Skip to content

Column: Rood-witte bril – Logica

Mijn beste vriend woont in een prachtig huis. Het is een gemeentelijk monument en in 1937 onder architectuur gebouwd. In 1994 is het verbouwd en mijn vriend vraagt zich af of nu weer zal vernieuwen of beter een heel nieuw huis kan laten bouwen. Hij vraagt drie vrienden met verstand van zaken om advies. De vrienden doen intensief onderzoek en hun advies is duidelijk: vernieuwen is het beste. Tegen relatief lage kosten, met risico’s die te behappen zijn, kan het huis prachtig worden opgeknapt en zeker nog vijftig jaar mee. Nieuwbouw kan hij beter uit het hoofd zetten, want die kan zijn financiële ondergang worden. Mijn vriend heeft geen liggende gelden en moet alles lenen. Lenen kost geld. Teveel lenen kost je de kop.

Mijn vriend volgt het advies op. De bank gelooft in zijn plan en verstrekt hem een hypotheek van €200.000. Hij gaat in gesprek met enkele aannemers. Met één aannemer praat hij verder. Na maanden van gesprekken volgt de offerte. Die ligt op €205.000. De aannemer is bereid een korting te verlenen om op de beschikbare €200.000 te komen. Totdat mijn vriend met aanvullende eisen komt die de offerte doen oplopen naar €216.000. Hierop lopen de gesprekken stuk.

Je zou denken dat mijn vriend met de aannemer in gesprek blijft om het eens te worden. Of dat hij zijn eisen bijstelt. Of dat hij in gesprek gaat met een van de andere aannemers. Maar nee. Tegen alle logica in besluit hij tot nieuwbouw. Die vergt maar liefst €400.000, twee keer zoveel. Omdat-ie dat geld niet heeft en ook niet bij de bank kan lenen, vraagt hij de gemeente om financiële steun. Ook wil hij de hele wijk voor meer dan € 1.000.000 laten verbouwen. En hij verwacht jaarlijks 3.500 toeristen in zijn huis rond te leiden. Van het advies zijn magische monumentale woning te verbouwen en beslist NIET te kiezen voor nieuwbouw, wil hij niets meer weten…

Deze column van Frans Reichardt staat in de Hand in Hand, die afgelopen week is verschenen. Frans schrijft zijn teksten in de maandelijkse rubriek ‘Rood-witte bril’. Wilt u het magazine 10x per jaar ontvangen klik dan hier om lid te worden van De Feijenoorder!