Skip to content

Pro Shots fotograaf Kay in ‘t Veen maakt mooiste beelden bij Feyenoord

‘ALLEEN IN DE KUIP KRIJG IK KIPPENVEL’

Hij denkt snel, praat snel en leert snel. Met zijn 29 jaar is hij een ‘jonkie’ binnen het gilde van sportfotografen. Toch heeft hij zijn talent voor sportfotografie inmiddels bewezen. De liefde voor Rotterdam was er altijd al, die voor Feyenoord is er gekomen door zijn werk in de Kuip. Hand in Hand gaat in gesprek met Pro Shots fotograaf Kay in ’t Veen.

TEKST: FRANS REICHARDT * FOTO’S: EDWIN VERHEUL, KAY IN ‘T VEEN

“Ik werk als freelance fotograaf voor sportpersbureau Pro Shots. Pro Shots werkt met een netwerk van negentien sportfotografen door heel Nederland. Omdat ik onder de rook van Rotterdam woon, word ik veel ingepland op wedstrijden van Feyenoord. Dit werk doe ik niet fulltime. Omdat ik mij uitsluitend richt op sportfotografie, heb ik daarnaast mijn eigen onderneming, een internetbureau dat zich voornamelijk bezighoudt met e-commerce oplossingen en websites. Eerst fungeerde sportfotografie voor mij als belangrijke afleiding en ontspanning. Nu is het niet meer uit mijn werkzame leven weg te denken.”

SPORTFOTOGRAFIE

“Mijn vrouw hockeyde vrij hoog in Rotterdam. Bij haar heb ik een keer langs de lijn gestaan met mijn camera. Iedere foto was leuk, elk beeld had actie en emotie. Ik hoefde er geen enkele moeite voor te doen om iets te vinden wat fotogeniek was, want álles was fotogeniek.

Zeven jaar geleden werd ik door Pro Shots gevraagd bedrijfsfotografie te doen. Ik heb toen tegen Stanley Gontha, de eigenaar van Pro Shots, gezegd: “Allemaal leuk, festivals en events, maar mijn passie is sportfotografie. Als je vindt dat ik daarvoor andere spullen nodig heb, zeg het me, ik schaf het aan en ik ga het doen.”

ANTICIPEREN

“Bij Pro Shots mocht ik beginnen met het fotograferen van kleine sporten als volleybal en basketbal. Daarna mocht ik naar het amateurvoetbal, de Jupiler League en af en toe een eredivisiewedstrijd. In een tijdbestek van twee jaar werd ik vaste fotograaf voor de eredivisie. Door het fotograferen van een sport ga je je ook meer voor zo’n sport interesseren. Dat had ik met basketbal en dat had ik ook met voetbal. Als fotograaf moet je anticiperen op wat er op het veld gebeurt. Voor iedere nieuwe sport die ik ging fotograferen, ging ik mij volledig inlezen, research doen en wedstrijden terugkijken. Zo wilde ik er achter komen wat een sport inhoudt en zo mooi maakt. Ik ben nu helemaal gek van voetbal.”

FERNANDO RICKSEN

“Mijn eerste opdracht in het voetbal was een gedenkwaardige: de terugkeer van Fernando Ricksen bij Fortuna Sittard in december 2010. Fortuna speelde uit tegen RKC. Ik kreeg opdracht om voor een regionale krant foto’s te maken van Ricksen. Met gezonde spanning ging ik naar Waalwijk. Voor het eerst naar een echt stadion: het Mandemakers Stadion. Ik foto’s maken. Het was een avondwedstrijd, kunstlicht dus, best lastig. Toch een mooie serie beelden geschoten en online gezet. Belt mijn opdrachtgever mij op. Die was laaiend! “Wat ben je in godsnaam aan het doen? Dit is waarschijnlijk de laatste wedstrijd waar jij naartoe mag. Wat heb ik hier nou aan, man?!” Wat bleek? De eerste foto’s die ik online zette, waren mooie foto’s van Fernando Ricksen, maar zonder bal. Terwijl de deadline naderde en kranten gingen bellen voor foto’s van Ricksen met bal, had ik alleen oog voor een mooi beeld van de hoofdpersoon en vond ik die bal maar bijzaak. Daar heb ik veel van geleerd. Ben me meteen serieus gaan verdiepen in voetbalfotografie.”

