Skip to content

Feyenoord-PEC Zwolle: nabeschouwing

Tekst: Sam | Foto’s: Edwin Verheul

Gewoon zoals het hoort: om half drie mocht Feyenoord aantreden tegen PEC Zwolle. Zoals gebruikelijk riep Peter Houtman zijn mededelingen door de microfoon. Met ditmaal een kort gedicht voor Jan Boskamp die in De Kuip zijn verjaardag vierde. Een luid applaus voor de oer-Feijenoorder volgde.

Energie

Calvin Verdonk startte in de basis en ook Nicola Jørgensen mocht vanaf de aftrap beginnen. Vanaf het eerste fluitsignaal gaat Feyenoord gelijk volle bak. Jordy Clasie zet de toon, hij jaagt direct goed door. De Rotterdamse club legt veel energie in de wedstrijd. De trainer lijkt te hebben aangegeven dat er sneller op doel geschoten moet worden. Vilhena is de eerste die een schot lost. Enkele minuten later is het Larsson die het probeerde, vervolgens St. Juste en daarna Jørgensen.

Waanzinnige goal

Door de kansen krijgt Feyenoord veel hoekschoppen in de beginfase. Rond de 18e minuut weet PEC Zwolle de bal uit het zestienmetergebied weg te werken. Jordy Clasie neemt de afgeslagen bal vol op de wreef en de bal verdwijnt in het net. Een waanzinnige goal. Nu valt het allemaal goed voor de reserve-aanvoerder, gaat het nu echt draaien bij hem?

Jordy Clasie neemt de felicitaties van zijn ploeggenoten in ontvangst.

Raak

Feyenoord doet dat in ieder geval wel. Keeper Micky van der Hart wordt meermaals onder vuur genomen. Op een schot van Jørgensen moet de keeper het antwoord schuldig blijven, maar de bal belandt op de paal.

Nicolai Jørgensen heeft zijn doelpunt te pakken: 2-0.

Net voor rust is het dan wel raak voor de Deense spits. Uit een corner kopt hij raak. Een doelpunt waar hij de hele eerste helft zo gretig naar op zoek was.

Wakker

Zo goed als Feyenoord is begonnen aan de eerste helft, zo slecht begint het aan de tweede. Na een paar minuten neemt PEC Zwolle het initiatief en begint het te voetballen. Het krijgt zowaar kansjes en vervolgens zelfs serieuze kansen. Zelfs een vrije schietkans rond de zestienmeterlijn die op de lat belandt. Het publiek laat zich horen en probeert Feyenoord wakker te schudden. Toch moet Bijlow nog een knappe redding verrichten. Verder komen de Zwollenaren niet. Feyenoord meldt zich weer in de vijandelijke zestien en is direct heel gevaarlijk met een schot op de paal van Larsson.

Een minuut later is het raak: een ferme uithaal van Berghuis betekent de 3-0, de wedstrijd is gespeeld. Feyenoord krijgt nog een penalty om de 4-0 te maken. Van Persie heeft de bal al klaargelegd op de stip en telt zijn passen uit. Dan besluit de scheidsrechter op advies van de var dat het een vrije trap is, nét buiten de zestien. Het blijft bij drie goals voor Feyenoord en nul voor PEC Zwolle.

Steven Berghuis haalt uit met links: 3-0.

Volgende week staat de Klassieker op het programma. Dan is de gehele wedstrijd scherpte vereist.