Skip to content

Feyenoord-icoon Gerard Kerkum overleden

Oud-voetballer en voormalig voorzitter van Feyenoord, Gerard Kerkum, is zaterdag overleden. Kerkum was al enige tijd ongeneeslijk ziek. Tot voor kort was hij actief als voorzitter van de stichting Continuïteit Feyenoord. Hij was 87 jaar.

Kerkum werd in 1946 als zestienjarige lid van Sportclub Feyenoord en debuteerde nog geen vier jaar later onder trainer Richard Dombi in het eerste elftal als rechtsback, een positie die hij de vijftien daaropvolgende jaren slechts sporadisch afstond.

Kerkum speelde 349 wedstrijden voor het eerste elftal, de meeste als aanvoerder. In die periode werd hij drie keer landskampioen: in 1961, 1962 en 1965. Na zijn actieve loopbaan werd Kerkum bestuurslid en maakte hij het winnen van de Europa Cup 1 en de wereldbeker mee. Van 1982 tot 1989 was hij voorzitter.
Kerkum keerde in 2006 in een officiële rol terug in De Kuip. Hij leidde de commissie die op verzoek van de Feyenoord-directie een bindend advies gaf over een nieuwe organisatiestructuur. Later werd hij nog voorzitter van de stichting Continuïteit Feyenoord, naast de raad van commissarissen één van de hoogste organen binnen de club. De stichting beheert onder meer het gouden aandeel en bewaakt het cultureel erfgoed van de club.

Deze functie vervulde Kerkum tot kort voor zijn overlijden. Op zijn 85e verjaardag in 2015 werd de nieuwe bestuurskamer naar hem vernoemd. ,,Dat ik dit bij leven mag meemaken, maakt me zeer trots”, zei hij bij die gelegenheid.

Bron: AD.nl, Foto’s: Piet Bouts Archief-De Feijenoorder