Skip to content

Terugblik: The Rotterdam project

HOE HET MEGASPANDOEK VAN KUIP NAAR COOLSINGEL GING

Tekst: Ellen Mannens, Foto’s: De Feijenoorder, Patrick Verbaan.

14 APRIL 2015

Feyenoord-supporters Jeroen, Dez, Eduard, Jan, Sven en René komen samen op Varkenoord. Al drie jaar hebben ze samen met de mannen van FRFC de droom een spandoek te maken dat de hele Noordzijde bedekt, het grootste spandoek van Europa moet het worden. Na het publiek al voorproefjes gegeven te hebben met een megaspandoek in de UEFA Cup wedstrijd tegen Beşiktaş (‘Welcome to your Rotterdam nightmare’) en tegen Sevilla (De zilvervloot), is iedereen enthousiast. Sponsoren vinden is geen probleem meer. Het ontwerp is ook duidelijk: met het wapen van Rotterdam wordt een ode gebracht aan de stad.

ZOMER/NAJAAR 2015

Hoe maak je een doek van honderdachtenteintig bij negentig meter? Heel veel doeken aan elkaar naaien. Nick (Gans) achter de inkoop aan, Jan kruipt achter de naaimachine. Tig vrijwilligers rollen achter hem de stof uit en andere vrijwilligers trekken voor hem de stof door de speciaal aangeschafte lokmachine. “Dubbel gestikt hè, anders scheurt het doek.”

24 SEPTEMBER 2015

Feyenoord wint de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle met 3-0. De loting die volgt, kan niemand vergeten zijn: op 28 oktober speelt Feyenoord de volgende ronde in de beker tegen Ajax. Die nacht appt Jeroen zijn medesupporters op: “We hebben een wedstrijd!” Ineens zijn er nog maar vier weken om het doek af te maken.

OKTOBER 2015

Een hal in Rotterdam-West staat leeg. De beheerder is een Feijenoorder, dus de spuitlocatie is geregeld. Alwin (FRFC) zet er vier weken lang bijna letterlijk zn bed neer. De tekening wordt uitgezet op het doek met duidelijke kleurinstructies, zodat tientallen vrijwilligers straks alleen nog vakjes hoeven in te kleuren. De groen-wit-groene verf wordt uiteindelijk met een verfcompressor aangebracht. De droogtijd is lang. Te lang. Touwen worden gespannen; het doek wordt omhooggetrokken en eronder komen heaters om het te drogen. De vrijwilligers gaan in ploegendiensten werken om de datum van 28 oktober te halen.

28 OKTOBER 2015

Het doek is klaar. Het megaproject is de avond ervoor in een vrachtwagen met oplegger naar De Kuip gebracht. ’s Ochtends vroeg staan honderd vrijwilligers klaar om het doek naar de bovenste ring aan De Noordzijde te tillen. De missie is geslaagd. De beelden spreken voor zich.
Het Megadoek bij Feyenoord - Ajax. Speciaal gemaakt voor deze bekerwedstrijd.

APRIL 2017

De gemeente Rotterdam benadert De Feijenoorder: ‘Willen jullie meedenken over de aankleding van de stad tijdens een eventuele huldiging?’ In het achterhoofd van de spandoekenmakers zit al langer het idee om de megaspandoeken een keer tentoon te stellen op Rotterdamse gebouwen. Het Timmerhuis wordt als optie gezien, net als het Stadhuisplein. Het oude Shellgebouw bij Hofplein 19 wordt uiteindelijk hét gebouw.

3 MEI 2017

De plannen zijn gemaakt, iedereen staat startklaar om zaterdag 6 mei het spandoek op Hofplein 19 op te hangen. Dan is er een kink in de kabel: er komt geen groen licht voor de financiële bijdrage van de gemeente. Het betekent een gat in de begroting van 15.000(!) euro. Spandoekmaker Jeroen krijgt zijn werkgever zover, een groot bedrag te doneren. Hij en FSV bestuurder Eduard zien het als startschot om het onmogelijke waar te maken: binnen tien uur krijgen ze bellend en mailend het resterende bedrag bij elkaar via sponsoren en ook Rotterdam doet mee. Iedereen die al in de startblokken stond, kan nu echt aan de slag.

4 MEI 2017

Het megadoek wordt op het voorplein van De Kuip uitgerold. Vele meters moeten er van de lengte af om het doek passend te maken voor het gebouw. Aan de randen worden ringen geslagen, waarmee het doek straks gezekerd wordt en tientallen vrijwilligers repareren met naald en draad de scheuren in het doek. ’s Avonds gaat het gerepareerde doek naar een zeilmakerij, die dezelfde avond nog de bovenkant van het doek omzoomt. Hierin wordt later een aluminium pijp aangebracht, waardoor de druk op de bovenrand van het doek gelijkmatig verdeeld wordt.

