Skip to content

Van Geel op zijn koningsstoel

Tekst: Oscar van Bekkum, Foto Edwin Verheul

Als er een persoon is die ook na de historische dag 14 mei 2017 is blijven doorwerken, dan is het Martin van Geel wel. De nodige spelers vertrokken, maar er is een heel nieuw elftal voor in de plaats gekomen. Kwaliteit, talent, scorend vermogen. Alles is aanwezig. Martin van Geel heeft z’n werk gedaan. De transferdagen zijn geteld. De technisch directeur kan heerlijk nagenieten op zijn koningsstoel in afwachting van wat komen gaat. Wij kijken mee.

Na het vertrek van ondermeer Karsdorp, Elia en Kongolo en door het stoppen van Kuyt, viel een belangrijke basis weg. Van Geel moest wel inkopen. De opbrengst van de verkochte spelers was ruim dertig miljoen, dus dat moest gaan lukken. Toch?

De technisch directeur haalde de afgelopen jaren verschillende spelers uit onverwachte hoeken die opeens nieuw elan brachten, maar de mislukkingen zijn hem ook aan te rekenen. Dus was ik benieuwd welke spelers hij dit keer zou binnenhalen. Namen als Haps, St. Juste, Diks, Boëtius en zelfs Berghuis had ik niet verwacht.

Martin van Geel heeft me verbaasd, net als toen hij Pellè en Guidetti binnenhaalde. Het enige verschil tussen hen en de huidige aangetrokken spelers, is dat de kwaliteiten van deze selectie nu wel al bekend zijn. Nog vóór de competitiestart stond een groot deel van de selectie klaar. Toen Larsson als laatste werd binnengesleept, was bij mij de overtuiging compleet: Feyenoord wordt kampioen!

Of in ieder geval: Feyenoord is op dit moment de grootste kanshebber om kampioen te worden. Kijk naar de debacles die Ajax heeft ondergaan; spelers die weg willen of die niet willen komen. In Amsterdam is het crisis, in Rotterdam heerst de euforie,  maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Als Feyenoord géén kampioen wordt, heb je hopeloos gefaald in de competitie. De spelers moeten nu laten zien wat ze waard zijn. Week op week moet het elftal presteren en de koppositie verdedigen. Als ze dat niet doen, wordt er al snel naar Martin van Geel gewezen. Hij is immers verantwoordelijk voor het aankoopbeleid van de Rotterdammers.

Gelukkig heeft Van Geel geleerd van zijn jarenlange ervaring bij Feyenoord. Niet voor niets zet de technisch directeur een dubbel bezet elftal neer om op drie fronten mee te strijden. Ik denk dat het de volgende stap is om verder weg te lopen van Ajax en PSV. Want op steeds meer fronten zijn de Rotterdammers de betere aan het worden. Van Geel is een van de schakels in dat spel geweest. En eerlijk is eerlijk: eigenlijk is hij dat nog steeds.

Ik ben vooral heel erg benieuwd hoe het elftal zich ontwikkelt. Hopelijk wordt de jeugd niet aan de kant geschoven. Die moet snel ook een plek krijgen. Gio! Martin!

Maar tot die tijd mag Van Geel heerlijk nagenieten op zijn koningsstoel.