Skip to content

Column: Rood-witte bril – Doodvonnis

Vorige week was ik met mijn oudste zoon een paar dagen in Londen. Op vrijdag bezochten wij Stamford Bridge, de thuishaven van Chelsea FC, aankomend kampioen van Engeland. Op zaterdag bezochten wij Loftus Road, het stadion van Queens Park Rangers. QPR degradeerde net niet uit The Championship, de Engelse Jupiler League.
IMG_3992
Op zondag waren wij net op tijd thuis voor de finale om de KNVB beker. Iets voor 18.00 uur zette mijn zoon de tv aan. Bij het zien van de beelden van De Kuip zagen wij wat alle andere voetballiefhebbers ook zien: in Nederland is er geen mooier voetbalstadion dan De Kuip. Dat zie je zelfs zonder rood-witte bril.
Ik zei tegen mijn zoon: “Als je dit als voetballiefhebber ziet, dan denk je toch: ‘Had mijn club maar zo’n stadion?’” Hij knikte. Ik zei: “Nou, wij hebben het. En volgende week velt de Rotterdamse gemeenteraad het doodvonnis over deze parel.”

Met alle respect voor clubs als Chelsea en QPR, hun stadions kunnen niet tippen aan De Kuip. Sorry. Ook bij andere clubs en in andere landen moet je goed zoeken naar een mooier en beter voetbalstadion. Ik was in de stadions van Celtic, Everton, Inter Milaan, AS Monaco, Newcastle, Glasgow Rangers en Tottenham Hotspur en ik bezocht nog veel meer stadions in Albanië, België, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Portugal, Schotland, Tsjechië, IJsland en Zwitserland. Ik heb bij lange na niet alle voetbalstadions ter wereld gezien, maar de stadions die ik heb gezien, halen het geen van alle bij De Kuip. Niet één. Zelfs verstokte fans van andere clubs zullen het beamen.
IMG_3993
In het NRC van afgelopen zaterdag schrijft Frank Keizer, projectleider Feyenoord City: “In het nieuwe stadion wordt het DNA van De Kuip met de bijzondere sfeer en beleving meegenomen.” Keizer jokt. Het DNA van De Kuip kun je niet meenemen naar een nieuw stadion. Het DNA van De Kuip is uniek. Dat kun je niet kopiëren. Onmogelijk.
Laat je niks wijsmaken: er komt geen nieuwe Kuip. Dat kan helemaal niet. De betonnen kolos waar Feyenoord City ons mee wil opzadelen, is hooguit een tweede Arena.

Frans Reichardt
Columnist voor de Hand in Hand, magazine van de onafhankelijke supportersvereniging De Feijenoorder.