Skip to content

Tranen bij presentatie boek Chris Gyan

Tekst: Boudewijn Warbroek. Foto’s: Edwin Verheul.

De presentatie van het boek over Chris Gyan heeft maandagavond voor ontroerende en soms emotionele taferelen gezorgd. Gyan zelf, Leo Beenhakker en diverse andere aanwezigen hielden het niet droog.

De Ghanese publiekslieveling, die met gezondheids- én financiële problemen kampt, reikte het eerste exemplaar van het boek uit aan zijn oud-trainer Leo Beenhakker. “U bent altijd een echte vader voor mij geweest. Heel hartelijk bedankt daarvoor”, zei Gyan met een door tranen verstikte stem. Beenhakker schoot vol bij deze woorden, waarna beide mannen elkaar liefdevol omhelsden.
_VS_2688

De presentatie werd gehouden in een bomvol sportcafé Panenka in Rotterdam. Oud-ploeggenoten van Gyan uit met name het UEFA-Cupjaar 2002 waren ruim vertegenwoordigd. Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen en Patrick Paauwe waren overgekomen om de voormalige rechtsback een hart onder de riem te steken. Ook Robin Nelisse, die samen met Gyan deel uitmaakte van de kampioensselectie van 1999, was present, net als Gerard Meijer en Jan Mastenbroek.

‘Ongelooflijk wat er gebeurt’

Schrijver Michel van Egmond vertelde de aanwezigen dat het “ongelooflijk” is wat het boek over Chris Gyan allemaal losmaakt. “De Feyenoord-familie staat op. Supporters van de Noordzijde zijn een spontane inzamelingsactie begonnen. Ik heb mailtjes gekregen van mij totaal onbekende supporters die een baan voor Chris hebben. In alle hoeken van Nederland willen mensen Chris helpen. Dat is heel ontroerend om mee te maken”, aldus de succesvolle voetbalboekenschrijver.

Van Egmond benadrukte dat zoveel mensen naar de boekpresentatie waren gekomen omdat Gyan zo geliefd is. “Zoals Pierre vanavond zei: als Chris een klootzak was geweest, dan was het hier heel leeg gebleven.”

Gyan heel blij en trots

Gyan toonde zich “heel blij” met het boek “en heel trots” op het feit dat hij al die oud-collega’s mocht begroeten.

Beenhakker maakte de oud-speler een compliment: “Het is heel dapper dat Chris op deze manier met zijn verhaal naar buiten is gekomen. Mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen, zijn over het algemeen de beste mensen met wie je te maken kan krijgen.”
_VS_2634
Beenhakker deed ook een belofte: “Heel veel mensen hebben Chris Gyan nog steeds in hun hart. Het zal toch niet zo zijn dat we de financiële problemen van Chris niet met elkaar kunnen oplossen? We gaan ervoor zitten en we gaan het regelen!”

Veiling wedstrijdshirt

Supporter Jan de Knecht, een oud-collega en vriend van Gyan, heeft een ingelijst wedstrijdshirt van Chris uit het kampioensjaar 1999 beschikbaar gesteld. Dit shirt zal later worden geveild, de opbrengst komt ten goede aan Chris, zijn vrouw Anita en hun drie kinderen.

Nieuwe leden van De Feijenoorder die kiezen voor een lidmaatschap inclusief Hand in Hand, kunnen als welkomstgeschenk het boek ‘King’ over Gyan ontvangen. Nog geen lid? Word lid en kies het boek ‘King’ als welkomstgeschenk!

Opbrengst boek naar Gyan

Schrijver Michel van Egmond stelt een deel van de opbrengst van het boek beschikbaar aan Gyan. Feyenoord heeft aangekondigd dat winst die in de fanshops wordt gemaakt bij de verkoop van het boek, volledig ten goede komt aan de oud-speler.
_VS_2721
Chris Gyan stond van 1996 tot 2007 bij onze club onder contract. Hij was in die tijd een van de populairste spelers, en groeide uit tot een ware cultheld. Hij kampt nu met gezondheidsproblemen en schulden. De financiële moeilijkheden zijn mede ontstaan doordat de diepgelovige Gyan altijd veel geld heeft weggegeven aan mensen die het volgens hem harder nodig hadden dan hij.

In de eerstvolgende Hand in Hand verschijnt een interview met Michel van Egmond over zijn band met Gyan en over het nieuw verschenen boek.