Skip to content

We mogen weer!

Tekst: Sam

Na een lang en intensief kampioensjaar is het eerst tijd voor een welverdiende vakantie. Die wordt al weer snel gevolgd door de traditionele oefencampagne tegen amateurclubs en een trainingskamp in Oostenrijk. En zaterdag was de kampioen van Nederland dan eindelijk weer terug in De Kuip. Voor de traditionele openingswedstrijd was ditmaal Real Sociedad de tegenstander. De nummer zes van de Primera División.

Achter de Noordzijde was een podium gebouwd waar supporters op de foto kunnen met de kampioensschaal. Hiervan is gretig gebruikgemaakt. Eenmaal op het vak aangekomen is het een heerlijk weerzien met bekenden uit alle windstreken.

Voorafgaand aan de eerste wedstrijd van het seizoen die Feyenoord in De Kuip speelt, wordt door de vrijwilligers van De Feijenoorder traditioneel een indrukwekkend doek gemaakt. Hierop staan de namen van alle Feyenoorders, (oud-)spelers en supporters, die het voorbije jaar zijn overleden. Op het moment dat de spelers het veld opkomen, wordt het doek onthuld en wordt er een indrukwekkende minuut stilte gehouden. Een muisstil stadion en duizenden supporters in gedachten bij overleden kameraden. Kippenvel. Er gaat even iets mis: het doek zit gedraaid waardoor het niet volledig zichtbaar is. Met man en macht komen supporters in actie om dit te corrigeren en het doek goed te hangen. Als het doek eenmaal goed hangt, moet de wedstrijd beginnen en wordt het doek omhooggehaald. Het is immers een oefenwedstrijd en tja, die zit nou eenmaal vast aan een strak schema om competitievervalsing te voorkomen.

Als de wedstrijd begint, heerst er een rustige sfeer. Het tempo in de wedstrijd is laag en de druilerige regen helpt ook niet mee. De wedstrijd kabbelt voort en af toe wordt er door de supporters gezongen. Totdat nieuweling Haps de bal ontvangt van Tonny en met de bal aan de voet versnelt. Hij geeft de bal mee in de loop van Boëtius, die een perfecte voorzet aflevert op Jørgensen. Die kans verzilvert de Deense spits en hij brengt Feyenoord op een 1-0 voorsprong.

Supporters breken zich het hoofd over een lied voor de kersverse linksback Haps. Uiteindelijk klinkt het: ‘Haps, coke en pillen’. Als Vermeer moeite heeft met een ‘heet balletje’, reageert een deel van het publiek door zijn voorkeur uit te spreken voor doelman Bradley Jones. Het legioen is klaar voor de Champions League: een clubje uit Catalonië wordt angst ingeboezemd met de aankondiging dat Miqa Nelom er aan komt. In de tweede helft heeft Boëtius nog een paar aardige acties. Hij wordt als vanouds toegezongen met ‘Geef die bal maar aan Jean-Paul’. Nieuweling Amrabat mag invallen en hij wordt direct luidkeels toegezongen. Tussen hem en het legioen zit het wel snor, zo lijkt het.

Al met al is het een ontspannen middag in De Kuip met een welkome winstpartij die vertrouwen geeft in de aanloop naar de wedstrijd van zaterdag tegen Vitesse.