DE KUIP

“De eerste wedstrijd die ik fotografeerde in de Kuip was die tussen Feyenoord en Sportclub Feijenoord in juli 2010. Het was een oefenwedstrijd, het stadion zat niet vol en Feyenoord speelde in een flets geel uitshirt. Ik was meer geïmponeerd door de grootsheid van het stadion dan door een bepaalde speler. Ik kende de naam Wijnaldum natuurlijk wel, maar moest vooraf even een foto van hem opzoeken om met zekerheid te kunnen zeggen welke speler hij nou was. Maar dat stadion… dat maakte zó’n indruk.

Door mijn werk als fotograaf ben ik Feyenoord-supporter geworden. In korte tijd zijn de Kuip, de supporters en de club voor mij meer gaan leven. Ik had altijd al een voorliefde voor Rotterdam, voor de architectuur en de Rotterdamse mentaliteit. De Feyenoord-cultuur, daar voel ik me erg in thuis. Van Feyenoord wil ik nu ook alles volgen. Dat heeft vooral te maken met mijn fascinatie voor dit stadion. Je kunt mij niet wijsmaken dat er iemand oprecht meent dat een ander stadion in Nederland mooier is. Dat bestaat gewoon niet.”

KIPPENVEL

“De Kuip is soms zo krankzinnig indrukwekkend. Zo’n minuut stilte en dat dan bijna 50.000 mensen stil zijn. Dat vind ik ongelooflijk mooi. Als het fluitsignaal klinkt, zwelt meteen dat geluid weer aan. Waanzinnig. Toen een volle Kuip sterretjes afstak om steun te betuigen aan trainer Ronald Koeman, nadat zijn vader was overleden. Kippenvel! Dat krijg ik alleen in de Kuip.”

INSTAGRAM

“Ik ben vrij actief op Instagram. Daar plaats ik soms beelden die ik maak. Ik ben veel bij Feyenoord dus staan er vanzelf ook veel beelden van Feyenoord op. Dit stadion levert gewoon snel mooie beelden op. Het licht is hier fantastisch. Wedstrijden van Feyenoord zijn bovendien leuker om te fotograferen omdat er vaak meer actie en strijd in zit. Bij anderen is het vaak saai en slaapverwekkend, ook voor ons als fotografen. Hier gaat het er bovenop, dat is ook voor ons leuker.

Op Instagram heb ik nu meer dan 8.500 volgers, dat is best veel. Volgers waarderen je werk en gaan je ook herkennen. In de Kuip roepen supporters je naam, ze zwaaien naar je of ze maken een foto van mij en zetten die dan op Instagram. Dat is leuk.”

FANATISME

“Als fotograaf merk je heel goed hoe fanatiek de Feyenoord-aanhang is. Het publiek zit er in de Kuip ontzettend dicht op, en als fotograaf zit je tussen publiek en spelers in. Er is zoveel kabaal. Toch heb ik hier nooit problemen gehad. Ik kan hier prima werken. In andere stadions maak ik wel gekkere dingen mee. Dan voel je je niet altijd veilig. Tijdens mijn eerste ADO-Ajax stuurde ik tijdens de wedstrijd op mijn laptop alvast wat beelden door na een doelpunt van Ajax. ADO-supporters op de tribune achter mij zagen dat en toen kwamen er wat treetjes bier over me heen. Moest ik mijn laptop beschermen om schade te voorkomen. Terwijl ik dan alleen mijn werk doe. Als fotograaf kan ik heel blij worden van een mooie juichplaat van een andere club.”

