Skip to content

Kuyt

‘KUYT’ is een klassiek heldenverhaal. Dirk Kuyt keert na een lang verblijf in het buitenland terug naar zijn club. Waar andere voetballers op 36-jarige leeftijd er de brui aan geven, gaat hij terug naar Feyenoord, met maar één doel voor ogen: landskampioen worden.

Hoe blijf je overeind als voetbalheld, als alle ogen op je gericht zijn?
We volgen Kuyt in het turbulente seizoen naar het kampioenschap toe. En zien hoe hij achter de schermen worstelt met de last die hij op zijn schouders heeft genomen, omdat alle ogen op hem gericht zijn. Maar ook moet hij strijden om een plek in de basis te krijgen. De trainer, zijn voormalig Oranje-teamgenoot Giovanni van Bronckhorst heeft hem, in tegenstelling tot wat beloofd is, niet in de basis opgenomen. Dat doet pijn, en tegelijkertijd vergroot het de geldingsdrang van Dirk om als hij wordt opgesteld, het uiterste te bereiken. En dat doet hij ook, ook al gaat het niet altijd zoals hij wil.
Kuyt_still2

De camera is er bij als hij vertrouwen tankt bij zijn vaste magnetiseur Henk de Gier. We zien hoe belangrijk zijn vrouw en zijn vier kinderen, zijn zus en zijn vrienden voor hem zijn. En zijn geloof. In het hoger, zichzelf, zijn medemens en in het doel waar hij voor strijdt. Daartegenover staat zijn eenzaamheid als het moeilijk gaat. Alles draait om hem, en met die druk moet hij leven.

Het is een zenuwslopende strijd, en Kuyt staat er midden in. De ontknoping van het seizoen vat eigenlijk alles samen, de emoties bij de één na laatste wedstrijd gaan heel diep. Bij de laatste wedstrijd volgt een miraculeuze apotheose, waar Kuyt de rol van de verlosser krijgt.

De documentaire KUYT draait vanaf donderdag 21 september in bioscoop Pathé te Rotterdam. Klik hier om bioscoopkaarten te bestellen.

De documentaire KUYT is op zondag 15 oktober om 21.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

KUYT is een coproductie van BNNVARA en de Haaien en gaat op 21 september in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

kuytposter2

Bron: BNNVARA Communicatie, pathe.nl