Skip to content

Feyenoord wint Johan Cruijff schaal na strafschoppen

Feyenoord heeft zaterdagavond de eerste prijs van het seizoen gewonnen. De landskampioen versloeg in een uitverkochte Kuip bekerwinnaar Vitesse en veroverde daarmee voor de derde keer in de clubhistorie de Johan Cruijff Schaal. Strafschoppen brachten de beslissing nadat de stand na negentig minuten 1-1 was.

Brad Jones groeide in de strafschoppenserie uit tot de grote held aan Feyenoord-zijde. De doelman keerde de eerste twee pogingen van Tim Matavz en Milot Rashica en bewees zijn ploeg daarmee een enorme dienst. De beslissende penalty werd uiteindelijk binnengeschoten door Nicolai Jorgensen, nadat eerder al Jan-Arie van der Heijden, Jean-Paul Boëtius en Jens Toornstra raak hadden gemikt. Daarmee ontketende de Deen een groot feest op de tribunes, nog geen drie maanden nadat het legioen zo massaal het kampioensfeest vierde.

Dat bij de spelers de honger naar prijzen na het winnen van de landstitel nog lang niet gestild is, liet Feyenoord vanaf het begin blijken. De ploeg greep Vitesse direct bij de keel en gaf de tegenstander geen ruimte om te voetballen. Daarbij lag de sleutel zoals wel vaker op het middenveld, waar met name Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena de Arnhemmers snel onder druk zetten, terwijl Jens Toornstra met onder meer zijn loopacties zonder bal zijn waarde bewees.

Het duurde niet lang voordat één van die loopacties al succes had. Jean-Paul Boëtius vond na een uitstekende actie de vrijlopende Toornstra, die bij de tweede paal niet twijfelde en de bal ineens in de verre hoek knalde. Dat zorgde na zeven minuten al voor een vreugde-uitbarsting bij het legioen, dat benieuwd was wat ‘het nieuwe Feyenoord’ bij de officiële aftrap van het voetbalseizoen zou laten zien.

Naast nieuwelingen Kevin Diks, Ridgecanio Haps en Jean-Paul Boëtius zagen de supporters ook een vertrouwd gezicht aan de aftrap. Steven Berghuis, die afgelopen maandag een vierjarig contract tekende in De Kuip, kreeg van Van Bronckhorst direct het vertrouwen, onder meer ‘omdat hij zijn medespelers goed kent’, zo zei de trainer vooraf. Dat bleek na een kwartier, toen Berghuis een belangrijk aandeel had in een aanval die werd besloten met een schot van Boëtius dat over het doel verdween.

Dat Feyenoord daarna wat wegzakte, bleek wel uit het gedrag van het legioen, dat zich vooral vermaakte met het zingen van ludieke liedjes, onder meer richting de vanuit een business unit toekijkende Dirk Kuyt. Kort voor rust schrok De Kuip ineens wakker, toen een plotseling schot van Bryan Linssen via de onderkant van de lat terug stuiterde in de handen van Brad Jones.

Die poging bleek het startsein voor een levendig begin van de tweede helft, waarin scheidsrechter Danny Makkelie alle ogen op zich gericht wist. De arbiter liet na een overtreding van Karim El Ahmadi op Tim Matavz aanvankelijk doorspelen, keurde de goal van Nicolai Jørgensen in de tegenaanval af vanwege buitenspel en besloot na het raadplegen van videobeelden alsnog een strafschop toe te kennen. Ondanks een oorverdovend fluitconcert bleef Alexander Büttner koel en zorgde hij voor de gelijkmaker, die Arnold Kruiswijk al eerder had kunnen maken.

De goal van Vitesse zorgde voor een domper bij Feyenoord, maar óók voor meer vuur in de wedstrijd, die er kwalitatief overigens niet beter op werd. Beide ploegen gingen in de spannende slotfase – waarin Berghuis en Diks werden vervangen door respectievelijk Bilal Basaçikoglu en Sofyan Amrabat – voor de winst, maar een beslissende goal viel er in de reguliere speeltijd niet meer. Dat bood Jones vervolgens de kans zich te onderscheiden en Feyenoord zo de derde Johan Cruijff Schaal uit de historie te bezorgen.

Bron: Feyenoord.nl, Foto: De Feijenoorder