AMBITIEUS

“Het klinkt misschien onbescheiden, maar ik vind mezelf een van de betere fotografen. En ik wil beter worden. Ik ben best ambitieus. Ik zie mezelf als beroepsfotograaf. Het is nu geen hobby meer, maar serieus werk. Anders zou ik heel veel wedstrijden niet doen. Het is echt niet leuk om in de regen of bij min 4 in de sneeuw langs de lijn te zitten.
Toen ik laatst de kans kreeg naar Manchester-Feyenoord te gaan, heb ik die met beide handen aangegrepen. Dat vond ik ontzettend gaaf. Omdat ik altijd last heb gehad van vliegangst heb ik AS Roma-Feyenoord vorig jaar aan mij voorbij laten gaan. Ik vind Italië een fantastisch land, maar die wedstrijd liet ik toch aan een collega, zodat ik niet hoefde te vliegen. Afgelopen zomer heeft mijn vrouw mij meegesleept het vliegtuig in naar Ibiza. Dat ging goed, dus ik vond dat ik meteen moest doorpakken en naar Manchester moest. Old Trafford is een fantastisch mooi stadion en voor een fotograaf is het er fijn werken. Door het werken in het buitenland groei ik als professional. Voor elke sportfotograaf is het bijna een droom om eens op een Olympische Spelen te staan. Ook EK’s, WK’s en Champions League finales staan op mijn wensenlijstje.”

VOETBALGEK

“Bij ons thuis leefde voetbal wel. Mijn vader is helemaal voetbalgek en kijkt elke zondagavond de samenvattingen. Ook mijn broer was wel bezig met voetbal. Ik was meer met computers bezig. Ik was toch een beetje een nerd. De interesse voor voetbal was er enkel als er grote toernooien waren, die volgde ik wel. Maar ik voetbalde zelf niet en was er ook niet mee bezig. Zelf ben ik sowieso niet zo’n sporter. Door het fotograferen van sport ben ik me wel veel meer voor sport gaan interesseren.

Mijn oudste zoon is 4 en zit net op school. Mijn jongste zoon is gek van een bal, die heeft het voetbal al meer in zich. Het lijkt me leuk om ze straks mee te nemen naar de Kuip.”

DE TOP 3 VAN KAY IN ‘T VEEN

Wat zijn de favoriete Feyenoord-foto’s van Kay in ‘t Veen?

  1. KUYT IN EXTASE

Feyenoord - Ajax bekervoetbal
“In de allerlaatste minuut van Feyenoord-Ajax komt Feyenoord op 1-0 door een eigendoelpunt van Joël Veltman in een duel met Dirk Kuyt. Feyenoord bekert verder. Ik sprint richting spelers en vergeet mijn groothoeklens. Ik heb enkel mijn telelens. Ik heb de spelers naar achter geduwd om ook maar een enkele scherpe plaat te krijgen. Ik móest koste wat kost een goede foto hebben. Dat leverde deze unieke plaat op. Veel juichfoto’s lijken op elkaar, maar dit is toch wel een unieke foto, al zeg ik het zelf. Vol emotie en blijdschap.” 28 oktober 2015

  1. HULDIGING FEYENOORD

Huldiging Feyenoord
“Eigenlijk zou ik de huldiging helemaal niet gaan fotograferen. Ik had het druk met werk en had op die maandag afspraken. Omdat ik toch in Rotterdam moest zijn, legde ik voor de zekerheid toch maar spullen in de auto. Op het laatste moment vroeg ik iemand die op de Coolsingel een kantoor heeft of hij me op het dak kon loodsen. Dat lukte en dit gaf mij de mogelijkheid dit fantastische beeld te maken. Feyenoord is niets zonder het legioen.” – 25 april 2016

  1. ELIA ALTIJD VOL ENERGIE

Feyenoord - Willem II
“Ik hou er van als spelers euforisch zijn. Dit maakt voor mooie foto’s, bij Elia is dit nooit een probleem. Je maakt 100e juich foto’s, en veel lijken op elkaar. Elia gaat altijd een tandje verder. Dat zie je wel op deze foto. Eljero Elia is ingevallen tegen Willem II en maakt de winnende treffer: 1-0. 13 september 2015

Kay in ‘t Veen (geb. Rotterdam, 1987) is internetondernemer en freelance sportfotograaf voor Pro Shots. Hij werkt regelmatig in de Kuip en deelt zijn mooiste beelden op Instagram. Daar heeft hij inmiddels meer dan 8.500 volgers (@kayintveen_com).

Het interview met Kay in ‘t Veen stond in de januari editie van de Hand in Hand. Leden van De Feijenoorder inclusief de Hand in Hand ontvangen het blad automatisch. Wilt u de Hand in Hand ook ontvangen maar bent u nog geen lid? Word lid van De Feijenoorder door hier te klikken.