Skip to content

De opvolger van Gudde (deel 2)

Tekst: Michael van Engelen

Vorige maand lieten we je in De opvolger van Gudde kennismaken met twee belangrijke kandidaten: Robert Eenhoorn en Jan de Jong. Inmiddels zijn we een maand verder. Een maand waarin Feyenoord de competitie uitstekend is gestart, de loting van de Champions League heeft plaatsgevonden, Feyenoord opnieuw is ingedeeld in categorie 3 én Feyenoord de opvolger van Eric Gudde heeft gepresenteerd: Jan de Jong. Een goed moment om uitgebreider stil te staan bij de man die vanaf 1 december de leiding heeft over onze club.

Wie is Jan de Jong?

Uit zijn Wikipedia-pagina blijkt dat Jan de Jong in 1967 is geboren in Delft. Na een baan bij Veronica Sport (1986-1993) en diverse functies bij de NOS (waar hij tevens het NOS Sportrechtenbureau oprichtte) is hij na 31 jaar Hilversum toe aan een nieuwe uitdaging: hij wordt Algemeen Directeur bij Feyenoord. Verder valt er op internet niet zo heel veel te vinden over Jan de Jong. Uit zijn Twitteraccount blijkt dat hij de nationale sportprestaties intensief volgt, net als de kijkcijfers die hiermee gepaard gaan. Verklaarbaar, gelet op zijn huidige functie bij de NOS.

Wat zijn de verwachtingen?

De verwachtingen rond Jan de Jong zullen vergelijkbaar zijn met de verwachtingen rond de club op dit moment: hooggespannen. Drie prijzen in vijftien maanden en een goede start van de competitie hebben ervoor gezorgd dat Feyenoord als dé favoriet wordt gezien voor het winnen van de titel en de beker. Daarnaast hopen de supporters op een tweede plek in de groepsfase van de Champions League, al zou een derde plek ook al een fantastische prestatie zijn van Gio en zijn mannen.

De sfeer rond de club is beter dan de afgelopen tien jaar bij elkaar, wat ervoor zorgt dat Jan de Jong waarschijnlijk rustig kan opstarten, al hoeft dit niet te betekenen dat dit over twee maanden nog zo is, het blijft ten slotte Feyenoord.

Welke eerste indruk maakt Jan de Jong?

Jan de Jong maakt een goede eerste indruk. In de vele interviews die hij heeft gegeven sinds zijn aanstelling bij Feyenoord komt hij rustig en oprecht over en toont hij aan dat hij verstand heeft van (voetbal)zaken. De Jong weet goed welke verwachtingen er zijn, heeft duidelijk zijn doelen bij Feyenoord kenbaar gemaakt en lijkt bovenal trots te zijn op het feit dat hij de nieuwe Algemeen Directeur van Feyenoord wordt. Daarnaast praat hij met respect over Eric Gudde, Martin van Geel, Gio, de selectie, oud-spelers (Willem van Hanegem), de Vrienden van Feyenoord, De Kuip én het Legioen.

Wat zijn de doelstellingen van Jan de Jong?

Jan de Jong heeft enkele doelen kenbaar gemaakt. De belangrijkste doelstelling noemt hij zelf ‘het managen van de verwachtingen’. Jan de Jong weet in welke situatie de club op dit moment verkeert en dat het winnen van prijzen ook hoge verwachtingen met zich meebrengt. Jan de Jong lijkt hier niet voor weg te lopen.

Een andere belangrijke doelstelling is volgens Jan de Jong open en eerlijk communiceren met de buitenwacht (supporters) en zo een goede relatie opbouwen met de supporters. Hiermee lijkt hij het Eric Gudde-scenario, die duidelijk géén goede relatie had met een groot deel van het Legioen, te willen voorkomen.

Op sportief en financieel gebied is het zijn doelstelling om de pieken van het afgelopen jaar minimaal te evenaren en wellicht te overtreffen. Daarnaast wil hij ervoor zorgen dat de dalen minder diep zullen zijn dan de afgelopen tien jaar het geval is geweest.

