Skip to content

De opvolger van Gudde

Tekst: Michael van Engelen

Op 2 juni 2017 maakte Feyenoord bekend dat Eric Gudde per 30 november 2017 stopt als algemeen directeur van Feyenoord. Iets meer dan twee weken na het binnenhalen van het kampioenschap hakte Gudde de knoop door: “Na tien zware jaren vroeg ik mij af of ik nog de tomeloze energie en drive heb die nodig zijn en die Feyenoord mag verwachten van haar algemeen directeur”. Zo komt er over minder dan vier maanden een einde aan bijna tien jaar Gudde als algemeen directeur van Feyenoord. Wie wordt zijn opvolger?

Zoektocht

In hetzelfde nieuwsbericht gaf president-commissaris Gerard Hoetmer aan dat Feyenoord zou starten met de zoektocht naar een “even gedreven en gepassioneerde opvolger, die met nieuw elan verder werkt aan de grote ambities die Feyenoord heeft, zoals de nieuwe trainingsaccommodaties, het nieuwe stadion en natuurlijk het structureel meestrijden om de prijzen”. Hieropvolgend werden direct twee namen in de media genoemd, waarbij één naam de voorkeur lijkt te hebben van het grootste deel van het Legioen.

Robert Eenhoorn

Robert_Eenhoorn uitsnedeDe voormalig tophonkballer, honkbalcoach en technisch directeur van de Nederlandse Honkbalbond is sinds 1 oktober 2014 werkzaam als algemeen directeur bij AZ.  Robert Eenhoorn staat bekend als een doorzetter die openstaat voor vernieuwing, zoals data-analyse. Bij AZ heeft hij Billy Beane als adviseur aan de club gebonden. Voor wie niet weet wie Billy Beane is: hij is de man achter het Moneyball-principe, een systeem waarbij spelers puur worden beoordeeld op basis van statistieken.

Als we de geruchten mogen geloven heeft Billy Beane ook in het voetbal zijn waarde getoond. Vorig jaar zomer bood Tottenham maar liefst € 18 miljoen voor voormalig Feyenoord-speler Vincent Janssen, die net een half seizoen goed had gepresteerd bij AZ. Volgens Billy Beane was Janssen minstens € 19,5 miljoen waard. Robert Eenhoorn volgde zijn advies en kwam met Tottenham uiteindelijk een transfersom overeen die kan oplopen tot € 22 miljoen

Diezelfde Janssen werd slechts een jaar eerder door Robert Eenhoorn vanuit de 1e divisie opgepikt bij Almere City. De transfersom is nooit bekendgemaakt, maar hoogstwaarschijnlijk maakte AZ met deze aan-en verkoop een winst van € 20 miljoen euro. Handelsgeest kan Eenhoorn niet worden ontzegd.

Eenhoorn heeft voor AZ nog een aantal goede transfers verricht. Zo trok hij voor een kleine € 2 miljoen Alireza Jahanbakhsh aan. Zijn marktwaarde is inmiddels bijna 3x zo hoog (bron: www.transfermarkt.nl). Hij verkocht Nemanja Gudelj aan die club uit de hoofdstad en wist van Watford een mooi bedrag te ontvangen voor Steven Berghuis. Hij zorgde voor een contractverlenging van Ridgeciano Haps, waarna hij Haps voor een hoog bedrag (ongeveer €6 miljoen) verkocht aan Feyenoord.

Ook de sportieve resultaten van AZ zijn sinds Eenhoorns aanstelling prima. AZ eindigde in 2015 als 3e, in 2016 als 4e en dit voorjaar als 6e. De Alkmaarders haalden in 2015 de halve finale van de KNVB-beker (waarin ze door Feyenoord werden uitgeschakeld) en stonden op 30 april 2017 zelfs in de finale tegen het Vitesse van Henk Fräser.

Verder niet onbelangrijk: Eenhoorn is supporter van Feyenoord. Eind april liet hij nog weten dat hij hoopte dat Feyenoord kampioen zou worden.

Al met al lijkt Robert Eenhoorn een uitstekende kandidaat. Zijn naam is niet de enige naam die rondgaat in het geruchtencircuit. Ook de naam van Jan de Jong wordt genoemd.

Jan de Jong

Jan de Jong NOS 578447611_1280x720 uitsnedeJan de Jong is al sinds 1996 werkzaam bij de NOS en is daar sinds 1 mei 2010 algemeen directeur. Over Jan de Jong is minder bekend. Wel is bekend dat hij geen ervaring heeft in de voetbalwereld, al hoeft dit niet per se te betekenen dat hij ongeschikt is voor de functie. Uit zijn Twitter-account blijkt dat hij veel interesse heeft in sport (de afgelopen weken met name de Tour de France en het EK-damesvoetbal), al kan dit ook komen doordat deze sportevenementen zorgden voor hoge kijkcijfers bij de NOS.

Doordat Jan de Jong geen achtergrond in de voetballerij heeft, kan hij niet worden beoordeeld op transfers of andere relevante prestaties. Hij kan beoordeeld worden op de resultaten van de NOS. Uit de Financieel Jaarverslagen van de NOS in de afgelopen vijf jaar (2012-2016) blijkt dat in al deze jaren een negatief resultaat werd behaald. Geen al te positief signaal.

Naast Feyenoord zou ook de KNVB interesse hebben in de diensten van Jan de Jong.

Andere kandidaten

Andere mogelijke opvolgers van Gudde zijn moeilijk aan te wijzen. Marcel Brands was jarenlang succesvol bij AZ, hij is echter al enkele jaren werkzaam bij PSV. Daarnaast is er afgelopen anderhalf jaar veel kritiek op hem als gevolg van de matige prestaties van de club uit Eindhoven.

Coolblue heeft als Rotterdams bedrijf veel overeenkomsten met Feyenoord en is daarnaast de afgelopen jaren zeer succesvol. De CEO van Coolblue, Pieter de Zwart, is ook een van de drie oprichters van Coolblue, waardoor een vertrek van hem onwaarschijnlijk lijkt. Daarnaast heeft ook hij géén directe connectie met sport, laat staan met de voetballerij.

Ook Dirk Kuyt is kortstondig genoemd als mogelijke opvolger. Dirk heeft echter 0,0 ervaring als directeur en dit lijkt dan ook géén optie. Dirk als opvolger van Martin van Geel na enkele jaren ‘stagelopen’ lijkt aannemelijker, zeker gezien de vele contacten en zijn uitstekende reputatie binnen de voetbalwereld.

Coolsingel

Robert Eenhoorn lijkt de beste papieren te bezitten om Eric Gudde op te volgen. Bij zijn vorige werkgevers heeft Eenhoorn aangetoond verstand van zaken te hebben, oog te hebben voor vernieuwing en een sterk onderhandelaar te zijn. Hij lijkt hiermee een geschikte kandidaat om mee te werken aan het realiseren van Feyenoords ambities: het moderniseren – in de vorm van een nieuw stadion en –trainingscomplex – en het structureel meedoen om de prijzen.