Skip to content

Oranje-topscorer gaat de wijk in voor de Feyenoord Foundation

Wat? Oud-international Manon Melis komt naar Feyenoord? Dan komt er vast een vrouwenteam. Het gerucht ging al snel rond. Zover is het echter nog niet bij Feyenoord. Maar wat komt de topscorer aller tijden van Oranje en tevens dochter van oud-Feyenoordspits Harry Melis dan doen bij Feyenoord?

Tekst: Ellen Mannens Beeld: privé-archief Manon Melis

Stel je voor: je speelt tien jaar profvoetbal in het buitenland, wordt drie keer topscorer van de Zweedse competitie en bent topscorer aller tijden van Oranje. Wat doe je dan als je stopt met voetballen? ,,Ik ging op een BSO werken”, zegt Manon Melis. ,,Ik ben de moeilijkste niet. Ik heb SPW gedaan en wilde met kinderen werken. De BSO kwam op mijn pad via mijn schoonzus. Heerlijk om te doen. Ik was natuurlijk de buitenspeeljuf, want ik deed mee met voetbal.”
Manon Melis De Feijenoorder
De kinderen op de BSO konden welgeteld twee maanden genieten van hun voetballende juf, want het feit dat Manon in oktober was teruggekomen naar Nederland na haar Amerikaanse avontuur, was natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Excelsior peilde Manons interesse; de club is immers bezig met het opbouwen van een damesteam in samenwerking met BVV Barendrecht, maar ook Feyenoord trok aan de bel.

Waar de keuze op viel, is inmiddels bekend. ,,Ik achtte mezelf nog niet rijp om een vrouwenteam op te richten. Dat brengt best wat verantwoordelijkheid met zich mee. Bij Feyenoord ben ik nu in dienst van de Feyenoord Foundation, de maatschappelijke tak van de club en ik werk een paar uur per week voor de Feyenoord Soccer Schools. Voor mij is het goed om zo te beginnen, in een draaiend team. En Feyenoord is natuurlijk mijn favoriete club.”

‘Voor die meiden is het leuk om training te krijgen van een vrouw. Niet eens omdat ik bij Oranje heb gespeeld, volgens mij weten heel veel kinderen dat niet eens.’

Haar komst bij Feyenoord zette de geruchtenmachine meteen in werking. Manon Melis bij Feyenoord? Dan gaan ze vast een vrouwenteam oprichten. ,,Grappig, want ik werk maar vier uur voor Feyenoord Soccer Schools. Met Bennie Wijnstekers en Dwight Blackson verzorgde ik de meidenmodule van de Soccer Schools. Jonge voetballers kunnen zich opgeven voor een reeks trainingen op Varkenoord. Die module bestond al. Nieuw is dat ik er nu bij ben. Ik denk dat het leuk kan zijn voor die meiden om ook training te krijgen van een vrouw. Niet eens omdat ik bij Oranje heb gespeeld, volgens mij weten heel veel kinderen dat niet eens.”

Manons hoofdtaak bij Feyenoord, werken voor de Feyenoord Foundation, lijkt een beetje overstemd door de geruchtenmachine. ,,Maar het is juist zo mooi om te zien hoeveel goeie projecten Feyenoord heeft. De Feyenoord-scholen bijvoorbeeld. Iedere week worden twee basisscholen aangewezen als Feyenoord-school. Groep 5 en 6 krijgen gymles van Bennie Wijnstekers of Mike Obiku. Groep 8 krijgt een gastles van een Feyenoord-speler onder de achttien en groep 7 krijgt les in De Kuip. Het is zo mooi om te zien wat dat met kinderen doet. Het dragen van een Feyenoord-pak, rondlopen in De Kuip. Het doel is om te laten zien wat je moet doen om doelen te bereiken. Voetbal is het voorbeeld, maar de te bereiken doelen kunnen van alles zijn, wat de leerlingen willen bereiken.”

Weekend vrij

Zo komt haar liefde voor voetbal en de wens om met kinderen te werken, samen voor Manon. Voetbal en met name vrouwenvoetbal speelt nog steeds een belangrijke rol in haar leven. ,,Maar niet meer 24/7 hoor, zoals voorheen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nog geen wedstrijd van Feyenoord in De Kuip heb bezocht, terwijl ik in mijn jeugd zelfs een seizoenkaart had voor vak Q. Ik vind het nu eigenlijk wel lekker om na al die jaren weer eens een weekend vrij te zijn.”

