Skip to content

De wraak van De Kuip

Ingezonden tekst: Frans Reichardt

Voorstanders van de bouw van een nieuw stadion bestempelen De Kuip graag als ‘suboptimaal’ en zij zetten de voorstanders van modernisering van De Kuip het liefst weg als ‘sentimenteel’. Om hun pleidooi voor nieuwbouw kracht bij te zetten, hebben zij al de gekste dingen bedacht. Zo zou De Kuip ‘op’ zijn en zou er sprake zijn van ‘metaalmoeheid’ en ‘betonrot’. Ze zijn stuk voor stuk ontmaskerd als leugens voor eigen bestwil: er moet en zal gebouwd worden.

Een ander veelgebruikt argument is dat een nieuw stadion noodzakelijk is om de concurrentie in te halen. Feyenoord heeft hiervoor een groter stadion nodig, menen zij. Gemakshalve vergeten zij dat Feyenoord al meer dan tachtig jaar een groter stadion heeft dan PSV en toch achterop raakte. Dat heeft te maken met visie, de goede mensen op de goede plek en een uitgekiend algemeen, financieel, commercieel en sportief beleid. Daar heeft de clubleiding van Feyenoord jarenlang gefaald en hierdoor is Feyenoord achterop geraakt. Niet door De Kuip. De Kuip en de symbiose tussen dit unieke stadion en de supporters, hebben er juist voor gezorgd dat Feyenoord de moeilijke perioden in de clubgeschiedenis heeft kunnen overleven.

In plaats van De Kuip te eren, wordt het onderhoud opzichtig verwaarloosd. Het geld dat nodig is voor onderhoud, gebruikt de stadiondirectie liever om de van Goldman Sachs geleende miljoenen af te betalen en te sparen voor een nieuw stadion. De Kuip wordt op zijn ziel getrapt en verraden. En wat doet De Kuip? Het had er uit wraak voor kunnen kiezen het Maasgebouw te laten instorten. Of de president-commissaris van het stadion voor eeuwig op te sluiten in het toilet. Dat doet De Kuip niet. De Kuip heeft gekozen voor sportieve wraak. Om te laten zien dat in De Kuip wel degelijk prijzen kan winnen, won Feyenoord in april 2016 de KNVB Beker. in mei 2017 werd Feyenoord landskampioen en drie maanden later pakte het de Johan Cruijff Schaal. Op 22 april 2018 won Feyenoord opnieuw de KNVB Beker. Dat zijn vier prijzen in een tijdbestek van twee jaar. Stuk voor stuk veroverd in De Kuip. Alle vier de keren omarmde De Kuip de duizenden Feyenoord-supporters en golfde en danste het stadion als nooit tevoren. Alsof het iedereen zijn ongeëvenaarde schoonheid wil laten zien en voelen en ons smeekt het mooiste voetbalstadion van Nederland te moderniseren.

#StopFeyenoordCity