Skip to content

“Fanbeleving”

Door: Marinus de Bokx, Foto: De Feijenoorder

Wat tijdens de wedstrijden tegen ADO en PSV op De Noorzijde gebeurde laat zien dat we het naast de prestaties op het veld ook over supporters en hun beleving van het voetbal moeten hebben. Het schijnt een belangrijk onderwerp te zijn want de club vroeg er mij er laatst in het kader van het “KNVB Expertise Fan onderzoek” ook naar.

Met betrekking tot supporters en hun beleving liep ik, tijdens mijn persoonlijke winterstop, tegen de geweldige documentaire SOB aan. SOB zegt u? Ja, Sons of Ben, Ben als in Benjamin Franklin, een van de grondleggers van het land dat nu de Verenigde Staten van Amerika mag heten. Deze documentaire gaat over een groep gepassioneerde voetballiefhebbers uit Philadelphia en omstreken. Het krankzinnige van dit verhaal is dat deze groep supporters helemaal geen club hadden om te supporten, er was geen stadion, geen voetbalcultuur, er was helemaal niets. Wel waren er sjaaltjes, vlaggen en shirts met logo, chants en liedjes over Philadelphia en een brandend verlangen om de wedstrijden die men op tv bekeek ook in levende lijve te kunnen zien en beleven.

Deze kleine groep groeide langzaam uit tot een schare van honderden mensen die op gezette tijden luid lieten blijken een voetbalclub en een stadion te willen. Dat kregen ze tegen alle verdrukking in nog voor elkaar ook! Philadelphia Union als club, Talen Energy Stadium in Chester als stadion. De Sons of Ben zijn vandaag de dag een supportersvereniging met enkele duizenden leden en een van de trouwste supportersgroepen in de MLS (Major League Soccer). Ze hebben zelfs een eigen tribune in het stadion waar ze, ondanks de magere resultaten van de afgelopen jaren,  “the Union” hartstochtelijk ondersteunen met allerlei sfeeracties. Daarnaast doen ze ook nog eens hun best om met liefdadigheid een bijdrage te leveren aan de stad waarin hun stadion is gevestigd.

Dat is dus de beleving van de voetbalsupporter in een niet zo voetbalvriendelijk land. Ik hoop dat zowel in het Maasgebouw als bij de KNVB in Zeist een keer naar deze film wordt gekeken. Een echte supporter zijn heeft namelijk niet zoveel te maken met “fanbeleving” maar met passie voor het spel en onvoorwaardelijke trouw aan de club en het huis waarin die club speelt. Een van de oprichters van de Sons liet dat in de film prachtig zien, de man was tot tranen geroerd als mensen zich negatief uitlieten over Chester, de stad waar “zijn” stadion staat, “zijn” huis.