Skip to content

Alweer een schaal

Tekst: Sam

Nog voor het seizoen is begonnen, speelt Feyenoord al een tweede wedstrijd in De Kuip. Voor het eerst wordt de wedstrijd om de Nederlandse Supercup gespeeld in het huis van de kampioen. Als de spelers het veld betreden, zit de sfeer er al goed in. Feyenoord schiet uit de startblokken, want ‘Feyenoord is echt nog lang niet moe!’ Vitesse wordt aan alle kanten opgejaagd en Feyenoord is heer en meester. In de zevende minuut wordt Vilhena aangespeeld op het middenveld, hij draait weg bij zijn tegenstander en stuurt Boëtius de diepte in. Jean-Paul kapt gemakkelijk zijn tegenstander uit en ziet Toornstra aan de andere kant van de zestien volledig vrij staan. Vervolgens neemt Jens de voorzet vol op de pantoffel en staat Feyenoord 1-0 voor. Het ‘I Will Survive’ rolt van de tribunes, gevolgd door ‘Feyenoord op weg naar weer een cup’.

Waar Feyenoord zou moeten doordrukken en de wedstrijd moet beslissen, gebeurt dit niet. Het publiek ziet hoe Feyenoord de bal rondspeelt. Totdat de bal plotseling terechtkomt bij Linssen die de bal over Jones en tegen de onderkant van de lat krult. Kom op Feyenoord, scherp zijn! De rust wordt gehaald met een 1-0 voorsprong.

De tweede helft gelijk weer erop vliegen en die tweede maken, dat is het plan. Helaas blijft het bij een plan. Feyenoord is niet bij machte het niveau van het eerste kwartier van de wedstrijd te evenaren. In de vijfenvijftigste minuut ziet Jones Matavz op zich afkomen. Aanvoerder Karim maakt een sliding om de bal te onderscheppen, de spits van Vitesse gaat naar de grond, scheidsrechter Makkelie geeft aan dat er niets aan de hand is. Feyenoord vervolgt het spel snel. Vilhena kan veel meters pakken richting het doel en besluit te schieten, Pasveer heeft de bal niet klem, Jørgensen is alert en schiet de 2-0 erin. Voor de tweede maal juicht De Kuip. Maar er is gevlagd voor buitenspel. De Videoref wordt ingeschakeld en Makkelie bekijkt de beelden: was het wel of niet buitenspel? De scheidsrechter neemt rustig de tijd en besluit uiteindelijk tot… een penalty! De tackle van El Ahmadi wordt alsnog bestraft. Waar zijn ze nu mee bezig dan? De heer Makkelie stond bovenop de vermeende overtreding, niemand stond in zijn zicht en minuten later komt hij terug op die beslissing. Vitesse krijgt toch echt een penalty en onder een striemend fluitconcert benut Büttner dit buitenkansje.

In het verloop van de wedstrijd komt Feyenoord niet meer aan voetballen toe. De bal wordt nog enkele keren voor de pot geslingerd, maar zonder resultaat. Vitesse voetbalt leuk mee, maar wordt ook niet meer gevaarlijk. Na negentig minuten voetbal moeten strafschoppen uitwijzen wie dit jaar de Supercup in ontvangst mag nemen. De toss wijst uit dat de penalty’s worden genomen aan de Noordzijde. Vitesse mag beginnen en Bradley Jones wordt luidkeels toegezongen. Matavz legt aan, Jones duikt.. en tikt de bal eruit! Baco Jan Scharie mag de eerste strafschop voor Feyenoord nemen, treft doel en zet Feyenoord op voorsprong. De tweede strafschop van Vitesse wordt genomen door Rashica, hij schiet hard, maar Jones voorkomt wederom dat de bal de doellijn passeert. LET’S MAKE SOME NOISE FOR BRADLEY JONES! Boëtius schiet Feyenoord op 2-0. De derde pingel van Vitesse gaat er wel in, evenals die van Toornstra. Vitesse scoort weer. Dan mag de topschutter van Feyenoord aanleggen voor de beslissende strafschop. Nicolai Jørgensen schiet hard en droog raak en bezorgt Feyenoord daarmee de eerste prijs van het seizoen.