In oktober kwam Manon terug naar Nederland, na een avontuur van tien jaar in Zweden en Amerika. ,,Ik kon nog terug naar Seattle Reign FC, maar ik voelde dat het klaar was. Als profvoetballer in het buitenland ben je toch steeds weer op jezelf aangewezen. Je geeft veel op. In het vrouwenvoetbal verdien je niet zoveel, dat je je familie kunt laten overkomen. In Amerika heb je ook nog eens te maken met negen uur tijdsverschil, waardoor het leven van mijn man en mijn familie en vrienden hier in Nederland en mijn leven in Amerika langs elkaar liepen. Na tien jaar vond ik het genoeg.”

De afgelopen jaren zag ze het vrouwenvoetbal zich langzaam verder ontwikkelen. ,,Maar we zijn er nog lang niet. Kijk maar naar Oranje. De helft van de meiden in het huidige team speelt in het buitenland. In Nederland kun je bijna niet je geld verdienen in het vrouwenvoetbal. Dat was voor mij ook de reden om meteen na mijn eindexamen naar het buitenland te vertrekken. Uiteindelijk met een tussenstop bij Be Quick. Mijn plan om naar Duitsland te gaan, ging toch niet door, omdat ik ook daar naast het voetballen moest blijven werken.”
Manon Melis De Feijenoorder

Maar een kleine revolutie hangt in de lucht: ,,Ik hoop echt dat het EK deze zomer een succes wordt. Het vindt hier in Nederland plaats, de heren hebben geen groot toernooi in het vooruitzicht, dus alle ogen zullen nu op de meiden gericht zijn. Ik hoop echt dat ze het goed doen. Dit is dé kans.”

Hoe meer aandacht voor vrouwenvoetbal, hoe meer sponsors, hoe meer geld er is om verder te ontwikkelen, is Manons verwachting. Voorlopig draagt ze onder andere haar steentje bij, door vrouwenvoetbal van onder af op te bouwen. Met de Soccer Schools, maar ook met de Street League van de Feyenoord Foundation. Een competitie in de Rotterdamse wijken, waar voetbal en een goede levensstijl aan elkaar worden gekoppeld.

,,Ik zie ook bij de Street League steeds meer meiden. Het leeft steeds meer. Toen ik in 1993 begon met voetballen bij RVVH in Ridderkerk, was het wel geaccepteerd dat je als meisje voetbalde, maar het was nog niet normaal. In denk dat het me heeft geholpen, omdat het juist meer bewijsdrang met zich meebracht. In de jeugd speelde je nog met de jongens mee. Dan hoorde je de tegenpartij al lachen: je moet een meisje verdedigen. Of ouders die vanaf de zijlijn riepen: Je laat je toch niet inhalen door een meisje!”

‘Vrouwenvoetbal te traag? Logisch, vrouwen zijn nu eenmaal anders gebouwd dan mannen.’

Voetbalverenigingen hebben anno 2017 steeds vaker genoeg meiden om ook in de jeugd al complete meidenteams samen te stellen. Een nieuwe generatie voetballers is dus onderweg. ,,We moeten het van onder opbouwen, dat vind ik een goede ontwikkeling. Maar het vrouwenvoetbal heeft nog steeds een flinke slag te slaan. Mensen vinden het niet leuk om naar te kijken, omdat het te traag zou zijn. Logisch, vrouwen zijn nu eenmaal anders gebouwd dan mannen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Kijk naar hockey of tennis, daar is geen verschil meer in populariteit tussen de mannen en vrouwen. Daar kan het met vrouwenvoetbal ook heen.”

Bio Manon Melis (1986)

Dochter van Feyenoord-spits Harry Melis (1976-1979)
Begon haar voetbalcarrière in 1993 bij RVVH in Ridderkerk. ,,Het schijnt dat ik zei: ‘Ik wil hetzelfde doen als papa.’”

2006–2007 Be Quick ’28
2007-2011 LdB FC Malmö
2012 Linköpings FC
2013 LdB FC Malmö
2014-2016 Kopparbergs/Göteborg FC
2016 Seattle Reign FC

Trotse lijst:
– Topscorer aller tijden voor Oranje
– 3x topscorer Zweedse competitie

Huidige functie:
– Medewerker Feyenoord Foundation (o.a. Feyenoord Schools en Feyenoord Street League)
– Assistent-trainer Feyenoord Soccer Schools, meidenmodule

Dit artikel is verschenen in de meest recente uitgave van Hand in Hand. Hand in Hand verschijnt periodiek en wordt automatisch verstuurd aan alle leden van De Feijenoorder. Het blad is tevens te koop in de losse verkoop. Lid worden van De Feijenoorder kan hier.