Skip to content

Hans Venneker: ‘Ik stond op het juiste moment op de juiste plaats’

Tekst: Ellen Mannens | Foto’s: Mandy Horstink/privé-archief Hans Venneker

Hand in Hand, magazine van De Feijenoorder, staat stil bij 110 jaar Feyenoord. We maken een reis door de tijd aan de hand van de foto-albums van oud-spelers. Deze maand: Hans Venneker, de man van de vijf doelpunten tegen Ajax (1964, 9-4). “Dat ik er een paar weken later vier intrapte tegen Heracles, weet niemand meer.”

Feyenoord-Ajax 9-4

Hans Venneker29 november 1964 – “Mensen kennen mij vooral van de vijf goals die ik scoorde tegen Ajax in de thuiswedstrijd in 1964. Het waren geen wereldgoals, hoor. Ik kan ze me niet eens herinneren. Ik stond gewoon op het juiste moment op de juiste plaats. En Ajax was dat jaar heel zwak. Zij eindigden dertiende dat seizoen. Die wedstrijd blijft echter iedereen bij. Dat ik er een paar weken daarna vier inschoot tegen Heracles, weet niemand meer. En we wonnen natuurlijk de dubbel dat seizoen. Ik hoor mensen nog roepen tijdens de ereronde op de Beijerlandselaan: ‘Vi-Va Venneker!’”

Op naar Spanje

Hans Venneker“Na het behalen van de dubbel in 1965, gingen we Europa in. Toen we lootten tegen Real Madrid, wisten we al dat het avontuur van korte duur zou zijn. Verrassend genoeg wonnen we vervolgens de thuiswedstrijd. Ik mocht de 2-1 scoren. De wedstrijd ging de geschiedenisboeken in door het schopincident van Mira tegenover Moulijn. Piet Kruiver dook er meteen bovenop: van onze Coen moest je afblijven. De uitwedstrijd liep anders. We kregen met 5-0 om onze oren. Voor mij was het ook meer een schoolreisje. We vlogen naar Madrid. Vliegen was al uniek in die tijd. We hadden een hotel met zwembad. Werden getrakteerd op luxe etentjes, kregen een horloge van Real Madrid. Ik denk dat ik er iets te veel van onder de indruk was.

Onenigheid

Achteraf gezien was het ook mijn afscheid van Feyenoord. Woensdag speelden we in Madrid. Zondag stond de derby tegen Sparta op het programma. Ik werd ineens niet opgesteld. Het was waarschijnlijk het gevolg van onenigheid met manager Guus Brox. Hij bood me na het kampioenschap een full-profcontract aan. Toen me duidelijk werd dat ik daarmee niets meer verdiende dan met het semi-profcontract dat ik al had, bedankte ik ervoor. Guus Brox was woedend: wie dacht ik wel dat ik was om zo naast m’n schoenen te lopen? Ik bleef dus werken, ging daarna door naar de training en kwam iedere dag pas om half elf thuis. Ik denk dat dat ook niet florissant was voor m’n voetbalprestaties.”

Geestelijk adviseur

Hans Venneker“Op mijn dertiende kwam ik bij Feyenoord terecht. Ik woonde in Rotterdam-Zuid en speelde bij Spartaan ’20. Daar hadden ze net onze favoriete trainer ontslagen. Uit protest zouden we met het hele elftal overstappen naar Feyenoord. Alleen een vriendje en ik hielden woord. Dus stonden we daar op zondagochtend voor een proefwedstrijd op Varkenoord. Gevoelstemperatuur -8. Ik was toen nog keeper. Mocht de tweede helft keepen en raakte geen bal. Toch mocht ik blijven. Mijn ouders kregen snel daarna de geestelijk adviseur op bezoek: hun zoon ging naar een niet-katholieke club. Dat kon toch niet? Spartaan ’20 gaf ook geen toestemming voor de overstap. Daardoor mocht ik een jaar lang geen wedstrijden spelen met Feyenoord.”

Venneker de recordhouder

Hans Venneker zette in zijn hele carrière in en rond het voetbal diverse, soms dubieuze, records op zijn naam.

1. Vijf doelpunten scoren in een thuiswedstrijd tegen Ajax. 28 november 1964, Feyenoord-Ajax, 9-4 Het record is nog steeds niet geëvenaard.

2. Na zijn vertrek naar NEC in 1967 werd Venneker direct topscorer met 19 doelpunten in de eredivisie. Een record dat pas in 2011 uit de boeken werd geschoten door NEC-speler Björn Vleminckx (23 doelpunten).

3. Twee keer moest Venneker een groot debuut bij Feyenoord uitstellen. In 1958, nadat hij was toegelaten tot de jeugd van Feyenoord, stemde zijn club Spartaan20 niet in met de overstap, waardoor Venneker een jaar geen wedstrijden voor Feyenoord mocht spelen. In 1963 mocht Venneker na een geslaagde deelname aan een eindtoernooi met het eerste elftal de overstap maken naar Feyenoord 1. Die zomer liep hij tijdens zijn vakantie in Zeeland de ziekte van Pfeiffer op, waardoor hij een seizoen uit de running was. Van zijn toekomstige ploeggenoten kreeg hij een fruitmand.

4. Hans Venneker bespeelde de meest uiteenlopende posities in het voetbal. In de jeugd was hij bij Feyenoord een ‘keepende spits’. “In de jeugd hadden we met doordeweekse wedstrijden soms een spelerstekort. Dus werd ik als keeper rechtsbuiten gezet. Daar kon ik weinig kwaad, was het idee. Vervolgens scoorde ik meteen vier keer. De maanden erna wist ik vooraf dus nooit waar ik die wedstrijd zou spelen: keeper of spits. In Feyenoord 1 werd ik spits, maar in mijn latere carrière zette Wiel Coerver me bij Sparta rechtsback. Op die positie kwam ik ook in het Nederlands elftal terecht.”

5. “Ik speelde ‘slechts’ vier wedstrijden voor Oranje, maar daarmee ben ik wel een van de weinige internationals die nog nooit een wedstrijd met Oranje verloor.”

Hans Venneker6. De eerste Nederlandse trainer in Saudi-Arabië: “Mijn buurvrouw deed werk voor Amnesty International en had daarom een politiek vluchteling uit Iran in huis. Op een dag belde de man me met de vraag of ik trainer wilde worden in Saoedi-Arabië. Hij kende de eigenaar van de club Al-Khaleej. Ik werd naar Londen gevlogen om de clubeigenaar in het Hilton te ontmoeten. Hij had een hele etage afgehuurd, kocht een ring met diamanten voor mijn vrouw, toen hij hoorde dat ik met haar moest overleggen en liet me zelf bepalen wat ik in mijn contract zette. Alles was goed. Voetbaltechnisch was het niet veel, maar het was een enorme ervaring. Alleen al omdat mijn vrouw de enige vrouw in het hele stadion was. Ik zou twee seizoenen blijven, maar nadat in het tweede seizoen het visum voor mijn vrouw niet werd geregeld, ben ik vertrokken.”

Dit artikel verscheen in het decembernummer van Hand in Hand, magazine van De Feijenoorder. Leden ontvangen Hand in Hand 10x per jaar. Wil jij dat ook? Word dan nu lid. Voor drie tientjes per jaar ontvang je 10x het prachtige magazine plus een unieke bewaarspecial en je steunt onze spraakmakende sfeeracties. Je mag nog een welkomstcadeau uitkiezen ook!