5 MEI 2017

Het doek komt terug van de zeilmakerij. Op het voorplein van De Kuip wordt de laatste check uitgevoerd en wordt, bij hoge uitzondering, het logo van één van de sponsoren op het doek aangebracht.

6 MEI 2017

Bij Hofplein 19 staan 45 vrijwilligers en een team van tien professionele abseilers klaar om het doek op zijn plek te hangen. Al Feyenoordliederen zingend, wordt het gevaarte via de trap negen verdiepingen door hen omhooggetild.
Abseilers brengen touwen aan op het gebouw, zodat het doek tijdens het zakken niet kan opwaaien. Negen man laten het doek geleidelijk zakken. Eenmaal uitgerold, blijkt het doek nog drie meter te lang. Het doek van zeshonderd kilo heeft een hangend gewicht van achthonderd kilo en zakt dus uit. Net na het middaguur hangt het doek. De impact is groot: auto’s stoppen op de weg, mensen staan midden op straat om foto’s te maken. Ondertussen zijn de abseilers nog bezig om het doek te zekeren en in te korten.
Het belangrijkste is dat er geen wind onder komt, waardoor het doek opwaait.
Daarom worden zestien watertanks van elk duizend liter neergezet als grondankers. De brandweer zorgt voor de zestienduizend liter water.

9 MEI 2017

Vandaag zou het doek officieel verwijderd worden. Het landskampioenschap is echter nog niet binnen. Na een inspectie van het doek wordt de knoop doorgehakt: alles hangt nog goed. Het doek mag nog een week blijven hangen. Het is het enige voordeel van de verloren wedstrijd tegen Excelsior.

12 MEI 2017

De weersverwachtingen zijn slecht. Veel regen en wind. Zou het doek het houden? Spandoekenmaker Jeroen, die werkt voor een bakkerij, rijdt voor z’n werk om vier uur ’s ochtends even langs het Hofplein. Het doek is drijfnat, maar hangt nog keurig op z’n plek. Dit gaat het zeker houden tot de huldiging.

16 MEI 2017

We hebben hem! De landstitel is binnen. Gisteren vierden honderdvijftigduizend supporters dat op en rond de Coolsingel, met het megadoek als decor. Nu is de dag aangebroken: het doek gaat weg, na anderhalve week pronken. De bedoeling is om het doek in het midden omhoog te trekken en los te snijden van de stalen pijp aan de bovenkant. Vervolgens kan het doek gecontroleerd naar beneden vallen. Waarvoor werd gevreesd, gebeurt ook echt. Tijdens het lossnijden komt er te veel druk op bepaalde punten. Het doek begint te scheuren. Kapot, in drie stukken. Spandoekenmaker Jeroen staat met zijn broer, één van de abseilers op het dak, kijkt ernaar, kijkt naar zijn broer en schiet in de lach. Het is mooi geweest. Feyenoord is kampioen, niets krijgt die lach nog van zijn gezicht.

HET MEGADOEK IN CIJFERS
– 80 x 41 meter (het oorspronkelijke doek werd 5 meter ingekort)
– 600 kilo (800 kilo hangend gewicht)
– 10 professionele abseilers hingen het doek op zijn plek
– 45 vrijwilligers droegen het doek 9 verdiepingen omhoog
– 16000 liter water was er nodig voor de watertanks, die als grondanker dienen
– 2 kilometer touw werd gebruikt om het doek op zijn plek te houden

HET MEGADOEK IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:
Brandweer Rotterdam Rijnmond
De Admiraliteit Dranken
De Mik
Dirk Kuyt Foundation
Evides
Feyenoord (incl. selectie)
FRFC1908
De Feijenoorder en vrijwilligers
Gamma
Garfield Aluminium
Gemeente Rotterdam
HJW Smit
Jordy’s Bakery Rotterdam
Man Met Bril Koffie
NL Asset Management
Palletcentrale
Perfect Groep
Politie Rotterdam Rijnmond
RECO
Sportclub Feyenoord
Treetment
Trichis Publishing
Vlasman
VW Communicatie
Zeilmakerij J. Schoots

The Rotterdam Project stond in de Kampioensspecial van Hand in Hand. Leden van De Feijenoorder incl. Hand in Hand abonnement ontvangen het magazine automatisch 10x per jaar. Wil je de Hand in Hand ook ontvangen en de sfeeracties steunen maar ben je nog geen lid? Word dan nu lid van De Feijenoorder door hier te klikken.