Skip to content

Eerste tattoo-boek voor Gerard Meijer

Tekst: Boudewijn Warbroek – Foto’s: Edwin Verheul

Gerard Meijer heeft zondagmiddag in de kantine van Varkenoord het eerste exemplaar van het tattoo-boek ‘Feyenoord Forever’ in ontvangst genomen. Tijdens de bijeenkomst waren tientallen personen aanwezig van wie tatoeages in het boek zijn afgedrukt.

De van RTV Rijnmond bekende Sinclair Bischop, die de boeklancering presenteerde, opende de bijeenkomst met een opmerkelijke anekdote over een Feyenoord-tatoeage.

Bischop vertelde hoe hij jaren geleden met een paar vrienden aan het strand in Thailand lag, toen een jonge vrouw voorbijkwam met een Feyenoord-tattoo op haar kuit. Hij ging naar de vrouw toe, maar zij bleek geen Nederlands te spreken. In gebrekkig Engels vertelde zij dat ze ooit, tien jaar geleden, een Nederlandse vriend had gehad die haar had overgehaald om deze tattoo te laten zetten.

Tattoo’s, baarden en kaalgeschoren hoofden

‘Feyenoord Forever’ is uitgegeven in samenwerking tussen supportersvereniging De Feijenoorder en de Rotterdamse uitgeverij Trichis. FSV-voorzitter Wim van Merkensteijn (‘nee, ik heb zelf geen Feyenoord-tattoos, maar als er een tweede tattoo-boek komt, sta ik erin!’) reikte het eerste exemplaar uit aan Meijer.

‘Ome Gerard’ gaf aan dat hij in de loop der jaren veel modeverschijnselen voorbij heeft zien komen, van tattoo’s, tot baarden en kaalgeschoren hoofden. Van tattoos moet hij eigenlijk niet zoveel hebben. ‘En ik heb ze zelf ook niet, dat maakt me tegenwoordig misschien wel bijzonder.’

Fotoserie Hand in Hand was het begin

Auteur Frans Reichardt, redacteur van het FSV-blad Hand in Hand, vertelde hoe hij na het behalen van de landstitel in 2017 in het supportersmagazine begon met een fotoserie over tatoeages. Na elke aflevering werden massaal nieuwe foto’s werden ingestuurd. Dit leidde uiteindelijk tot het idee om een boek te maken. Hiervoor werd samenwerking gezocht met Trichis, dat tevens de uitgever is van Hand in Hand.

Eerste Feyenoord-tattoo voor 65steverjaardag

In het boek staan veel opmerkelijke verhalen. Zo vertelde Reichardt over een supporter die voor zijn 65steverjaardag zijn eerste Feyenoord-tattoo kreeg. Alle verhalen hebben volgens de auteur één ding gemeen: elke tatoeage is geplaatst uit pure clubliefde. ‘Dit boek is een gestold bewijs van de liefde van de supporters voor hun club.’

Gevraagd naar een bijzonder verhaal in het boek, werd Reichardt emotioneel. Hij vertelde over supporter Youri, die bij een ongeval tweede- en derdegraads brandwonden opliep. Uiteindelijk heeft Youri, ter herinnering aan zijn overleden vader, die in het ziekenhuis altijd bij hem was, een vlammend Feyenoord-logo op zijn borst laten aanbrengen. Toen de auteur dit vertelde, schoot hij vol.

Eerste tatoeage na bekerwinst 1991

Reichardt nam zelf zijn eerste Feyenoord-tattoo in 1991, nadat Feyenoord de beker had gewonnen door in de finale Den Bosch te verslaan. Hij vertelde dat hij die prijs destijds intenser heeft beleefd dan het winnen van de UEFA-Cup in 2002. ‘De vreugde was euforisch. We kwamen uit die donkere jaren ’80. We verloren altijd, en het regende altijd. En toen kwam die prijs.’

Sinclair Bischop riep ook supporter Claudia naar voren. Ook zij plaatste een tatoeage ter herinnering aan haar vader. Inmiddels heeft ze de smaak te pakken, want vorige week heeft ze een tweede tattoo laten zetten. Na ‘You’ll never walk alone’ koos ze ditmaal voor: ‘Sterker door strijd.’

Tot eind dit jaar alleen verkrijgbaar via De Feijenoorder

Het boek ‘Feyenoord Forever. Feyenoorders en hun tattoos’ telt ruim 200 pagina’s en meer dan 700 foto’s. Het heeft een harde kaft. Tot eind dit jaar is het boek uitsluitend te koop in de webshop van De Feijenoorder. Klik hier om het boek te kopen.

Niet-leden betalen 19,99 euro. Leden krijgen twee euro korting. Wie geen kortingscode heeft ontvangen, kan een mail met zijn naam en adres sturen naar [email protected]

Geen lid? Word lid en ontvang direct de kortingscode voor het boek. Klik hier om je aan te melden!

Vanaf 1 januari is het boek ook via de boekhandel verkrijgbaar. Dan kost het 24,95 euro.