Skip to content

Van het bestuur, april 2017

Dit mooie magazine kennen jullie allemaal. Maar De Feijenoorder is meer dan het magazine. Zo steken wij veel tijd in het behartigen van de belangen van Feyenoord-supporters en onze leden in het bijzonder. Wij voeren gesprekken met vele partijen en doen hieronder daarvan kort verslag.

Sfeeracties

Sfeeractie Feyenoord we houden van die club

Het sfeerteam van De Feijenoorder is volop in beweging. Bij de wedstrijd Feyenoord – PSV is het startsein gegeven voor een langlopende sfeeractie. Op het nummer “Feyenoord we houden van die club” volgt er bijna elke wedstrijd een zin uit het refrein van het nummer ingezongen door de spelersselectie in 1992. De vereniging ontvangt veel positieve reacties naar aanleiding van de sfeeracties. Goed nieuws, mede door u als lid kan de vereniging deze acties organiseren. Van elk lidmaatschap vloeit een deel van de contributie naar het sfeerteam dat vrijwillig en op positieve wijze het team ondersteunt.


Evenementen

Bingo 20172De Feijenoorder heeft de afgelopen maand verschillende evenementen georganiseerd. Op vrijdag 24 maart 2017 deden ruim 120 supporters mee aan de Bingo aan de Maas en eerder was ook het darttoernooi een groot succes. Op het moment van publicatie heeft de vereniging ook een Filmavond en het Legioenzaalfeest met onder meer een signeersessie van Rinus Israël georganiseerd. FSV De Feyenoorder organiseert in april ook 2 busreizen; een bus naar de uitwedstrijd tegen Vitesse en de tweede bus vanuit het Noorden/Oosten naar de thuiswedstrijd tegen Utrecht. Eind mei vindt er weer het jaarlijkse Groene Haas voetbaltoernooi plaats op Varkenoord. Het bestuur hoopt u bij deze activiteiten te mogen begroeten.


Supporterscollectief Nederland

Het eerste supporterscongres georganiseerd door het Supporterscollectief Nederland (www.supporterscollectief.nl) vond zondag 26 maart in Zeist plaats. Een vertegenwoordiging van De Feijenoorder was aanwezig, samen met supporters(verenigingen) van o.a. FC Utrecht, NAC Breda, Telstar, NEC, PSV, Willem II en Ajax. Samen luisterend, naar elkaar en naar de deskundigen in de verschillende discussiepanels. Verderop in de Hand in Hand een uitgebreide reportage over deze leerzame en nuttige dag.


Feyenoord Supportersraad

Feyenoord Supportersraad - Feyenoord CityDe leden van de Feyenoord Supportersraad ontvingen op maandag 20 maart 2017 een presentatie over de plannen voor Feyenoord City gegeven David Gianotten van architectenbureau OMA en projectleider Frank Keizer.

Gianotten gaf uitleg over het Masterplan en dan meer specifiek over de ideeën voor het Stadion. Keizer ging in op het sociaal maatschappelijk programma en de financiële aspecten.

Uiteraard waren er veel vragen. Van tijd tot tijd was er sprake van een stevige dialoog. Er volgt binnenkort nog een tweede bijeenkomst. Die staat helemaal in het teken van de uitdagingen rond mobiliteit.


Museumnacht 2017

Zaterdag 4 maart 2017 was de avond van de jaarlijkse Museumnacht in Rotterdam. Het stadion Feijenoord was een van de vele locaties die de deelnemers konden bezoeken. In de Kuip was het Feyenoord museum geopend. Op de Noordzijde werd het spandoek de Zilvervloot getoond door het sfeertam van De Feijenoorder. Vrijwilligers van het sfeerteam gaven uitleg over de totstandkoming van het spandoek. Ruim 300 bezoekers kwam een kijkje nemen in de Kuip en zagen door de prachtige lichtinval een waar kunstwerk hangen!


Brengt Feyenoord City genoeg op voor de spelersbegroting van Feyenoord?

Wanneer de potentie van Feyenoord benut wordt moeten we in staat zijn om vaker dan nu om de landstitel mee te spelen. Om dat doel te bereiken dient de spelersbegroting van Feyenoord flink omhoog te gaan.

In het verenigingsnieuws van de vorige Hand in Hand stond dat wij ons hierover nog zorgen maken. Die zorgen zijn ondertussen ook door een deel van de Rotterdamse politiek geuit.

Het klinkt misschien gek dat de politiek vragen stelt over de spelersbegroting. Toch is dat ook voor hen van belang. Het gaat erom dat de spelersbegroting in grote mate de sportieve kwaliteit van het elftal bepaalt. En die sportieve kwaliteit zorgt er weer voor dat supporters naar het stadion komen en indirect voor het behalen van de ambities in het gebiedsplan.

De Feyenoord City plannen werken met een zeer hoge bezettingsgraad. De haalbaarheid van die bezettingsgraad in het zakelijke segment is getoetst door het gerenommeerde en hierin gespecialiseerde onderzoeksbureau Hypercube. Uit hun onderzoek blijkt dat de hoge bezettingsgraad gehaald kan worden mits er sprake is van een hoge spelersbegroting. Die is dus om meerdere redenen keihard nodig. Als daar wat in misgaat staat de businesscase direct onder druk en houdt Feyenoord een spelersbudget over waarmee je niet meedoet om in de strijd om het kampioenschap. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Zonder hoge spelersbegroting worden de (zakelijke) stoelen minder bezet en blijft er minder geld over voor de club. Ook het gebied gaat een belangrijke rol spelen. Dat moet zo aantrekkelijk gemaakt worden dat er veel geld verdiend kan worden in de horeca, bij rondleidingen, tours en de attracties. Dat terwijl ontwikkelingen rondom het stadion, die mede voor de aantrekkelijkheid van het gebied moeten zorgen voor een aanzienlijk deel pas gerealiseerd worden bij voldoende marktvraag en op initiatief van de markt.

De concurrentie zit de komende jaren niet stil. Mede daarom vinden we als vereniging dat de spelersbegroting naar minimaal 35 miljoen euro dient te groeien om daarna alleen nog maar verder door te groeien. Anders komen we niet eens in de buurt van de concurrentie en daar is dit alles vanuit Feyenoord oogpunt wel om te doen. Bij een investering van 1.7 miljard vinden wij dat een gezonde verwachting.

We hebben onze vragen en standpunt bij de directie van Feyenoord neergelegd. We hebben daarbij ook gevraagd naar de alternatieve feiten die nu naar voren zijn gekomen over het stukgelopen renovatieplan. De clubleiding heeft toegezegd ons inzage te geven in de cijfermatige onderbouwing van de voor ons nieuwe beweringen.

We doen dat in de hoop het beeld dat bij ons ontstaan is, namelijk dat het vorige plan resulteerde in een hoger spelersbudget tegen veel kleinere risico’s te ontkrachten.

Op het moment van schrijven is het daags voor het debat in de Arminiuskerk waarbij praktisch alle stakeholders vertegenwoordigd zullen zijn. Als alles volgens de huidige planning gaat is het definitieve besluit nabij. Spannende tijden!


Speciaal voor alle niet-leden van de Hand in Hand hebben we hieronder dit kleine stukje uit het magazine online gezet in PDF vorm. Laat uzelf informeren. Word lid van de De Feijenoorder!

[button color=”” size=”large” type=”” target=”_blank” link=”https://www.defeijenoorder.nl/wp-content/uploads/2017/04/Van-de-Bestuurstafel-April.pdf”]Hand in Hand, april 2017 – Van de bestuurstafel![/button]