Skip to content

Een nieuw thuis

Ingezonden tekst: Joost de Vries. Foto: De Feijenoorder

Piet en Nel zijn een echtpaar die al ruim 40 jaar getrouwd zijn. Ze zijn direct na hun trouwen gaan samenwonen in een prachtige 30er jaren woning in Rotterdam-Zuid. Ze kregen in hun huwelijk 2 zoons, Willem en Bas, en een dochter, Ingrid. Inmiddels zijn Piet en Nel beide halverwege de 60 en Piet staat op het punt om met pensioen te gaan. De 3 kinderen hebben het ouderlijk huis al weer vele jaren achter zich gelaten en zijn hun eigen gezinnetje gaan stichten. Piet en Nel hebben in de 40 jaar dat ze nu op Zuid wonen een aantal keren hun woning opgeknapt. De laatste keer is al weer ruim 25 jaar gelden toen ze een nieuwe badkamer en keuken kochten. Nu Piet binnenkort met pensioen gaat zit hij er over na te denken om zijn woning wederom te verbouwen want er is het nodige achterstallig onderhoud. De keuken en badkamer zijn gedateerd en ook de kozijnen moeten worden vervangen en verder zouden ze de woning alvast willen voorbereiden op de toekomst wanneer ze misschien niet meer de trap naar boven kunnen nemen. Piet vraagt bij een aantal lokale aannemers een offerte op maar allemaal blijken ze stuk voor stuk behoorlijk prijzig. Het is nog niet zo’n gemakkelijke opgave om hun woning te laten verbouwen.

Terwijl ze nog eens op hun gemak de offertes en opties doornemen valt het oog van Nel op een artikel in het Rotterdams Dagblad. Vlakbij op Zuid zijn ze van plan nieuwe appartementen te bouwen die van alle gemakken zijn voorzien. Alles is mooi gelijkvloers en dat zou met het oog op de toekomst wel goed uitkomen. De appartementen hebben grote woonkamers en een royaal balkon met een prachtig uitzicht. Nel is gelijk enthousiast maar Piet heeft er wat moeite mee. Hij zou graag de woning waar ze al zo lang wonen en waar ze zoveel herinneringen hebben liggen verbouwen. Hun drie kinderen zijn er groot geworden en Piet moet gelijk denken aan al die mooie momenten die ze er samen hebben meegemaakt. De gezellig verjaardagen en feestjes, de kerstdiners, de kleinkinderen die er hun eerste stapjes hebben gezet. Nel geniet mee wanneer Piet al deze mooie herinneringen ophaalt. Toch kijkt ze ook vooruit en wijst Piet op de tekortkomingen. Je kan een mooie nieuwe keuken plaatsen en een mooie nieuwe badkamer maar het blijft een relatief kleine woning. Uitbreiding van de woning met bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer beneden zou ten koste gaan van hun tuin die al niet te groot is. Uiteindelijk ziet Piet ook wel in dat Nel gelijk heeft. Het is een relatief kleine woning en een verbouwing zou te duur uitpakken om aan hun wensen te kunnen voldoen. Nel en Piet besluiten de stap te zetten en bellen de makelaar.

2 jaar later wanneer Piet inmiddels met pensioen is en hij en Nel in het nieuwe appartement lekker in de zon op het balkon zitten te genieten van het uitzicht kijken ze nog eens terug op hun verhuizing. Piet en Nel bekennen beide dat ze het er moeilijk mee gehad hebben om hun oude woning te verlaten maar zien ook in dat de mooie herinneringen aan vroeger altijd zullen blijven. Inmiddels zijn ze zo gewend aan hun nieuwe woning met die prachtige badkamer en keuken en dat heerlijke uitzicht op het balkon dat ze niet anders meer zouden willen. Soms moet je vooruit durven kijken en stappen durven nemen al zijn ze nog zo moeilijk. Uiteindelijk kan het een gouden greep zijn.