Skip to content

Boek moet financiële zorgen Chris Gyan verlichten

Tekst: Boudewijn Warbroek, Foto’s: Piet Bouts

Het nieuwe boek ‘King’ van bestsellerauteur Michel van Egmond moet oud-speler Chris Gyan uit de financiële problemen helpen. De Ghanese publiekslieveling deelt mee in de opbrengst van elk verkocht exemplaar van het deze week gelanceerde boek.

Dat de inmiddels 38-jarige Gyan in forse financiële moeilijkheden is geraakt, komt volgens Van Egmond onder meer doordat mensen misbruik hebben gemaakt van zijn goedheid. Daarnaast heeft de diepgelovige ex-voetballer, die in 2002 met Feyenoord de UEFA-Cup won en in 1999 met onze club de landstitel veroverde, in het verleden veel mensen geholpen die het geld in zijn ogen harder nodig hadden dan hij.

Bijkomend probleem is dat de nu werkloze Gyan, die na zijn voetballoopbaan jarenlang de kost verdiende als sjorder in de Rotterdamse haven, ernstige gezondheidsproblemen heeft. Hij kampt met zware epileptische aanvallen, en moet mogelijk een risicovolle hersenoperatie ondergaan.

Altijd positief en opgewekt

Van Egmond, die Gyan al ruim twintig jaar kent, is getroffen door het levensverhaal van de cultheld. “Chris heeft in zijn leven ongelooflijk veel tegenslag gehad. Maar hij blijft altijd positief en opgewekt. Hij is ook niet zielig. Hij heeft zo ontzettend veel ellende meegemaakt – en nog steeds – maar hij draagt het als een man”, zegt Van Egmond desgevraagd.

Eredivisie 1997-1998 1998-03-01 Feyenoord-SC Heerenveen 2-0 (28) gyan

In zijn boek beschrijft Van Egmond onder meer dat Gyan, die tegenwoordig in een huis bij het Zuidplein woont, nog altijd een fanatieke Feyenoord-supporter is. In de week tussen de verloren uitwedstrijd bij Excelsior en het gewonnen kampioensduel met Heracles ging hij op dinsdagmiddag in zijn eentje naar De Kuip om op het voorplein te bidden voor het behalen van de landstitel.

Mateloos populair

Chris Gyan stond van 1996 tot 2007 bij Feyenoord onder contract en was in die tijd mateloos populair bij het Legioen. Als hij warmliep voor een invalbeurt, stond het hele stadion voor hem op de banken.

Gyan

Van Egmond hoopt dat de opbrengst van het boek de problematische financiële situatie van Gyan zal verlichten. Ook De Feijenoorder draagt een steentje bij. De vereniging heeft een bescheiden voorraad Gyan-boeken opgekocht. Nieuwe leden die het volledige lidmaatschap nemen, inclusief Hand in Hand, kunnen een exemplaar van het boek ontvangen als welkomstgeschenk. Klik hier om lid te worden.

Feyenoord doet eveneens een bijdrage. Het boek wordt verkocht via de fanshops. De winst die hierbij wordt gemaakt vloeit niet in de clubkas, maar gaat naar Chris Gyan.

In de eerstvolgende Hand in Hand verschijnt een interview met Michel van Egmond over zijn band met Gyan en over het nieuw verschenen boek.