Skip to content

Wat gaan we doen vandaag?

Voorbeschouwing Feyenoord – Real Sociedad, openingswedstrijd 2016/2017.

Tekst: Rody

Op een zonnige zondagmiddag in mei, iets na half drie: een maat van me staat zijn dooie biertje over te gieten in een krakkemikkig plastic bekertje. En ik? Ik sta te springen, want ik zie Dirk gaan. De emotie die toen los kwam… ongekend! Vanaf dat moment leven wij Feijenoorders op een roze wolk. Lekker hè!? Wij supporters kunnen er nog jaren van genieten. De spelers moeten vanaf nu echt van die wolk af. Want was het slecht tegen dat Freiburg. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Helemaal niks! Minuten maken en geen blessures oplopen, daar gaat het nu om.

Voor het echie

Het seizoen begint pas voor het echie met de traditionele openingswedstrijd. Dit keer tegen Real Sociedad. Niet écht een aansprekende naam, maar toch de nummer 6 van de Primera Division. Zeker niet onverdienstelijk, als je bedenkt dat de Basken tussen 2007 en 2010 tijdelijk in de tweede divisie speelden.

Afdankertjes

Als je denkt ‘Wie zijn ze dan, dat Real Sociedad?’: eigenlijk is de filosofie van de club vrij simpel. Je pikt afdankertjes op bij Europese topclubs, vult dit aan met een handvol Basken, zet daar aanvoerder en clublegende Xabi Prieto bij en zie: je doet mee in de subtop van Spanje. Die jongens kunnen echt wel ballen. De sterspeler van Sociedad speelt met nummer 4. Laat tijdens de PMDS je vrienden zijn naam eens uitspreken: Illaramendi. Degene die het meest stottert, mag bier halen! Ik kijk nu al uit naar Peter Houtman die de opstelling van de bezoekers voorleest.

Socios

We hoeven niet veel supporters uit Spanje te verwachten. Die zijn nog aan het revalideren van de stierenrennen in Pamplona. Die traditie kunnen ze toch wel een keer overslaan? Of snappen ze niet dat De Kuip het mooiste stadion ter wereld is? In hun eigen stadion hebben ze een verrekijker nodig om de spelers te zien. Een spuuglelijke sintelbaan scheidt de tribunes van het veld. Dan moet De Kuip toch een verademing voor ze zijn? Als er Europees wordt gespeeld, reizen de socios massaal hun club achterna. Zoals naar Manchester, misschien herkennen jullie dit plein nog?

Real Sociedad Fans manchester
Real Sociedad fans in Manchester (bron: Manchester Evening News)

Niet-Basken

Een opmerkelijk feit is er nog wel te melden over de club uit San Sebastian: pas sinds 2002 mogen er niet-Basken bij de club spelen. Stel je eens voor: SC Heerenveen met alleen maar spelers uit Friesland. Zijn er überhaupt elf profvoetballers daar?

Vraagtekens

Daarnaast ben ik erg benieuwd naar ons eigen team. Wie staat op, nu Dirk zijn kicksen aan de wilgen heeft gehangen? El Ahmadi? Niet echt een natuurlijk leider. Of toch? Of keert Robin van Persie terug naar zijn jeugdliefde? Staan de nieuwkomers Amrabat, Haps, St Juste en Boëtius meteen hun mannetje? Veel vraagtekens. Één ding is wel zeker. Het wordt een goede graadmeter met het oog op de Champions League.

Fijne wedstrijd!