Droom

Jan de Jong gaf ook aan dat hij een droom heeft. Hij plaatst er zelf al een kanttekening bij dat het wellicht als naïef kan worden opgevat: zijn droom is, dat een speler uit de jeugdopleiding doorstroomt naar de selectie en daar uitgroeit tot een volwaardige selectiespeler van Feyenoord met 100 tot 150 wedstrijden in het eerste. Wanneer buitenlandse topclubs bij Feyenoord hun interesse in die speler kenbaar maken, hoopt Jan de Jong dat Feyenoord in de financiële situatie verkeert dat de verkoop van die speler niet nodig zal zijn. De droom van Jan de Jong gaat nog een stap verder. Jan de Jong hoopt dat de speler in kwestie Feyenoord zó mooi vindt, dat hij niet ingaat op het aanbod van een Europese topclub, maar bij Feyenoord blijft en tot 300 of zelfs 400 wedstrijden in het eerste komt en zich schaart in het rijtje Coen Moulijn, Ben Wijnstekers en andere Feyenoord-iconen. Is dit niet een droom die veel Feyenoordsupporters ook hebben? Jan de Jong lijkt het écht te menen.

Onderkomen

Jan de Jong heeft zich ook uitgesproken over het nieuwe stadion. Hij noemt het stadiondossier een ingewikkeld dossier waarvan hijzelf nog te weinig kennis heeft om uitspraken erover te kunnen doen. Ook sprak hij zich uit over de noodzaak voor een nieuw onderkomen: ‘Wat ik zie, is dat als Feyenoord definitief de aansluiting met de top wil maken, er iets moet gebeuren. Dan lijkt het er sterk op dat daar een nieuw stadion voor gaat komen.’

Wel was in zijn interview te horen dat Jan de Jong, net als een groot deel van het Legioen, moeite heeft om afstand te nemen van De Kuip. Zo vertelde hij dat hij elke keer dat hij over de Brienenoord rijdt, opzij kijkt om De Kuip te bewonderen. Ook vertelde hij een mooie anekdote over zijn eerste keer in het stadion (‘de eerste helft heb ik alleen maar om mij heen gekeken en het stadion en de mensen bewonderd’) en gaf hij aan dat er nog wel een lange weg te gaan is om het nieuwe stadion gefinancierd te krijgen.

Komende maanden

Na de grote hoeveelheid interviews met Jan de Jong in de afgelopen twee weken, zal het de komende tijd rustiger worden rond zijn persoon. Tot 1 november zal Jan de Jong werkzaam zijn bij de NOS. Wel zal hij in september en oktober langskomen in het Maasgebouw om meer over de club en de lopende zaken te leren. Daarnaast wil hij veel tijd doorbrengen met Eric Gudde om te weten wat hij moet doen en wat hij ook vooral niet moet doen.

Verder heeft Jan de Jong aangegeven dat het nog even zal duren voordat hij open en transparant zal communiceren met de buitenwacht, omdat hij hier nog niet de kennis voor heeft. Ook hoopt hij voorlopig niet veel in het nieuws te hoeven treden, aangezien dit zal duiden op een voorspoedige situatie rond de club op zowel sportief als financieel gebied.

Hoewel Jan de Jong hoopt rustig te kunnen starten bij Feyenoord is dit altijd maar afwachten in de voetballerij. Twee maanden kunnen ten slotte behoorlijk lang duren, zeker met het drukke schema dat Feyenoord de komende twee maanden wacht in de Eredivisie, CL én bekercompetitie…

Jan de Jong lijkt door enkele uitmuntende interviews voorlopig het vertrouwen van de media en de supporters te hebben gewonnen. Een belangrijk gegeven om te kunnen werken aan de belangrijkste uitdagingen: vaart krijgen in het stadiondossier, het behouden van grote talenten uit de jeugdopleiding en ervoor zorgen dat Feyenoord op sportief en financieel gebied de prestaties van het afgelopen seizoen vasthoudt en waar mogelijk verbetert.