Skip to content

Opzij!

In mijn jeugd kende iedereen Appie Happie. Hij is de hoofdpersoon in een stripverhaal over voetbal. Appie Happie speelt voor De Taaie Tijgers. De strip, getekend door Rotterdammer Dik Bruynesteyn, verschijnt in die tijd dagelijks in diverse dagbladen, waaronder De Haagsche Courant, de krant die wij thuis lazen. De krant las ik als kind nauwelijks, maar Rob Vente’s BAL NA en Appie Happie las ik wél. Ik was een Appie Happie fan.

In die tijd reisden mijn vader, zus en ik meestal met de trein naar Feyenoord. Bij elke tussenstop stroomde de trein verder vol met Feyenoord-supporters. Dat was dikke pret, want er zaten er altijd wel een paar tussen die de boel aan de gang maakten. Later, toen wij in Brabant woonden, gingen we met de auto. Het leuke daaraan was dat wij, naarmate we dichter bij Rotterdam kwamen, steeds meer auto’s met Feyenoord-supporters zagen. Soms zwaaiden we. Dat gaf een gevoel van trotse verbondenheid, zo van ‘ja, wij ook’. In mindere tijden waren deze momenten troostrijk. Een vluchtig lotgenotencontact op de snelweg.

Elke auto die wij vanaf een afstandje zagen, werd door ons gemonsterd op de aanwezigheid van Feyenoord-supporters. Je herkende ze aan hun zelfgebreide Feyenoord-trui, -sjaal of -muts, een Feyenoord-vaantje aan de achteruitkijkspiegel of aan de in die tijd populaire Feyenoord-stickers op bumper, kentekenplaat of achterruit.
Mijn favoriete Feyenoord-sticker in die tijd was die met de afbeelding van Appie Happie in Feyenoord-shirt en de tekst ‘OPZIJ! Op weg naar Feyenoord’. De sticker van Appie Happie in ons heilige rood-wit vormde voor mij het bewijs dat deze volksheld en zijn geestelijk vader ook voor Feyenoord waren.

Tot ik op een dag een auto zag met een sticker van Appie Happie in een shirt waarin ik mijn held liever niet had gezien plus het commando opzij te gaan omdat hij op weg was naar onze aartsrivaal! Het was een klap in mijn gezicht. In één klap verloor Appie Happie voor mij zijn heldenstatus. Een verrader, dát was-ie. Appie Happie heb ik nooit meer gelezen en zijn stickers zie ik gelukkig ook niet meer als ik naar Feyenoord ga. OPZIJ!

Deze column verscheen in het oktobernummer van Hand in Hand, het supportersmagazine van De Feijenoorder. Wil je Hand in Hand 10x per jaar automatisch thuis ontvangen? Word dan lid van De Feijenoorder.