Skip to content

KuipKriebels: Houtman geeft het Feyenoord-gevoel treffend weer

Tekst: Astrid | Foto’s: Astrid en Willem Fakkel/De Feijenoorder

De eerste helft van Feyenoord tegen NAC was er weer zo eentje van veel kansen maar veel te weinig rendement. Voormalig centrumspits Peter Houtman zal het met kromme tenen hebben aangezien. De stadionspeaker legde er zelf in het seizoen 1982 dertig in het mandje (in 32 wedstrijden) waarmee hij Nederlands topscorer werd. In Oranje wist hij in de acht interlands die hij speelde, maar liefst zeven keer het net te vinden. Over doeltreffendheid gesproken.

Vaste waarde

In gedachten hoor ik het Peter Houtman op zijn vaste plekje in het stadion hoofdschuddend verzuchten: “Kom op, trap die bal nou gewoon eens in het doel. Durf toch te schieten.”  Nadat Nijhuis had gefloten voor de rust werd de Rotterdammer met een smoes naar het veld gehaald. Dit seizoen is het twintig jaar geleden dat Houtman begon als stadionspeaker in De Kuip waarmee hij wederom een vaste waarde is geworden voor het voetbal van Feyenoord. Alleen nu in een functie langs de lijn in plaats van op het veld.

Sympathiek

Houtman beende zondag snel naar beneden, naar het veld, waar hij bossen bloemen, mooie woorden en een mini-Kuip ontving voor zijn jubileum. In zijn bedankje verwoordde hij het overheersende Feyenoord-gevoel treffend met ‘pijn lijden’. Dit kwam zeker ook voort uit de zojuist geëindigde matige eerste helft tegen NAC. Na zijn nu al legendarische ‘doei-doei’ spoedde hij zich weer naar boven. Maar dat deed hij niet nadat hij eerst de uit Breda meegereisde en uit volle borst zingende supporters kort had toegesproken.  Houtman voelde wel aan dat het uitvak zich met de 1-1 ruststand al behoorlijk rijk rekende. ”Sorry NAC–supporters, maar wij hopen natuurlijk dat Feyenoord na rust over jullie heen zal gaan”, was zijn boodschap. En werkelijk, ik ken niemand anders die op zo’n sympathieke manier aan de tegenstander kan duidelijk maken: tot hier en niet verder. En zo ging het. Er volgden nog drie mooie doelpunten en het was goed om te zien dat de spelers weer het geloof in eigen kunnen hadden gevonden. Net als Peter Houtman in zijn jaren als centrumspits.

Saamhorigheid

In de twintig jaar waarin Houtman vele jeugdige mascottes heeft ondervraagd voor aanvang van de wedstrijd en een enorm aantal kaarten, goals, wissels en opstellingen aan ons doorgaf, is Houtman bij De Kuip gaan horen als het stadhuis bij de Coolsingel. Als geen ander kan hij het Feyenoord-gevoel met een paar woorden treffend beschrijven, zowel na een nederlaag als na een overwinning. Dit draagt bij aan de sfeer en de saamhorigheid in De Kuip, in goede en slechte tijden.

Peter Houtman, gefeliciteerd met dit mooie jubileum en ik hoop dat we nog vele jaren van jou als stadionspeaker mogen genieten.

Peter Houtman 20 jaar stadionspeaker
Stadionspeaker Peter Houtman bedankt de supporters voor de bloemen en de miniatuur van De Kuip die hij ontving uit handen van Wim van Merkensteijn (r), voorzitter van De Feijenoorder. Foto: Willem Fakkel/De Feijenoorder