Skip to content

Daar aan de Maas…

Tekst: Sam | Foto’s: Willem Fakkel/De Feijenoorder

Zaterdagavond. De Superboeren komen naar De Kuip. De aftrap van deze wedstrijd staat gepland op de late avond om kwart negen. Maar ver daarvoor, in de middag om half vier om precies te zijn, dobbert er een boot op de Maas. Nu is dat op zich niet zo vreemd, maar deze boot is afgeladen met feestvierende Feyenoorders. Het is de Partyboot van De Feijenoorder. Gewoon, omdat het cult is. Het hartverwarmende gezang van honderden Feijenoorders schalt over de koude rivier.

Bloedvorm

Aan al het leuke komt een eind, dus ook aan het zingen op de Maas. Eenmaal aan wal, is lopen nog geen vanzelfsprekendheid. Maar de knop moet om: de wedstrijd tegen de Graafschap staat op ons te wachten.

sfeeractieIn het stadion liggen vellen op de stoelen.
De Feijenoorder is dit weekend blijkbaar in bloedvorm, want zij heeft ook nog een sfeeractie op touw gezet. Elke ring op de noordzijde heeft een eigen kleur en dat geeft een prachtig rood-wit-zwart effect. Er zijn ook nog wat rookpotten, kortom: de stemming zit er goed in.

 

Als het kwart voor negen is, zien de supporters een nieuw gezicht op het veld: Cuco Martina is de naam. De nieuwste huurling uit de hoge hoed. Een half seizoen zijn waarde omhoog krikken en Everton gaat er met de winst vandoor. Hij is wel sneller dan Baco Arie, dat dan weer wel.

 

Protest

De wedstrijd dan, want daar komen we tenslotte toch voor. Die komt traag op gang. Het lijkt een verplicht onderdeel. In de eerste tien minuten zijn kansen spaarzaam. In de 12e minuut klinkt er protest: ‘Martin van Geel het is de hoogste tijd’, klinkt het. De technisch directeur kan op weinig steun rekenen vanuit Vak S. Met enkele spandoeken wordt dit kenbaar gemaakt.
Naarmate de wedstrijd vordert, krijgt Feyenoord steeds meer de overhand en creëert het enkele kansjes en vervolgens kansen. Met name Berghuis heeft mogelijkheden zijn naam op het scorebord te zetten. Uiteindelijk doet Vilhena dat wel. Als er bijna een half uur gespeeld is, breekt Feyenoord uit. De Rotterdammers kunnen de bal rondspelen in het zestienmetergebied van De Graafschap en Tonny besluit om de trekker over te halen: 1-0! Gejuich, springen, feest.

Vastberaden

Na rust komt Feyenoord sterker uit de kleedkamer en toont het zich vastberaden de wedstrijd snel in het slot te gooien. Direct krijgt de ploeg kansen. De bal gaat makkelijker rond, de Superboeren zijn telkens een stap te laat. Als ook Van Persie zich met het spel gaat bemoeien, is er geen houden meer aan. Met een subtiel balletje buitenkant voet stuurt hij Toornstra weg, die schiet, maar zijn inzet wordt gekeerd. In de rebound raakt Robin de bal half. Linksback Calvin Verdonk schiet uit de draai raak: 2-0. Dit is zijn eerste treffer in de hoofdmacht van Feyenoord. De derde treffer laat niet lang op zich wachten. Nu is Jeremiah St. Juste de doelpuntenmaker. Vogeltje vrij schiet hij de bal keurig in de verre hoek: 3-0.

Gevaarlijk

Op het moment dat er een uur gespeeld is, komt de eindstand op het scorebord. Clasie verovert de bal aan de rechterkant van het veld, hij zoekt de combinatie met St. Juste en Jordy levert een puike voorzet af. Toornstra verzilvert die met een duikkopbal: 4-0. De Graafschap komt daarna niet meer van de eigen helft af. Feyenoord blijft gevaarlijk, maar krijgt de bal niet meer in het netje. Al met al een geslaagde dag die mede mogelijk is gemaakt door De Feijenoorder. Hartelijk dank!