Skip to content

Terugblik: Hoe een liedje uit 1992 een fantastische sfeeractie werd

Bij de wedstrijd Feyenoord – PSV werd het startsein gegeven voor een langlopende sfeeractie. Op het nummer ‘Feyenoord, we houden van die club’ volgde er elke wedstrijd (met uitzondering van de uitwedstrijd tegen Ajax) een zin uit het refrein van het nummer, ingezongen door de spelersselectie uit 1992.

Tekst: Jeannette Floor, Foto’s: Edwin Verheul-De Feijenoorder, Filmpje, NOS.nl

Het sfeerteam van Supporters-vereniging De Feijenoorder liet zich inspireren door dit nostalgische Feyenoord-lied ‘Feyenoord, wij houden van die club’, dat weer uitgroeide tot een stadion hit. De ouderen onder ons herinneren zich de clip nog goed: John Metgod
met een gitaar in zijn hand, John de Wolf met een enorme koptelefoon op zijn hoofd en een valszingende József Kiprich. Geweldig!

KAMPIOENSKRIEBELS

De kerngroep van supportersvereniging De Feijenoorder was het dan ook unaniem eens, dat dit stadionlied de basis moest zijn voor een serie sfeeracties. „Toen we de eerste drie competitiewedstrijden na de winterstop wonnen, kwamen de eerste kampioenskriebels”, zegt bestuurslid Eduard Cachet. „We hadden het gevoel dat Feyenoord lang kon meedoen om de bovenste plekken en zocht naar een manier om daarin een steentje bij te dragen, in relatie tot het steunen van de selectie.
In de eigen Kuip waren de doeken 110 meter breed en 6 meter hoog, in de stadions van Heerenveen, Sparta, PEC Zwolle en Vitesse was er minder ruimte om zo groots uit te pakken. „De spandoeken die we in De Kuip hebben opgehangen, vond ik het mooist”, zegt Eduard. „Door de enorme afmetingen kwamen ze heel goed tot hun recht en hadden ze meer impact.”
Honderden of misschien wel duizenden manuren zaten er in het maken van de fraaie doeken. Eduard: „Iedereen heeft gewoon een baan, dus we moesten onze vrije uren opofferen. In zo’n groot spandoek gaan vele uren zitten, ook in de organisatie eromheen.” En dan is het op de wedstrijddag zover. De spelers komen de tunnel uit en betreden het veld. Het applaus klatert van de tribunes. Niet alleen voor de mannen op het veld, maar ook voor de creatievelingen, die verantwoordelijk zijn voor het reusachtige spandoek.
De fans kunnen er slechts een paar minuutjes van genieten, want dan wordt het kunstwerk weer opgerold. „Dat hoort er nu eenmaal bij, dat weten we van tevoren”, aldus Eduard. „We krijgen heel veel positieve reacties, maar het belangrijkste voor ons is dat de supporters en spelers het waarderen en dat we zo onze ploeg positief steunen.”

”HET REFREIN BESTAAT UIT ACHT REGELS DUS WERDEN PLANNEN GEMAAKT VOOR ACHT VERSCHILLENDE SPANDOEKEN:
Feyenoord, we houden van die club
Feyenoord, op weg naar weer een cup
We zijn niet te stoppen, we blijven nu gaan
Ja, Feyenoord blijft bovenaan
Feyenoord, zet ons in vuur en vlam
Feyenoord, die club uit Rotterdam
Aan ons is de glorie, het dal is voorbij
De mensen staan weer in de rij

De NOS bracht een filmpje uit van het nummer samen met de spandoeken.

Hoe een liedje uit 1992 een fantastische sfeeractie werd stond in de Kampioensspecial van Hand in Hand. Leden van De Feijenoorder incl. Hand in Hand abonnement ontvangen het magazine automatisch 10x per jaar. Wil je de Hand in Hand ook ontvangen en de sfeeracties steunen maar ben je nog geen lid? Word dan nu lid van De Feijenoorder door hier te klikken.