Skip to content

Gio faalt, wij zwijgen

Tekst: Harry Kerklaan, Foto: Edwin Verheul-De Feijenoorder

Elke trainer die Feyenoord zo laat voetballen als Giovanni nu al maanden doet, zou door ons, de Feyenoord-supporters, met pek en veren De Kuip uit zijn gejaagd. Dit lot blijft Giovanni bespaard. Want Giovanni is een Feyenoorder. Een zeer sympathiek mens. En hij zat vorig jaar ook op de bank. Dus houden we ons gedeisd. Wij kijken zwijgend toe, we lijden in stilte. Maar buiten De Kuip. Na de wedstrijd in de kroeg, in de trein terug naar huis of op de supportersfora, hoor en lees je een ander geluid. Een groot, heel (?) groot deel van de supporters gelooft niet meer in Giovanni. Deze misère duurt immers al bijna een half jaar. Net als in z’n eerste seizoen, toen Dick Advocaat kwam helpen, krijgt Gio wederom een slecht spelend elftal niet op de rails.

We zagen het eerder in 1995 bij Willem van Hanegem. In 2010 bij Mario Been. En nu bij Giovanni van Bronkhorst. Wij, Feyenoord-supporters, laten onze clubiconen nooit publiekelijk vallen. Hoe slecht het voetbal bij trainer Van Hanegem op het laatst ook was (en dat was het!), hoe laag we met Mario Been ook eindigden (10e plaats) en hoe ideeëloos het voetbal van Giovanni ook is (afgelopen zondag tegen de, op Roda JC na, meest gepasseerde verdediging van Nederland). We roepen nooit iets lelijks over onze clubiconen. Niet bij Mario. Niet bij Willem. En nu ook niet bij Giovanni.

Mario Been werd, tot onvrede van Van Geel, door de spelers weggestemd en Willem van Hanegem kreeg van voorzitter Van den Herik te horen dat het beter was te stoppen. Dat laatste lijkt nu niet snel te gebeuren. Algemeen Directeur Jan de Jong zei vorige week letterlijk ‘Wij zijn gewoon tevreden over Gio.’ Dit zei hij dus na 23 wedstrijden met maar liefst 22 punten achterstand. En dan ben je tevreden over je trainer… Ongelooflijk! Zij zien toch zelf ook hoe Gio het elftal laat voetballen.

Ja, er zijn ook Feyenoord-supporters die wel in Giovanni geloven. Hun argument luidt: ‘Vorig seizoen was hij ook trainer en toen werden we kampioen.’ Klopt, we werden inderdaad met 1 punt verschil kampioen. Maar vorig seizoen ging er in Eindhoven van alles mis en in Amsterdam gingen ze te laat kopen en speelden ze tot in mei Europees. En laten we eerlijk zijn, ook vorig seizoen speelde Feyenoord lang niet altijd goed. Maar OK, voor de supporters die graag als bewijs het verleden erbij halen en loyaliteit aan de trainer (terecht!) een groot goed vinden. Ernst Happel, Thijs Libregts, Willem van Hanegem en Leo Beenhakker zijn alle vier kampioen met Feyenoord geworden en verloren daarna, stuk voor stuk, de greep op het elftal. Happel en Van Hanegem werden uiteindelijk ontslagen. Libregts en Beenhakker stopten zelf. Kortom, kampioen worden en het einde van je contract niet halen. Het overkomt de besten.

Gio, beste kerel. Ik hoop dat we ons plaatsen voor Europees voetbal. En ik hoop ook dat als je deze zomer ergens op een strandstoeltje ligt, jezelf de vraag stelt ‘Ik heb mijn team het afgelopen seizoen zéér matig laten voetballen. Kan ik beter met deze spelers?’ En als je dan denkt: ‘Dit lukt mij niet.’ Even goede vrienden, je bent en blijft een van ons, een echte Feyenoorder. Mocht je besluiten te stoppen, dan heb je een schaal en hopelijk twee bekers. Dat is evenveel als een andere legendarische Feyenoord-trainer, Willem van Hanegem. Er is slechter gezelschap.