Skip to content

Voor het echie

Tekst: Sam

Voor de derde maal op rij weer naar de voetbaltempel aan de Maas. Eenmaal aangekomen, zoek je een plaatsje in de zon. De spelers betreden het heilige gras voor de warming-up. Eén van onze helden is vandaag Justin Bijlow, een jongen die al sinds zijn zevende bij Feyenoord speelt. Een maand geleden was hij nog vierde keeper, maar een transfer en twee blessuregevallen verder staat de ras-Feyenoorder vandaag onder de lat. Als de jonge Bijlow kort voor de aftrap richting de Noordzijde loopt, wordt direct zijn naam gescandeerd.

Feyenoord trapt af. Feyenoord start niet scherp, verspeelt de bal, Twente snijdt in de tegenstoot door de defensie van Feyenoord, maar Bijlow is niet bang, komt goed uit en blokt de bal. De jonge Rotterdamse doelman wordt luid toegejuicht. Iets later neemt de doelman van FC Twente een uittrap, vanuit de trap volgt een kopduel waarbij Botteghin een ferme elleboog in zijn gezicht krijgt. De scheidsrechter geeft slechts een gele kaart. Het publiek laat horen dat het hier niet mee eens is.

Bij het vorderen van de eerste helft heeft Feyenoord steeds meer balbezit. Er is alleen nog nauwelijks gevaar gesticht voor het doel van de Twentenaren. Totdat Botteghin een lange pass verstuurt naar Jean-Paul. Het teruggekeerde kind van de club passeert zijn tegenstander in een heerlijke aanname, haalt de achterlijn en trekt de bal voor, daar is Jørgensen die verdergaat waar hij vorig jaar is gebleven: scoren. Traditioneel klinkt het I will survive en worden Jean-Paul en Nicolai toegezongen. Na deze goal verhoogt Feyenoord het tempo en de grensbewoners hebben veel overtredingen nodig. De scheidsrechter weigert in te grijpen. Als FC Twente een bal in de zestien brengt die door de Feyenoord-defensie slecht wordt verwerkt, neemt het enige lichtpuntje van Twente de bal vol op de wreef en hij jaagt de bal vol de kruising in. Onhoudbaar. We kunnen weer opnieuw beginnen.

De tweede helft is het spelbeeld ongewijzigd: Feyenoord speelt rommelig, Twente maakt veel overtredingen en Gözübüyük vindt het prima. Dat Toornstra de bal via de boarding naar de keeper schiet, vindt de scheidsrechter dan weer níet goed. Dit bestraft hij met een kaart. Wederom geeft het publiek van Feyenoord aan dat Gözübüyük niet de beste wedstrijd uit zijn carrière fluit. Het legioen moedigt Feyenoord weer aan. Na de zoveelste overtreding van FC Twente krijgt Feyenoord aan de zijlijn een vrije trap. Toornstra brengt de bal loepzuiver voor het doel en Steven Berghuis kopt: GOAL!

In het half uur dat volgt, speelt Feyenoord de wedstrijd uit. Er worden nog enkele kansen gecreëerd, maar gescoord wordt er niet meer. Amrabat pakt weer wat minuten mee en als Diks een blessure oploopt, mag St. Juste zijn eerste officiële minuten voor Feyenoord maken. De grootste kans van de wedstrijd is nog voor FC Twente, maar Buckley-Ricketts helpt mee de droom van Justin Bijlow werkelijkheid te laten worden: debuteren met een overwinning in De Kuip.