Skip to content

Nieuw welkomstcadeau: boek ‘King’ de vele wederopstandingen van Chris Gyan

Eind augustus komt het boek ‘King’ uit. Het boek beschrijft de vele wederopstandingen van Chris Gyan en de cultstatus die het Legioen hem heeft gegeven. Het boek is per direct toegevoegd aan de welkomstgeschenken van De Feijenoorder. Word lid en kies een lidmaatschap inclusief Hand in Hand. Je kunt dan het boek “King” als welkomstgeschenk kiezen. *Het boek komt eind augustus uit en zal hierna direct worden opgestuurd.

Klik hier om direct lid te worden van De Feijenoorder!


Nieuwe boek van bestseller auteur Michel van Egmond gaat over het wrange lot van Feyenoords cultheld Chris Gyan en twee andere vergeten Afrikaanse voetbaltalenten

KING de vele wederopstandingen van Chris Gyan
Michel van Egmond

In de zomer van 1996 leert Michel van Egmond voor de deur van een Rotterdamse fietsenwinkel een verlegen voetballer uit Afrika kennen. Zijn naam is Christian Gyan. In de jaren die volgen ziet hij hem als rechtsback van Feyenoord landskampioen worden, uitgroeien tot cultheld van het Legioen en op een wonderlijke avond in 2002 zelfs de UEFA Cup winnen. Precies vijftien jaar na de Cupwinst ontmoeten ze elkaar weer. Gyan is dan net zijn baan verloren in de Rotterdamse haven, de plek waar hij aan een tweede toekomst werkte door er in alle vroegte zeecontainers te lossen. Gaandeweg hun hernieuwde kennismaking wordt al snel duidelijk dat zijn levensgeluk aan nog veel meer kanten wordt bedreigd, maar ondanks alles blijft Gyan hoopvol en strijdbaar.

KING is het meest persoonlijke boek van bestseller-auteur Michel van Egmond. Het is de liefdevolle schets van een voormalig cultheld die veel won, nog meer kwijtraakte, maar besloot nooit op te geven. Maar het is evengoed een nostalgische saluut aan het voetbal van de jaren negentig en een wrange beschrijving van de uitwassen die er bestaan bij het transfereren van Afrikaans talent naar Europa. KING is het verhaal van drie jonge, naïeve voetbaltalenten uit Ghana die het beloofde continent Europa weten te bereiken, maar waarvan er twee nog voor hun dertigste op tragische wijze overlijden en de derde berooid en kaalgeplukt in Nederland achterblijft. KING is ook het bij vlagen hilarische relaas van een altijd goedlachse jongen uit Ghana die zijn best doet te aarden in een land waar hij eerder nog nooit van had gehoord en die daar nog in slaagt ook. Tegelijkertijd is het een inside verslag van de diepe liefde die het Feyenoord Legioen koestert voor Gyan, die op het toppunt van zijn populariteit zelfs als bankzitter langdurig door een volle Kuip werd toegejuicht.

KING gaat over het harde lot van drie voetbalimmigranten en is daarmee een boek dat de actualiteit raakt, nu juist de voetballers onder de gelukszoekers uit Afrika tot de kleine categorie behoren bij wie de kans op slagen groter is dan de kans op mislukken. ‘Al was het maar omdat ze niet per zelfgemaakte boot naar de kust hoeven te pedellen maar gewoon business-class worden ingevlogen, razendsnel en veilig naar een land waar het geld in grote bergen ligt te wachten’, schrijft Van Egmond in King, het boek waarin drie uitzonderingen op de regel worden beschreven en waarmee hij een klein monumentje opricht voor Chris Gyan en zijn vergeten vrienden Patrick Allotey en Wisdom Eli Bor.

Chris Gyan (1978) werd als jeugdspeler van Ghana wereldkampioen, voordat hij halverwege de jaren negentig naar Europa werd gehaald om voor Feyenoord te komen voetballen. In de tien jaar dat hij de club diende werd hij landskampioen, won de Johan Cruijffschaal en bekroonde zijn loopbaan met het veroveren van de UEFA Cup. Op het einde van zijn tijd in De Kuip was hij uitgegroeid tot een publiekslieveling en cultheld van het formaat József Kiprich en Mike Obiku. Ook na zijn laatste balcontact voor Feyenoord kan hij zich nog steeds niet lang in de Rotterdamse binnenstad ophouden, of de eerste supporters beginnen zijn naam te scanderen.

Michel van Egmond (1968) is al jaren de populairste sportschrijver van Nederland. Hij produceerde met de boeken Gijp, Kieft, Topshow en De wereld volgens Gijp vier mega-bestsellers. Van Egmond won met zijn werk onder meer de Nico Scheepmaker beker voor beste sportboek van het jaar en is de enige Nederlandse schrijver die erin slaagde om tweemaal achter elkaar de prestigieuze NS Publieksprijs te winnen. Tussen 1993 en 2008 volgde hij als sportjournalist de club Feyenoord op de voet en reisde als speciale verslaggever en latere hoofdredacteur van De Feyenoord Krant de halve wereld over met de club.