Skip to content

Sjaak

Tekst: Frans Reichardt

17 mei 1987. Feyenoord speelt in het Olympisch Stadion de klassieker. Als Amsterdammer Rob Rotterdammer Sjaak wil passeren, belet die hem op oud-Rotterdamse wijze de doorgang. Sjaak torpedeert Rob, die sierlijk, dat dan weer wel, door de lucht vliegt en daarna het gras van dichterbij bekijkt. Voor wie het fragment wil terugzien: alsjeblieft (na 10 seconden is het al raak).

Sjaak en Feyenoord spelen die wedstrijd met het mes tussen de tanden en overvleugelen de aartsrivaal (met spelers als Bergkamp, Rijkaard en Van Basten en trainer Johan Cruijff) met flitsend combinatiespel. Feyenoord wint met 1-3.

22 november 1987. In de wedstrijd Volendam-Feyenoord onderschept Feyenoord-doelman Joop Hiele vlak voor rust een hoekschop van Volendam. Joop besluit met een snelle trap spits Dave Mitchell te bereiken. Hij vergeet even dat Sjaak voor hem staat en raakt hem vol op het achterhoofd. De bal kaatst van Sjaaks hoofd terug, over de geschrokken Joop Hiele, zo in het doel: 1-1. Sjaak gaat neer, staat op en speelt de wedstrijd uit. Feyenoord wint dankzij een late treffer van André Hoekstra met 1-2.

18 september 1991. Na de wedstrijd tegen Partizan Tirana (0-0) in een door armoede geteisterd Albanië, vliegt de Feyenoord-selectie terug naar Rotterdam. De spelers delen het vliegtuig met een kleine groep meegereisde supporters. Tijdens de vlucht serveert Air Toulouse een maaltijd die nog grotendeels bevroren blijkt. Uit baldadigheid gooit een supporter een ijskoude kippenpoot richting een andere supporter. Al gauw vliegen de kippenpoten over en weer. Het gangpad is een slagveld. Niemand ruimt de rotzooi op. Op één man na: Sjaak. Hij maakt zijn gordel los en gaat op zijn knieën door het gangpad om het eten dat door anderen op de grond is gegooid, op te ruimen. Sjaak zegt niets, maar zijn blik zegt voldoende: hoe haal je het in je hoofd met eten te gooien nadat je de armoede in Albanië hebt gezien?

Sjaak Troost: ruwe bolster, blanke pit.