Skip to content

Verpulverd

Tekst: Sam | Foto’s: Edwin Verheul/De Feijenoorder

Zondag 27 januari 2019. De klassieker. De aartsrivaal komt op bezoek. Een paar dagen eerder hebben we gewonnen van Fortuna, maar het was allerminst overtuigend. Nee, iedereen weet het zeker, vandaag is Feyenoord kansloos. Toch is er in een stijf uitverkochte Kuip ook een spoortje hoop. In kleedkamer 1 zitten de helden gehuld in het rood en wit van Feyenoord. Ze kijken elkaar aan, spreken elkaar nog eens toe. Alles geven! Volle bak!

sfeerdoek

Sfeerdoek

Het is bijna half drie. De helden en hunnie staan in de tunnel. Die gaat open en ze gaan het veld op. Het sfeerteam van De Feijenoorder heeft hard gewerkt aan een sfeerdoek en met resultaat! Het doek bedekt de Noordzijde met een beeld van de Rotterdamse haven in de morgengloed. De haven. Waar men poetst en niet lult. Werklust, dat is wat we ook verlangen in De Kuip. Bij de opkomst worden enkele rookpotten ontstoken. Groene rook en fakkels om het vuurtje figuurlijk op te stoken. We hebben er zin in!

Wordt het weer zo’n dag?

Terwijl de supporters op de gele zijde nog steeds geen hand voor ogen zien, gaat de wedstrijd beginnen. Het is de start van een zinderende pot voetbal. Feyenoord begint nerveus. De ploeg uit Purmerend-Zuid zoekt de aanval. Waarna zij goedkoop een vrije trap krijgen. Die belandt meteen in het net. Diepe zucht, gevloek en gescheld. Wordt het weer zo’n dag! Het eerste kwartier heeft Feyenoord weinig in te brengen.

Jens Toornstra: 1-1!

Maar dan, uit het niets, breken de Rotterdammers uit. Robin van Persie zakt uit de spits, speelt Berghuis aan, die wipt de bal richting de penaltystip waar zomaar opeens twee man vogeltje vrij staan. Toornstra pikt op en tikt de bal subtiel door de benen van de keeper. JAAAAAA!!! 1-1! Het wordt dus níet weer zo’n dag!

 

Steven Berghuis
Steven Berghuis: 2-1!

De Kuip gaat wild tekeer

Het spel golft heen en weer. Beide ploegen spelen om te winnen. Er gebeurt van alles. Het publiek zit of staat op het puntje van zijn stoel en de spanning is om te snijden. Als er een half uur gespeeld is, is wederom Van Persie aanspeelbaar tussen de linies. Vanuit daar bereikt hij Toornstra die ditmaal de bal voorgeeft richting tweede paal. Daar staat Berghuis helemaal vrij. Na een één-tweetje met de paal is het 2-1 en gaat De Kuip wild tekeer. Het gaat gebeuren. Alles zit mee vandaag. Maar het feest is van korte duur. Al snel valt de gelijkmaker. Tuinen we er toch weer in. Werk je keihard om op voorsprong te komen, geef je het zo makkelijk weer weg.

Sluwe grijze vos

Feyenoord buigt het hoofd niet. Integendeel: de volgende kans dient zich alweer aan. Larsson vergeet zichzelf op het scorebord te zetten door een afzwaaier te produceren. Vervolgens wordt zijn naam gescandeerd. Kom op Sammie, de volgende is wel raak, gas blijven geven. Dat doet Van Beek ook, die zichzelf na een slecht begin helemaal heeft teruggeknokt in de wedstrijd. Sven wint met overmacht een kopduel, Toornstra lanceert hierna zichzelf en produceert opnieuw een assist. Dit keer is de aanvoerder het eindstation.

Robin van Persie: 3-2!
Robin van Persie: 3-2!

De sluwe grijze vos laat eerst de bal lopen, ontloopt buitenspel en maakt glijdend de 3-2. Vlak voor rust is daar de belangrijke voorsprong! Als scheidsrechter Makkelie fluit voor rust, wordt hij belaagd door verwende ventjes die bij hem komen klagen. De Rotterdammers gaan grijnzend van het veld. Gesteund door het publiek, want vandaag is er een geweldige wisselwerking in de magische Kuip.

Robin van Persie
Robin van Persie: 4-2!

Bezetene

In kleedkamer 1 kijken de helden in rood en wit elkaar weer aan. Zij weten één ding zeker: dit gaan we niet weggeven. De tweede helft komt Feyenoord als een bezetene het veld op. De beuk gaat erin. Dit resulteert direct in kansen. Vilhena schiet eerst nog over. Maar dan is het tijd voor een wonderschone treffer. Berghuis legt de bal precies tussen de verdedigers neer. Robin van Persie voelt waar de bal gaat komen om de bal bijna achteloos met binnenkant voet te raken en Onana kansloos te laten: 4-2. Huttsss!

Feyenoord-supporters
JAAAAAA!!!!!

Fenomeen

Ook hierna blijft Feyenoord strijden. Alle spelers zoeken de duels op en groeien verder in de wedstrijd. Heel af en toe wordt een verkeerde pass gegeven, maar de Rotterdammers gaan voor elkaar door het vuur en zijn ontketend. De jonge Calvin Verdonk bijt zich vast in Ziyech. Geeft hem geen ruimte, kleunt erin en speelt zijn directe tegenstander volledig uit de wedstrijd. In de 68e minuut wordt levende legende Robin van Persie gewisseld. Hij kan het nog, hij doet het nog, hij heeft het weer laten zien. Wat een fenomeen!

5-2!

Tonny Vilhena
Tonny Vilhena: 5-2!

Nicolai Jørgensen komt in het veld. Toch lekker, als je een spits van dit kaliber nog even kunt brengen. Haps maakt zijn rentree na een half jaar blessureleed. En winnen wil-ie! Fel gaat hij het duel in en met succes, de bal schiet door en Feyenoord is los. Toornstra legt af op Vilhena en de Rotterdammer maakt het af: 5-2!

 

6-2!

Yassin Ayoub
Yassin Ayoub: 6-2!

Als het al niet over is, dan is het nu beslist door een jongen die al bijna zijn hele leven bij Feyenoord speelt. Ayoub valt in. En ook hij scoort! 6-2! Voor de zesde maal klinkt het I will survive. Wat een weelde! Deze zondag is het genieten. Deze wedstrijd staat in ons geheugen gegrift. Wat hebben wij genoten van ons Feyenoord. ‘O Susanna, wat is ons Feyenoord wonderschoon!’.