de race om concerten. Intussen roepen clubpresident Gerard Hoetmer en stadiondirecteur Van Merwijk in koor dat Feyenoord met een nieuw stadion meer inkomsten gaat krijgen uit concerten.

Deze drie heren werken samen aan plannen voor Feyenoord City en een nieuw stadion. Dat hun verhalen elkaar op zo’n cruciaal punt als dit – inkomsten uit concerten – tegenspreken, doet mij vrezen voor het ergste. Waar je zou denken dat de organisatie rond Feyenoord City een goed georkestreerd geheel is, speelt dit orkest zo vals als wat.