Skip to content

Christian Gyan, o jee o jee

Als je vijftien jaar profvoetballer bent geweest en tien jaar bij Feyenoord hebt gespeeld, als je met die club kampioen bent geworden (1999), de Supercup hebt gewonnen (1999) én de UEFA Cup (2002), dan ben je een held. Punt.

Als je tien jaar na het beëindigen van je loopbaan als profvoetballer aan de grond zit, heb je iets niet goed gedaan. Dan heb je je geld vergokt óf je neus te vaak gepoederd óf je bent je te buiten gegaan aan drank, peperdure vakanties, horloges en auto’s. En vrouwen. Vooral veel vrouwen. Je mag aansluiten in de lange rij voetbalprofs die de weelde niet aankonden, zoals George Best, Paul Gascoigne of, dichter bij huis, Glenn Helder, Wim Kieft en Andy van der Meijde.

Zou je denken, maar bij Christian Gyan zit het anders. Hij gaf zijn geld weg. Vanuit geloofsovertuiging ziet Chris het als zijn verantwoordelijkheid om er te zijn voor mensen die het minder hebben dan hij. Hierin gaat hij ver. Naar nu blijkt te ver.

Die verregaande vorm van verantwoordelijkheidsbesef kenmerkte hem ook als speler. Hij was de ideale prof. Waar de trainer hem ook neerzette, al was het op de bank, hij deed altijd wat van hem werd verwacht. Hij verzaakte nooit, offerde zich met een glimlach op voor het ploegbelang, want Chris kende zijn verantwoordelijkheid naar de trainer, het legioen, de club en naar God. En het legioen beloonde hem steevast met een hartstochtelijk ‘Christian Gyan olé olé!’.

Chris hoeft zich niet te schamen voor zijn goedheid. In zijn goedheid vergat hij alleen de noodzaak ook goed te zorgen voor zichzelf en zijn gezin. Chris verdient nu de hulp van alle Feijenoorders. Het is onze verantwoordelijkheid hem te steunen op een moment in zijn leven dat hij ons het hardst nodig heeft.

Naar verluidt werd Chris Gyan in zijn eerste jaren bij Feyenoord onderbetaald. Als dat zo is en Feyenoord wil een groot gebaar maken, neemt het zijn verantwoordelijkheid en betaalt het Chris Gyan met terugwerkende kracht het restant van zijn salaris dat hij onder normale omstandigheden zou hebben ontvangen. Dat hoeft niet in een keer, maar dat kan ook gespreid over 10, 20 of 30 jaar. En geeft het Chris een rol in de mvo-projecten van de club. Maatschappelijk verantwoorder kun je het niet bedenken.

Wat kunnen jij en ik als Feyenoord-supporters doen?

Deze week verscheen het boek ‘KING – de vele wederopstandingen van Chris Gyan’. Een groot deel van de opbrengsten van dit boek gaan naar Chris en zijn gezin. Ga naar de boekhandel, de Feyenoord Fanshop of bestel het boek online en help mee er een bestseller van te maken.

Feyenoord-supporters van de Noordzijde zijn een actie gestart om geld in te zamelen voor Chris Gyan. Steun deze actie. Hoe klein je gift ook is: je laat ermee zien dat we er zijn voor Chris Gyan. Klik hier om te doneren.

Hand in hand, kameraden. In voor- en tegenspoed.