Skip to content

Feyenoorders? Dat zijn wij!

Tekst: Marinus de Bokx | Foto: Edwin Verheul

Feyenoord, de volksclub uit Rotterdam. Feyenoord en z’n fanatieke, trouwe legioen. Feyenoord en Feyenoorders, boekenplanken vol zijn en worden er over geschreven.

Wie zijn dat dan, die mythische Feyenoorders? Wie vormen de ‘nummer 12’ waar iedere club bij het betreden van het heilige gras voor siddert?

Als ik thuis de deur uitstap, kom ik de buurman tegen met z’n hondje. “Nou, we gaan het wel weer zien, hè”. Ja, vroeger ging ik ook iedere wedstrijd, maar dat doet ik niet meer, hoor. Zeker niet in de winter. Veel te koud! Nou, succes hè”, zegt hij voordat hij de weg oversteekt. Nog gauw even de hond uitlaten voor de wedstrijd zo begint. Hij is het!

Als ik naar De Kuip fiets, passeer ik een groepje kinderen dat een balletje trapt op een veldje aan het eind van de Oranjeboomstraat. Ze roepen “Feyenoord! Feyenoord! Feyenoord!”. Zij zijn het!

Eenmaal voor de toegangspoorten van De Kuip, zie ik wat gasten die staan te zingen. ‘110% anti 020’ lees ik op de rug van een hoodie. Er staat een afbeelding van een ventje op dat tegen een amsterdammertje pist. Ja, zij zijn het zeker!

Eenmaal binnen en zittend in mijn vakkie zie ik de man die het hele vorig seizoen hetzelfde shirt droeg met ‘Jaap 68’ achterop. Dit jaar heeft hij het nieuwe thuisshirt aan. Misschien omdat we kampioen zijn geworden? Of is het omdat hij geen 68 meer is? Het is wel dezelfde vent, dus hij zal nog steeds wel Jaap heten. Hij is het!

Vlak voor of vlak na het begin van de wedstrijd komt ‘de burgemeester van rij 4’ binnen. Hij groet iedereen die hij kent, gaat zitten en moet steevast na 40 minuten naar het toilet. Na een doelpunt van onze helden moet er gehighfived worden, met iedereen om ‘m heen. Hij is het!

Een paar rijen verder naar boven, het duurde even voor ik in de gaten had waar hij precies zat, de supporter die tijdens elke wedstrijd luidkeels laat blijken het niet eens te zijn met de scheids of met het veldspel. “Idioot!”, “Pannenkoek!” en zo nu en dan wat andere krachttermen die ik hier niet kan herhalen, maar die je vast wel kent. De passie spat er vanaf. Hij is het!

Als ik omhoog kijk, zie ik ook die vleermuis weer die vrolijk boven ons vak rondfladdert. Klaarblijkelijk woont hij in De Kuip. Tja, dat kan dan maar één ding betekenen, het is dus een Feyenoorder! Jammer dat het beestje geen rood-witte vleugels heeft, dan was het plaatje compleet.