Skip to content

Dirks Droom: de missie van Dirk Kuyt

Dirk Kuyt verdwijnt van de velden. Werklust en gedrevenheid zijn de meest gehoorde woorden bij zijn afscheid. Een speler die alles uit zijn carrière heeft gehaald. Pierre van Hooijdonk, Frans Adelaar en Foeke Booy halen herinneringen op.

Van Hooijdonk vertrok in 2003 naar Fenerbahçe en maakte de entree van Kuyt bij Feyenoord nog net twee weken mee. “Toen zag je al dat hij enorm gedreven was. Hij liep meteen vooraan in de voorbereiding. En niet zomaar vooraan, nee, echt vooruit vooraan.”

“Hij heeft altijd goede keuzes gemaakt qua clubs. Elke keer kon hij het trapje hoger aan en speelde hij bijna alles. In dat opzicht herken ik veel van mezelf in hem. En met Feyenoord en Fenerbahçe hebben we natuurlijk ook voor dezelfde clubs gespeeld.”

Appie Happie

Bij Oranje speelden Van Hooijdonk en Kuyt wel samen. “Het was natuurlijk uniek dat hij zich van centrumspits ontwikkelde tot een speler die je overal kon neerzetten. Hij was zelfs linksback. En bij Feyenoord was hij dit seizoen weer waardevol achter de spitsen.”

“Ik vergelijk hem wel eens gekscherend met de stripheld Appie Happie. Dirk heeft ook zo’n karakteristieke loop. En door zijn nooit aflatende werklust is hij enorm populair geworden.”

Frans Adelaar was van 1997 tot 2002 werkzaam bij FC Utrecht. Eerst als assistent, later als hoofdtrainer. Adelaar zag Kuyt binnenkomen bij de club uit de Domstad. En ook hij herinnert zich in de eerste plaats de gedrevenheid van Kuyt.

“Ik weet nog dat hij terugkwam van een toernooi met Jong Oranje. We wilden hem vrij geven. Wij zaten in de voorbereiding en Dirk had wel een paar dagen rust verdiend. Maar Dirk wilde toch komen, want er waren tests. En hij kwam als beste uit die tests. Dat was Dirk ten voeten uit”, aldus Adelaar.

Opladen

De hattrick die Kuyt maakte in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo, noemt Adelaar typerend. “Dat hij drie keer scoorde, was geen toeval. Zijn laatste wedstrijd was kenmerkend voor hem. Door een schorsing wist hij dat hij de kampioenswedstrijd ging spelen. Ondanks de teleurstellingen in de weken daarvoor laadde hij zichzelf helemaal op voor het duel met Heracles.”
14-05-2017: Voetbal: Feyenoord-Heracles: Rotterdam Foto: Edwin Verheul
Toch heeft Adelaar het idee dat het besluit om te stoppen niet bij Kuyt vandaan komt. “Ik heb het gevoel dat het anders zit. Hij zou niet meer in aanmerking komen voor een basisplaats, daar kan Dirk niet mee leven. Dan is dit de juiste beslissing. Maar waar ook de waarheid ligt, Dirk zal dat nooit aan de grote klok hangen. Dat is ook Dirk. Een prachtig mens.”

Foeke Booy is even stil als hij het nieuws te horen krijgt, maar al snel volgen er mooie woorden. “Ik wist het nog niet. Maar dit is de wijsheid van Dirk. Dit is een verstandig besluit. Ik ken hem als geen ander. De laatste twee jaar waren zwaar voor hem. Geestelijk vooral. Ik heb ook wel moeite gehad met de manier waarop Feyenoord met hem is omgegaan de laatste maanden.”

Prijzenkast

Booy won in zijn eerste seizoen als trainer van FC Utrecht, 2002/2003, de KNVB-beker. Kuijt was in de finale verantwoordelijk voor de 4-1 tegen Feyenoord. Kuyt vertrok daarna naar de club die hij pijn had gedaan. De prijzenkast bleef vervolgens lang leeg. Bij Feyenoord en bij Liverpool werd hij geen kampioen. Pas bij Fenerbahçe, in 2013/2014, veroverde hij de landstitel.
14-05-2017: Voetbal: Feyenoord-Heracles: Rotterdam Foto: Edwin Verheul

“Dirk speelde onder mijn leiding ook weleens slecht. Maar ook een slechte Dirk Kuyt was goed genoeg. En hoewel de landstitel lange tijd ontbrak, wist ik dat het goed ging komen. ‘Nooit achterom kijken’, gaf ik hem mee. ‘Ook niet als je een prijs hebt gepakt’. Maar nu mag hij dat wel. Het moment is aangebroken om achterom te kijken. Dan ziet hij al die mooie momenten.”

Zondag wordt om 19.00 uur op NPO 1 een ‘special’ uitgezonden over Dirk Kuyt. NOS Sport volgde hem met de camera van nabij in de laatste maanden van zijn carrière.

Bron tekst en filmpje: NOS.nl, Foto’s De Feijenoorder