Skip to content

Michiel

Tekst: Frans Reichardt

Waar het bij andere spelers vooral gaat over waar zij goed in zijn, draait het in gesprekken over Michiel Kramer meestal om wat hij níet kan. Hij kan geen mannetje passeren, hij is niet beweeglijk genoeg, hij werkt niet hard genoeg, zijn warming-up is niet goed en hij is niet serieus met zijn vak bezig.
Profvoetballers als Theo Janssen of Søren Lerby konden in de kleedkamer een pakje peuken wegpaffen zonder dat dit voor opschudding zorgde. Michiel Kramer at in de rust van de bekerwedstrijd tegen Heracles een broodje Kwekkeboom en de hel brak los. En weer ging het over wat Michiel níet is: hij is niet professioneel.

Wie is Michiel Kramer? Ik ken hem niet persoonlijk en moet net als zoveel anderen afgaan op wat ik zie, hoor en lees. Volgens mij is de geboren Rotterdammer een doodgewone, nuchtere, relaxte gozer. Een vriendelijke lange slungel met gevoel voor humor, die een aardig balletje kan trappen, het tot Feyenoord één schopte en met die club zelfs landskampioen werd. Sterker nog: met enkele belangrijke goals heeft hij daar een mooie bijdrage aan geleverd. Denk aan zijn gelijkmaker bij Utrecht-uit in de 99e (!) minuut. Een jaar eerder scoorde hij in de bekerfinale tegen datzelfde Utrecht en bezorgde een bomvolle Kuip kippenvel. Het seizoen erna was hij terecht en tevreden bankzitter achter Nicolai Jørgensen. Michiel was blij Feyenoorder te zijn en heeft zich altijd positief uitgelaten over Feyenoord.
Michiel is ook de speler die na een training op Varkenoord geduldig handtekeningen bleef uitdelen aan tientallen vakantievierende kinderen terwijl zijn medespelers al in het busje zaten dat ze terug moest brengen naar De Kuip. Al lang voordat hij bij ons speelde, getuigde Michiel van zijn liefde voor Feyenoord. Met zijn vader had hij jarenlang een seizoenkaart op Vak P en in 1999 stonden zij samen op de Coolsingel.

Als profvoetballer is Michiel terechtgekomen bij de club waar hij altijd al het meest van hield: Feyenoord. Het is de droom van elke supporter. Want dat is ook Michiel het meest: Feyenoord-supporter. Met het eten van een broodje kroket in de rust van een wedstrijd had hij dat niet mooier kunnen illustreren: Michiel is gewoon één van ons.